Berta Sándor

Kezdik felfedezni Afrikát az IT-óriások

A Szilícium-völgy meghatározó cégeinek többsége figyel a kontinensre és komoly befektetéseket hajt ott végre.

Witney Schneidman, az Africa Growth Initiative egyik munkatársa kijelentette, hogy számos beruházási lehetőséget látnak a kontinens esetében és nagy növekedés lehetséges a helyi technológiai szektorban. A véleményt osztotta Jack Dorsey, a Twitter és a Square vezetője is, aki nemrég jelezte, hogy az idén legfeljebb hat hónap erejéig visszatér Afrikába. A menedzser nem az egyetlen, aki komoly potenciált lát a kontinensben, számos más amerikai vállalat vezérigazgatója és globális kockázatitőke-befektető társaság invesztál az afrikai vállalkozásokba.

A Microsoft tavaly májusban közölte, hogy öt éven át összesen 100 millió dollárt fektet be az első fejlesztési központja létrehozásába és bővítésébe. A centrumnak Kenyában és Nigériában lesznek kirendeltségei. A Facebook és a Google programokat kínál a helyi startupoknak, míg a VISA, a Mastercard és a Salesforce invesztál ezekbe a cégekbe, a VISA például 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a PalmPay nevű fizetési szolgáltatóban. A kínai Alibabának is van hasonló projektje. Tavaly decemberben Jack Ma, az Alibaba társalapítója arról írt vendégcikket a The New York Times oldalain, hogy Afrikában lehet a következő digitális forradalom. A kínai beruházók nagyon aktívak a kontinensen, két nigériai pénzügyi szolgáltató, az Opay és a már említett PalmPay eddig több mint 220 millió dollárt kaptak kínai kockázatitőke-befektetőktől a 2019-es esztendő utolsó negyedévében.


Jim Breyer, a Facebook korábbi befektetője és az Accel Partners partnere azt nyilatkozta, hogy Afrika olyan alapvető lehetőségeket mutat be, amelyek a mobiltelefonok és más platformok elterjedése miatt váltak elérhetővé. Afrika előnye lehet, hogy hatalmas piac, hiszen az 54 országban 1,3 milliárd ember él. Ráadásul a felhasználók átlagéletkora mindössze 19 év, az emberek tanulásra éhesek és érdeklődnek minden új technológia iránt.

Vannak sikeres afrikai startupok, jó példa erre a Jumia, amely Afrika legnagyobb online kereskedője lenne és amely az internetes piactér első afrikai vállalkozásként eljutott a New York-i tőzsdére. Vagy ott a Flutterwave, amelynek a székhelye Lagosban és San Franciscóban van, a partnerei között szerepel az Uber és az Alipay, míg a befektetői között megtalálható a Salesforce Ventures, a Mastercard. Ben Lynett, a Sokowatch korábbi beruházója és a Lynett Capital alapítója ugyanakkor rámutatott, hogy az egymilliárd dollárt vagy többet érő vállalatok közül csak kettőnek van a központja a kontinensen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jkedzs #8
  minek ruha? meleg van!
  illetve őket is le akarják húzni pénzzel, csak még nem tudják és még nincs nekik.
 • ostoros #7
  Amíg nem megy a kapálás rovására... :P
 • gombabácsi #6
  felfedezik? állítólag fél afrika már a kínaiaké...
  amúgy egy okosteló azért értelmes dolgokra is használható, még akkor is hasznos lehet ha közben éheznek.
 • NEXUS6 #5
  Az vajon mennyire szegény, aki félmilliós mobillal villog, Texlával jár, kacsalábon forgó palotája van, de valójában mind banki hitelből van, és napi 12 órát melózik a vállalkozásában, nem azért hogy egyszer visszafizesse, hanem hogy talpon maradjon!?
  Hmmm... csak kérdem.
 • Zoliz #4
  Annyi előnye van ennek, hogy tudnak min segitséget kérni egymástól, de az élelmet és ruhát nem pótolhatja digitális eszköz amiből a tech cégek nyerészkednek rajtuk. Akadhatnak jómódúak és átlagos életminőségúek ott is, de nyilván több az éhszegény mint nálunk a mobilozó hajléktalan.
 • kisiku #3
  Nincs ott olyan éhezés, tudom, rendszeresen járok Kenyába, sőt hosszabb rövidebb ideig élek is ott. Viszont az is érdekes jelenség, hogy vannak emberek, akiknek ruhája nincs, de okostelefonja van...
  Viszont a nagy gyártók nem nagyon rúgnak labdába, mert a kínaiak a telefonpiacot is uralják és nem is olyan borzalmasak a készülékek, viszont sokkal olcsóbbak, mint a Samsung/Iphone/stb páros.
 • t_robert #2
  mééé legalább elcserélheti egy falat kajára a telefont... 2 nappal tovább élhet....
 • Zoliz #1
  Nagy piac bizony az éhezőknek mobiltelefont adni.