Berta Sándor

Nairobi körül jöhet létre a Szilícium Szavanna

Kenya fővárosa körül már most is 500 startup működik.

Az afrikai startupvilág egyre inkább növekszik. Jelenleg Nairobi környékén már 500 technológiai vállalkozás fejleszt innovatív alkalmazásokat, termékeket és szolgáltatásokat. A Partech Ventures kockázatitőke-befektető társaság tanulmánya szerint tavaly 366,8 millió dollárt ruháztak be a különböző cégek és egyéb szervezetek az afrikai startupokba. Ez 90 millió dollárral több a 2015-ös befektetési összegnél. A Világbank tavaly júniusban 173 új afrikai startupot regisztrált.

A befektetési összegek 29,8 százalékát Nigéria, 26,4 százalékát Dél-Afrika, míg 25,3 százalékát Kenya szerezte meg - derült ki a Disrupt Africa nevű dél-afrikai startup-portál 2016-os jelentéséből. A befektetési összeg 36,6 százalékát meglévő hálózatoktól távol lévő régiókat energiával ellátó vállalkozások kapták. A pénz 19 százaléka került a pénzügyi technológiai, 16,5 százaléka pedig a digitális kereskedelemmel foglalkozó cégekhez. Fontos ugyanakkor, hogy a jelentésben 200 millió dolláros vagy annál nagyobb üzleteket és beruházásokat nem vettek figyelembe. Így például a Jumia nevű startup esetében befektetett 327 millió dollárt sem.

Afrikában 2007-ben indította el két mobilszolgáltató az M-Pesa nevű szolgáltatást, amely időközben globális piacvezető lett a területen. Az ENEZA oktatási platformot már 2 millió diák használja, míg a kenyai M-Kopa napelemes rendszereket és televíziókat értékesít csomagban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #2
    vállalkozói kártyára ;)
  • Tetsuo #1
    A startupot itt vállalkozásra értik?