Berta Sándor

Cenzúra és áremelés - afrikai reakciók a közösségi portálokra

Egyre több ország rendelkezik megfelelő technikával az internethozzáférések blokkolására, de vannak más módszerek is.

Tom Voltaire Okwalinga egy álneves Facebook-tag, aki rendszeresen beszámol az ugandai kormányt érintő visszaélésekről és botrányokról. Az egyik ilyen eset a helyi elnöki palotából végrehajtott lopás volt, amelyet egy csoport tagjai követtek el és büntetlenül megúszták a dolgot. A férfi sosem mellékel bizonyítékokat, azonban a helyi hatóságok mégis veszélyforrásként tekintenek rá. Egy ugandai ügyvéd megpróbálta kikérni az adatokat Tom Voltaire Okwalingáról, de nem járt sikerrel. S nem csupán Uganda fél az internettől, 2015 óta közel tucatnyi afrikai állam próbálta meg elhallgattatni a hatalmat bírálókat. Ehhez volt, hogy az internethozzáféréseket blokkolták vagy az egész hálózatot elérhetetlenné tették - gyakran a választások előtt.

Ugandában tavaly februárban az elnökválasztás idején a hatóságok 5 napon át blokkolták a hozzáférést a Facebookhoz és a Twitterhez. Az esetet megelőzően olyan információk bukkantak fel, hogy a választási körzetekben csak késéssel szállították ki az ellenzéki pártoknak a jelölőpapírokat. Az 5 napos blokád alatt a rendőrség őrizetbe vette Yoweri Museveni elnök legfontosabb kihívóját, ami még a GDP-adatokban is látható volt. A Mo Ibrahim Alapítvány - amely az afrikai kormányok tevékenységét kíséri figyelemmel - közölte, hogy az ilyen akciók pusztító hatással lehetnek a képzésre és az egészségügyre.

Tavaly internetblokádot jelentettek Gabonból, a Kongói Köztársaságból és Gambiából. Uganda esetében az indok a nemzetbiztonság volt. Kamerun angol nyelvű vidékein a kabinet egyszerűen hetekre lekapcsolta az internetet, míg Zimbabwe területén a hatóságok folyamatosan blokkolják a hozzáféréseket, ráadásul triplájára emelték az internetelőfizetési díjakat. Etiópiában szintén hónapok óta feszült a helyzet, mert a távközlési szolgáltatások állami felügyelet alá tartoznak és az illetékes hatóság állandóan lekapcsolja bizonyos időre a világhálót. A kitört tüntetések után tavaly októberben a kormány szükségállapotot hirdetett ki. A Brookings Institution becslései alapján az elmúlt másfél évben regisztrált 30 nap internetnélküliség több mint 8 millió dollárjába került az etióp gazdaságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Illetve euban is korlátozzák a véleményt történelmi kérdésben (gulág/holotagadás) a Japán konzol játékokban cenzúrázzák a bikinit, a valóságban a burkinit stb cenzúráért nekünk sem kell messze menni sajnos
  • zola2000 #2
    "Mindegy" az eszközök egyre olcsóbbak, már lassan afrikában is megengedik maguknak, vpnel meg olyan ország internetcenzuráját is meg lehet kerülni ahol egy afrikai törzsi vezetőnél jobban értenek hozzá.

    Magyarul afrikában is ugyanolyan nyugodtan lehet törzsi vezetők szennyesét kiteregetni, mint kínában freetibet.orgot olvasni vagy épp ausztráliából loli hentait alkotni (csak hogy "nyugati" példát is hozzak internetcenzúrára)
  • Skylake #1
    Végső soron, egy olyan társadalmi és polikai közegből, ahonnan olyan vezérhímek másztak elő, mint például Concorde-bérlő & 50000 fő előtt nyilvános kivégzéseket tartó Mobutu, akinek a kleptokráciájához képest egy bizonyos közép-európiai ország vezetője és vezetői becsületes átlátható állampolgárok, nincs mit csodálkozni azon, hogy elvbarátai nem örülnek ennek az új nyilvánosságnak, és igyekszenek tiltani ahogy lehet.