Ötvös Tibor

A világ fele rövidlátó lehet 2050-re

Ha a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat.

Aggasztó kutatási eredményt tett közzé egy nemzetközi kutatócsoport, melynek értelmében ha a manapság tapasztalt trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat. És ha ez még nem lenne elég, akkor eme 5 milliárdból 1 milliárd feltehetően végleg elveszíti a látását. Ez hétszeres növekedést jelent az orvosi szakszóval myopiának nevezett rövidlátásban és a legrosszabb, hogy még mindig nem tudni pontosan, mi is okozza a betegséget. A legtöbben szimplán a monitorokra és mobilok kijelzőjére fogják a dolgot, de sajnos a helyzet cseppet sem ilyen egyszerű.

1970 és 2000 között Észak-Amerikában megduplázódott a rövidlátók száma, de a helyzet Ázsia bizonyos részein még borzalmasabb. Egy tanulmány szerint például Dél-Korea tinédzsereinek 96 százaléka szenved myopiában, de Szingapúrban, Kínában és Japánban is 80-90 százalék között mozog ez a szám. Éppen ezért állt össze egy nemzetközi kutatócsoport és megpróbálták a jelenlegi adatokat kivetíteni a jövőre és nagyon rossz eredményeket kaptak. A csapat 145 kutatást szedett össze, melyek során 2,1 millió embert figyeltek meg és ezekből azt állapították meg, hogy 2000-ben 1,4 milliárd rövidlátó embert regisztráltak (a Föld lakosságának 22,9 százaléka) és ebből 163 millió embernek volt esélye a teljes vakságra.



"Azt kell mondanunk, hogy az eredményeink alapján 2050-re 4,8 milliárd ember lesz rövidlátó (ez a világ népességének 49,8 százaléka) és ebből 938 millió személy meg is vakulhat" - foglalja össze a csoport a tanulmány eredményét. A rövidlátás ilyen mértékű növekedésére az indok igazából nagyon egyszerű: életmódváltás. A kutatók szerint manapság olyan sokat tartózkodunk belső, zárt terekben, mint soha előtte egyetlen korszakban sem az emberiség történelmében. Ezen pedig csak ront a képernyők előtt töltött idő. Azonban a biológiai oka a myopia megjelenésének továbbra sem ismert az orvosok előtt.

Sajnos az ilyen jellegű kutatások sem hoztak eddig eredményeket, hiszen az orvosok és kutatók előtt az sem világos, pontosan melyik állaton kellene elvégezni a vizsgálatokat. Azonban a gyerekek számára lehet megoldás. "A különböző megoldások közül a legjobbnak az tűnik, ha a gyermekek minimum napi 2 órát a szabadban töltenek" - árulta el a kutatás egyik résztvevője, Kovin Naidoo. "Tölthetünk órákat a gépeink előtt, de ugyanakkor a napi 2 óra a szabadban fontos és egyértelműen hasznos."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #26
    Na, hát ez sokkal több, mintha munka után hazamegy valaki és a szobájában csinál bármit. Ott garantáltan nem fog olyat tenni, ami a szemizmokat erősítené, és csak ráadás hogy amit tesz azt esetleg milyen megvilágításnál, vagy hogy otthon is kijelzőt néz.
  • molnibalage83 #25
    Röplabda, bringa.
  • Tetsuo #24
    Az állandó fókusz csak egy dolog. És igen, az említett foglalkozások is romló szemet eredményeztek, ha rossz fényben történik a munka.
    A neon-, pontosabban fénycsövek egy munkahelyen általában a három különböző fázissal villognak szinkronban, vagyis viszonylag kiegyenlített/folytonos fényt biztosítanak bizonyos távolságon túl.
    Otthoni, kisebb alkalmazásban pedig inkább villanykörtét használtak az említett foglalkozásokhoz, amit a wolframszál izzásának tehetetlenségéből adódóan ugyancsak folytonos fényforrásnak tekinthetünk, ellentétben a modern ledes megoldásokkal.
    Véleményem szerint egy cipésznek és egy asztalosnak a munkája során jóval nagyobb mértékben változik a szem fókusztávolsága, mint egy irodai munka során.
  • cylontoaster #23
    Nem mindegy ezek mellett az se, hogy a maradék idődben mit csinálsz. Ha van valami hobbid pl, aminek kapcsán használva vannak a fókuszálást végző izmok, akkor simán ellensúlyozhatja a többit.

    Ez már nem neked:
    Állandó fókusztávolsághoz nem kell kijelző. Egy cipész vagy asztalos vagy sok más, régen is meglévő foglalkozás olyan, aminél a kezedre nézel kb egész nap. A CRT monitorok villódzását lehetett hibáztatni, de nem sűrűn vannak már ilyenek. Akkor már inkább a neoncsöveket okold, azok még most is villódzanak.
  • molnibalage83 #22
    Vagy nem. Régen a családban én ültem a képernyő előtt a legtöbbet, most már a bátyus és én holtversenyben és ikertesóval munka közben mindhárman azonosan. Az egész család szemüveges, nekem van messze a leggyengébb szemüvegem. Nekem 0.75. Nekik 2-4 dioptria tája. Én úgy látom, hogy alapvetően adottság az, hogy ki milyen szemet örököl...
  • Tetsuo #21
    Pedig az állandó, rövid távolságra fókuszálás és a kevesebb pislogás nem annyira hasznos. ;-)
  • molnibalage83 #20
    Dettó. Életem során egyre többet töltöttem képernyő előtt és olvasva, ehhez képest 15 éve most van a legalcsonyabb dioptriám. Izé... Az egy ökörség szülői duma, hogy a TV vagy számítógép tönkreteszi a látást.
  • Tetsuo #19
    Sajnos igaz és valószínűleg a fények vibrálása pedig kihat az idegrendszerre, környezetünk növekvő alapzaja, a felborult életritmus, a kijelzők által sugárzott kék fény negatív hatása mellett.
    Mindehhez hozzájön még a rossz táplálkozás (és egyre romló minőségű alapanyagok), a helytelen mozgás, a mérgek felhalmozódása földben, vízben, levegőben; a természetes környezettől való távolodás...
    Hogy csak a fizikai ártalmakról beszéljünk, a lelki dolgokkal most nem jönnék elő.
  • wraithLord #18
    Igen, én sem szoktam általában használni, csak ha nagyon kell, hogy élesen lássak távolra.
    Különben a szem elkényelmesedik, és egyre nagyobb dioptriás szemüveg kell.
  • Skylake #17
    A monitorokkal és kijelzőkkel lesz a probléma. Főleg azzal, hogy a baromarcúak egy araszról bámulják a kékfehéret, órákon keresztül. Plusz ehhez fog járulni majd világszinten némi gerincferdülés is, rövidesen ezt is ki fogják mutatni kutatások. Én szóltam.