Berta Sándor

Saját domént kapott Afrika

A kontinens teljesen új lehetőségekhez juthat.

Az Afrikai Unió Addisz-Abebában jelentette be, hogy elindították a .africa csúcsdomént. Mindez azt jelenti, hogy sikerült egy hosszadalmas eljárás végére pontot tenni és a DotAfrica projekt hamarosan befejeződik, ez pedig közelebb hozhatja egymáshoz a kontinens államait. A következő hónapokban jelentős mértékben emelkedhet a .africa domének száma.

A szakemberek és a döntéshozók 2012 óta dolgoztak azon, hogy létrejöhessen a .africa, ez azonban közel sem volt egyszerű. A doménnel kapcsolatban az összes feladatot a jövőben a ZA Central Registry nevű dél-afrikai szolgáltató veszi át. A .africa különösen nagy politikai jelentőséggel bír Afrika számára, mert az eddiginél sokkal erősebbé és egységesebbé teheti a kontinenst, amelynek a globális befolyása is nőhet. Emellett az Afrikán belüli projektek is jobban előtérbe kerülhetnek.

Az Africa Times azt írta, hogy a .africa 2017. július elejétől lesz elérhető, de bizonyos különleges csoportok április elejétől használhatják majd az új domént. A nic.africa nevű információs oldal egyébként már elérhető. A .africa, amelyet 32 évvel a világ első doménneve után jegyeztek be, már a közeljövőben erősítheti Afrika digitális identitását és globális versenyképességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #11
  Egyelőre olaszország felől érkezve Európát basszák tönkre (a szó szerinti és átvitt értelmében is : )
 • duke #10
  Baromsag. Ezek az emberevok eddig jol elvoltak a fakon, most meg lemasznak, es jol tonkrebasszak az internetunket. Nem kene.
 • Vata111 #9
  Fontos lépés ez a tuszi-hutu megbékélés frontján.
 • dartois83 #8
  Az egyik idézett cikk szerint több éves jogi pereskedés után adta meg az ICANN a cikkben szereplő dél-afrikai szervezetnek a domainhez kapcsolódó jogosultságokat.
 • Fefy #7
  Igazából a tényleges munka nem volt több szerintem pár óránál, csak az .africa ott porosodott a fiókban. 2012-től lehet egyedi végződéseket igényelni az ICANN-nál. Induláskor nagyjából 2000 végződés érkezett be. Heti 5-10 végződést dolgoztak fel (heti 20 volt a terv, de szerintem ez bőven nem jött össze), gyanúsan náluk is 8 órás munkaidővel. Ebből kiszámolható, hogy afrika kb az első hullámban az utolsók között lehetett (4-8 órányi papírmunka azért biztosan van vele, ami technikailag annyi, hogy a bind9 konfigjába 2-3 perc alatt felveszik az új végződést (saját hálózaton csináltam ilyet, szóval tényleg nem tart semeddig)).

  Szerk.: Természetesen az jobban hangzik, hogy 4-5 év kitartó munkája kellett az egészhez, ami az igénylés jóváhagyásától számítva 3 perc a rendszergazdá(k)nak.
  Utoljára szerkesztette: Fefy, 2017.03.14. 14:39:55
 • gforce9 #6
  Ki mondta, hogy baj? :) Én azzal a maszlaggal nem vagyok kibékülve, hogy 2012 óta dolgoztak egy nulla dolgon és mint egy nagy kegyet odaadják afrikának, ami kb kurvára semmit sem számít. Ez kb egy tollvonással el lehetett volna intézni. Nem kell hozzá 4 - 5 év munka.
 • hungi #5
  itthon sem tudják mi az a domain cim nemhogy ott. Azt sem tudják mi az a kereső...

  Akkor a .vodka gondolom az alkeszek identitástudata miatt kellett igaz?
  Ez tisztán üzlet, semmi más.
 • dartois83 #4
  Ha ez tényleg fontos az identitásukhoz, akkor miért baj? Te sem örülnél gondolom, ha az összes .hu végződésű domaint holnaptól mondjuk .ro vagy .sk végződéssel kéne írni. Bár elvégre is, ki olvassa a domainek végződését? :)
 • gforce9 #3
  igen, értsd jól :)
 • venpiro #2
  "bal egérgombon kívül"
  Akarod mondani a keze ujjain kívül.