Berta Sándor

Afrika lehet a 21. századi innováció hazája

Számos helyi felhasználónak az okostelefon és az internet ugyanolyan fontos, mint az áram, a víz vagy a vécé. A megfelelő lehetőségek hiányában a mérnökök és a fejlesztők kénytelenek innovatívak lenni.

Az Ovum brit piackutató intézet adatai alapján 2016-ban közel 294 millió afrikai használt okostelefont, az elmúlt három esztendőben a kétszeresére nőtt e személyek száma. A digitális fejlődésből egyre több ember profitál. A Szaharától délre a lakosság közel 70 százaléka áram nélkül él. Ez nem csupán feltöltetlen akkumulátorokat jelent, hanem hiányos víz- és élelmiszerellátást is. S, ha a kórházakban sincs áram, akkor az élet és halál kérdése is lehet.

A helyzet meglehetősen paradox, hiszen Afrika rendkívül szegény, miközben kőolajban, földgázban vagy napenergiában rendkívül gazdag. Az okok sokrétűek. Számos helyi ország túlzottan az exportra rendezkedett be és ezáltal ki vannak szolgáltatva a világpiaci árak ingadozásainak. A helyzetet súlyosbítja a korrupció és folyamatosan gazdagodó elit, valamint az is, hogy a demokratikus és jogállami struktúrák nincsenek megfelelően kiépítve.


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) arra számít, hogy 2050-ig kétmilliárd csecsemő fog megszületni, amelynek köszönhetően a mai népességszám a kétszeresére fog növekedni. Ez nem csupán élelmezési gondokat jelent majd, hanem azt is, hogy folyamatosan nő az energiaszükséglet. Az áram már most is drága helyi szinten, mert az erőművek és egyéb kapcsolódó létesítmények nem hatékonyan dolgoznak. Túl kevés a nagy erőmű és gyakorlatilag nincs megfelelő áramhálózat a vidék ellátására. Amennyiben van kiépített infrastruktúra, az vagy elavult vagy a megfelelő karbantartás hiányában instabil. S, hogy mindez ne legyen elég, az áramlopás mindennapos jelenségnek számít.

Afrikában internetezésre alkalmas eszközöket már kevesebb, mint 35 euróért lehet kapni. Ez európai szemmel olcsó, de a kontinens lakosságának jelentős része számára megfizethetetlen. Sok afrikainak az okostelefon megelőzi az áramot, a vizet, a vécét és még az élelmiszert is, mert a legolcsóbb utat jelenti az internethez, az információkhoz és a képzéshez. Mérnökök és informatikusok dolgoznak olyan hardverek és szoftverek megalkotásán, amelyek kisebb sávszélesség és számítási teljesítmény mellett is lehetővé teszik a szörfölést a világhálón és ezzel párhuzamosan megnövelik az üzemidőt.


Az Onyx Connect nevű dél-afrikai startup olcsóbb készülékekkel törne be a piacra, míg a Solarkioskarra specializálta magát, hogy az internettől távoli vidékeket energiával látja el. A társaság körülbelül 10 éve fektet be a megújuló energiákba a Szaharától délre lévő országokban. A távoli régiókban sok embernek órákon vagy akár napokon át kell futnia addig, amíg eljutnak egy olyan helyre, ahol van áram és feltölthetik a mobiltelefonjukat. A Solarkiosk több éves munkával egy olyan berendezést fejlesztett ki, amely napenergia segítségével tudja feltölteni a különböző készülékeket. Jelenleg körülbelül 250 ilyen eszköz működik világszerte, a többségük Afrika keleti részén.

A termék moduláris, a belsejében lévő kis méretű naperőmű teljesítménye 1-4 kilowatt. A berendezés nem csupán az okostelefonok feltöltésére alkalmas, hanem akár az internetezéshez is elegendő energiát biztosít, de lehetővé teszi a nyomtatási vagy fénymásoló szolgáltatások működtetését, illetve az italok hűtését is. Egy ilyen összekapcsolt berendezés akár több ezer ügyfelet képes kiszolgálni és gyakorlatilag nincs konkurenciája. A probléma azonban az, hogy még több évtized lesz, mire megvalósul a teljes ellátottság. Az African Progress Panel úgy vélte, hogy csak 2080-ra fog minden afrikai lakos áramellátással rendelkezni. Ma még 620 millióan vannak áram nélkül. A megoldást kisebb rendszerek gyors telepítése jelentheti, ilyen módon 2025-ig a vidéken élő afrikaiak 50 százalékát lehetne ellátni árammal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #19
    A globalizáció egyetlen dolognak köszönheti létét, az pedig az, hogy a tőkefelhalmozás a fejlett nyugaton olyan méreteket öltött, hogy már a világegyetem minden zugában keresnie kell azokat a befektetéseket, amelyekkel nagy haszonra tehet szert. Járulékosan keresi az olcsón megvehető és ezért "alaposan kizsákmányolható" munkaerőt is. (Az értékesülést tekintve egyszerűen kinőte már a nemzeti államok kereteit.)

    Ezért az internetes befektetések, és az ilyen jellegű támogatások Afrikában, Indiában, - bárhol a világon, - de Elon segítségével még a hold túlsó oldalán is.., rövidesen.

    A világ egy-egy relatíve elzárt területén, ideig-óráig lehet korlátozgatni, de senki a világon nem fog tudni gátat vetni ennek. A tőke átgázol az afrikai túlnépesedésen, lerombolja Európát, megeszi oroszországot reggelire, talán még Kínát is térdre fogja kényszeríteni idővel.., lehet kell hozzá pár száz év.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.06.06. 08:36:56
  • Tetsuo #18
    Ehhez nem kell ámerikai kutatónak lenni. Minden épeszű ember, ha logikusan végiggondolja, rájön hogy az afrikai segélyezések és az azt felkaroló politika ront Afrika helyzetén.
  • jkedzs #17
    többek közt ezért is sikeres Kína. ott szabályozzák a szaporulatot.
    mondjuk mélyről jönnek fel, még kell egy kis idő nekik, de van eszük, jó az irány.
  • Cefet #16
    A két utolsó szó!!! Na az nagyon ott van... :)

    #leeloodallas : nem tudom, talán az elmúlt tíz évben rossz országban élt... Tölem mehet...
  • leeloodallas #15
    Valaki szerint meg a jelenlegi kormány nem legitim. Mi következik ebből?
  • leeloodallas #14
    Hú barátom, te meg micsoda egy rasszistafasisztaidegengyűlölőkukluxklántagneonácistb. vagy.
    Amúgy minden szavad igaz. Persze szerintem nem, csak egy barátom ismerősének a szomszédja szerint. Akitől én természetszerűleg a lehatározottabban elhatárolódom.

  • Sir Cryalot #13
    Láttam remekül megfogalmazva ezt egy másik fórumon , az a lényege a dolognak, hogy nyugaton sose fogják bevenni a nemzeteskedős extremizmust, ezért nyúlnak a politikusok a másik féle extremizmushoz, és poltikai szálak mozgatják humanitárius és egyéb mozgalmakat, én elhiszem hogy abban is megtalálják a módját hogy visszajuttassák maguknak a pénzt (pl. menekült hostel-ezés) , úgy ahogy a nemzeti oldal is megtalálja a módját hogy egyik zsebből átrakja a másikba.
  • kvp #12
    Egy amerikai kutato vazolta fel eloszor, hogy azok a dolgok amikkel az afrikaiakat segitjuk nem csokkentik, hanem novelik a szegenysegben elok szamat. Raadasul akarmennyi bevandorlot is fogadott idaig a nyugati vilag, annal mindig magasabb volt a szegenyek szamanal bovulesi uteme. Igazabol ennek az egesznek kulturalis okai vannak es amig nem valtozik meg az ottani kultura es ertekrendszer, addig nem fog a lakossag novekedesenek uteme megallni. Az hogy a nyugati segitseg (elelmiszer, viz, gyogyszerek) csokkenti a halalozasi aranyt, csak tovabb noveli a lakossaggyarapodas sebesseget, mivel kulturalisan (hagyomanyosan a tuleles miatt) mindig tobb gyereket vallalnak mint amennyit el tudnak tartani. Es ehhez jon meg hozza a felig vagy teljesen anarchiaba sullyedt allamok meglete es a folyamatos haboruk.

    Jelenleg kijelenthetjuk, hogy minden felzarkoztatasi kiserlet csak ront a helyzeten es a migracio miatt a problema szetterul eloszor a stabilabb kornyezo allamokra, majd a nyugati vilagra. A nyugati vilag nyakan ragado nem dolgozo, de ugyanakkor sokgyermekes lakossag problemajat meg a magyaroknak sem kell bemutatni, ugyanis a mostani valsag elott is volt mar az orszagban tobb evszazad alatt is integralhatatlan, ugyanakkor folyamatosan novekvo letszamu lakossag. Nyugodtan kijelenthetjuk, hogy jelenleg semmilyen humanus megoldast nem tudunk egyik problemara sem, mig a nem humanus, de mukodo megoldasokat a nyugati vilag ertekrendje elveti. Jo megoldast nem latni, ugyanis jelenleg a mai technikai szinten fizikailag nincs annyi eroforras a bolygon hogy mindenki jol eljen es a lakossag valamiert gyorsabban no mint ahogy a techika fejlodik. (ez utobbi az amire szinte senki nem szamitott)
  • Sir Cryalot #11
    Sziliciumvölgyben az indiaiaknak szól a hízelgés, ez volt a szöveg évekig hogy a következő Steve Jobs egy indiai gettóban tengeti épp a napjait ,

    és majd újra beteljesül az amerikai álom.

    Nárcisztikus csodagyerek kultusz, nyílt hízelgés, nemtudom melyik a hányingerkeltőbb része.
  • MasterMason #10
    Igen, azt gondolja a világ, hogy elég volt már az ingyenélő semmirekellő okoskodó bölcsészekből meg filozófusokból. A ceu szó szerint nulla képzése ontotta magából a dologtalan politikai elemzőket, meg ilyen képzések voltak, hogy "társadalmi nemek tanulmánya"...

    Hagyjuk már.