Berta Sándor

Kongóban az egyetlen kitörési lehetőség az internet

Egy fiatal tanár segít a kongóiaknak abban, hogy elinduljanak a világhálón, de az idősebbek nem feltétlen örülnek ennek.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a lakosság csupán kevesebb, mint 5 százalékának van internethozzáférése, ami jól mutatja az emberek szegénységét. A bűnözés és a nyomor miatt sokan az internetben látják az egyetlen kitörési lehetőséget. Vannak, akik inkább kevesebbet esznek azért, hogy csatlakozni tudjanak a világhálóhoz - napi 100 MB adatforgalom ára 1 euró, és havi 30 euró, azaz 9000 ezer forint nagyon sok pénz. Szintén gond az, hogy sokan nem tudják, miként használhatják észszerűen az internetet.

A 25 éves Blaise Ndola arra tanítja meg a helyi fiatalokat, hogyan indítsák el és működtessék saját blogoldalukat. A tanár szakterülete az online sajtó és a marketing. Gomában a közösségi portálok fontos információforrásként szolgálnak a fiatalok számára, Ndola ezt használta ki és teremtett magának saját munkahelyet. Eredetileg a nemzetközi kapcsolatokat tanulmányozta, de a Kongói Demokratikus Köztársaságban alig van munka, így ahelyett, hogy diplomások számára végzett volna tanácsadást, inkább a helyi fiatal vállalkozóknak segít. Emellett kisebb cégek honlapjait üzemelteti és internetes aktivistáknak ad tanácsokat a médiajogot és a véleményszabadságot érintő kérdésekben.


A mobilok előretörésével az internetkávézók lassan becsukhatják a kaput

Az amerikai nagykövetségtől Ndola megkapta az "Ifjú Afrikai Vezető" címet, amely kétségkívül megtisztelő és kitüntető, de a fiatalembert sokan szidják a tevékenységéért. Az ok az, hogy nyitottan áll az emberekhez és a lányokat is tanítja, amivel a helyi kritikusai szerint hozzájárul a hagyományos nemi szerepek felborításához. Hiszen milyen dolog az, hogy egy lány vagy egy asszony úgy írja le az interneten a véleményét, hogy ezzel kapcsolatban előzetesen nem kérdezi meg az apját vagy a férjét? Még rosszabb a konzervatív kongóiak szempontjából, hogy a nők üzleti tevékenységet végezhetnek, azaz vállalkozást indítanak és online szereznek vásárlókat és ügyfeleket, akiknek ruhákat varrnak vagy sminktippeket adnak. Mások pedig a Twitteren jelentetik meg a véleményüket.

Ndola havonta több száz dollárt keres, így meg tud élni. A pénzből más afrikai országokban rendezett internetkonferenciákra utazik és finanszírozza a két testvére tanulmányait. Korábban Dakarban és Nairobiban vállalkozással kapcsolatos kurzusokon vett részt, mivel Szenegál és Kenya ezeken a területeken jóval előrébb tart, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Te kérdeztél.
  • cateran #5
    "A tanár szakterülete az online sajtó és a marketing." illetve "napi 100 MB adatforgalom ára 1 euró, és havi 30 euró, azaz 9000 ezer forint nagyon sok pénz"

    Figyelembe veve a weboldalak felepiteset (es ezaltal a meretuket, illetve a generalt adatforgalmat) es a tanar szakteruletet....mit is kerdeztel?*
  • ostoros #4
    Hát akkor ne trollkodj!
  • pistike81 #3
    Ő legalább csinál valamit a trollkodás helyett.
  • tom_pika #2
    Gondolom azért tanítja a blogírást, mert a számítógépen ehhez az egy dologhoz ért.
  • Tinman #1
    Igen, Kongóban (=shithole country) tényleg arra van szükség, hogy a fiatalok tudjanak blogot írni a havi 9000 Ft-os net mellett, ami sok kongóinak több hónapra elég ételre...