Berta Sándor

A kütyük miatt romlik mindenki szeme

Az okostelefonoknak, a tableteknek és a többi kijelzős eszköznek komoly szerepe van az általános látásromlási folyamatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a látás világnapjával kapcsolatban elkészített legújabb jelentésében azt írta, hogy világszerte egyre több embernek rossz a szeme. Az egyik fő ok az, hogy a felhasználók egyre hosszabb időt töltenek az okostelefonok, a táblagépek, a televíziók, a játékkonzolok, a notebookok és az asztali számítógépek képernyői előtt, ami egyáltalán nem tesz jót a szemüknek.

Ugyanakkor vannak más okok is, a látásromlás a megváltozott élet- és munkaszokásokkal is összefügg. Az emberek jórésze több időt tölt a lakásában vagy zárt térben a különböző készüléke előtt ülve és emiatt sokkal kevesebbet sportol, sétál, mint korábban. Emellett az emberiség öregszik és nő a cukorbetegek száma is.


Egy-két évtized múlva az lesz a fura, ha valakinek nincs szemüvege

Jelenleg világszerte több mint 2,2 milliárd embernek van látáskárosodása és közülük legalább egymilliárdnál lehetett volna megakadályozni a probléma kialakulását. 65 millió személy veszítette el a látását kezeletlen szürkehályog miatt és legalább 800 milliónak lenne szüksége szemüvegre, kontaktlencsére vagy más segítségre. Az esetek többségében egyszerű eszközökkel vagy beavatkozásokkal segíteni lehet a problémán.

A legnagyobb kockázati tényezőt a rövidlátás, a távollátás, valamint a szürke és a zöldhályog jelentik. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy csak a nem korrigált rövidlátás miatt az idén kieső produktivitást 244 milliárd dollárra becsülik a szakemberek. Szintén problémát jelent, hogy sok szegényebb országban nincs elegendő szemész, továbbá nincsenek megfelelő kezelési lehetőségek sem.

Régóta ismert, hogy a kék fény károsíthatja a szemet, különösen a hályogeltávolításon átesettek esetében. A kék fénynek tartósan kitett retinasejtek rendkívül nagy mértékű károsodást szenvednek el, amely a retina középső részét, az úgynevezett makulát roncsolja, ez az egyik leggyakoribb szembetegség és a vakság fő okozója. A kék fény ráadásul megzavarhatja az alvásciklust. Az okostelefonok és más mobil eszközök egyre nagyobb méretű és fényesebb kijelzőket kapnak, amelyeket egyre jobban lehet olvasni erős napfény mellett is, de ez a felhasználókra rosszul hat. Amennyiben a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat. Miután a kék fény felgyorsítja a vakság kialakulását, így nem véletlen, hogy Kína után Japán is konkrét lépéseket fontolgat a statisztikák jelentős romlása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #12
  A monitor bámulása sokkal kisebb UV terhelést jelent mint naphosszat a szabad ég alatt a szőlő kapálása, illetve.nem a gyenge szemizmok felelősek a szem fókusz küzeli tartományárának csökkenésesért hanem a szemlencsében lévő rugalmatlanabb terület növekedése, ez egy természetes folyamat. A képen lévő kínai gyerekek egyébként éppen távolra nem látnak jól (elernyedt izomzatnál a jó geometriájú szemnek pedig a végtelenbe kellene fókuszálnia), ennek egyrészt genetikai magyarázata van, másrészt viszont a szem gyerekkori növekedését/formálódását a kapott fényinger stimulálja, ami nyilvánvaló hogy napfény(amivel az evolúció kalkulált) esetén jóval erősebb mint a sötét szobában, így ezen inger nélkül deformáltabb lesz az optika.
 • ostoros #11
  Már elég rég veszélybe került Európában...
 • Thrawn #10
  A felső képet nézve az utódlás is végveszélybe kerül. :)))
 • Szefmester #9
  Nana..! Szoktam én a holdat nézni meg a csillagokat... sőt láttam már szabad szemmel a Jupitert is. Ennél messzebbre aligha kell látni. :D
 • barret #8
  Nem kell túlmisztifikálni.Civilizációs betegség. Egyszerűen a mai ember nem tudja megtenni,hogy távolra nézzen! A szemlencse nincs tornáztatva,romlik a rugalmassága.
  Ezáltal romlik a fókuszálás,kinek közel,kinek távol.Csak rá kell fogni valamire,ami okozza...Bízz bennem,SZAKEMBER vagyok! :D
 • Szefmester #7
  Fura... én ezek szerint valami ufó vagyok.
  5 éves koromban kerültem egy c16 elé, és az elmúlt 32 évben valamilyen monitort biztos bámultam. A szemem meg -4,5es... ami ugye nem jó, de nem is tragikus (hehe). De fura módon egy alkalommal romlott egy teljes dipotriát mikor tizenhatoztam egy raktárban neoncsövek fényénél... akkor 3 hónap elég volt a romláshoz, pedig 7 évesen lettem szemüveges mert távolra hunyorogtam erősen.
  Pár éve még szabad szemmel forrasztottam és ellenőriztem smd alkatrészeket amiket a váltóim csak nagyítóval tudtak nézni (az utánam jövő teszterek nem találtak hibát a munkámban), miközben ha nincs rajtam szemüveg 20 centin túl csak foltok ugrálnak...

  Nem voltam 20 mikor egy haver beszólt hogy a sok gépezéstől romlik a szemem... nos, ő két év gépezés alatt elérte azt a szintet ami nekem 30ba került...neki már műtötték is a szemét de azóta ismét lencsék mögül nézi a világot.

  Ma még a munkám is monitor elé köt, ahogy az egyik hobbim is, és csak az zavar ha fel van kapcsolva a villany mert az még mindig a jó öreg neon...
 • wraithLord #6
  Én közelre átlagon felül jól látok, távolra pedig viszonylag szarul. -0,25 D-s szemüvegem van huszonéves korom óta, de szerintem már kéne kb. 0,4-0,5-ös (nem nagyon hordom, úgyhogy ezért nem csináltattam erősebbet).
  Nem emlékszem, hogy mikor romlott el, és mitől, de akkor a CRT TV-kre/monitorokra fogták, mert hogy a látható fényen kívül is sugároz ezt azt...
  Pedig nyilván az is rontja a szemet, ha sokat kell ugyanoda fókuszálnia.
  Másrészt pedig azt miért nem vizsgálják, hogy hány ember születik alapból szar szemmel? Lehet, hogy sokkal egyszerűbb oka van a sok rosszul látó embernek, pl. a szemgeometria vagy a lencsegeometria sok esetben születéstől fogva nem megfelelő...
 • Sir Cryalot #5


  "Full width half maximum"

  Mélységet korrekten megjelenítő display meg mégnehezebb.


  Vékony tüske >472nm-en minél kisebb <5nm FWHM-el optimális (3. kép).
  (
  https://pixeldisplay.com/news/thread/?id=47 )
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.11. 09:48:15
 • Sir Cryalot #4


  a rec2020 szabvány pöttyet előnyös ebből a szempontból, csak elég nehéz azokat a tüskéket előszedni a "menőzős" displayekből, stabilitás problémákat ne is emlegessük így is fel van adva a lecke :DD.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.11. 09:25:05
 • Tinman #3
  Hol volt? A kezekben. Már a 3. telefonom szaggattam, akkor éppen egy T68-at, de Communicatort akartam, csak k. drága volt.

  Ja és errefelé aki kicsit is szakmabeli volt, mindenki Palm-al futkosott, nekem is volt. A pórnép meg Nokia 3310-el mérgezte magát.