Berta Sándor

Zoomolni tudó kontaktlencse

Amerikai tudósok áttörést értek el a területen.

A Kaliforniai Egyetem és a Harbini Műszaki Egyetem kutatói olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely alkalmazkodik a viselőjéhez és amelyet a szemmozgásokkal lehet vezérelni. Az eszköz elsősorban a látássérült személyek számára jelenthet majd hatékony segítséget.


Az új kontaktlencse funkciói között van, hogy ha az azt viselő felhasználó kettőt pislog a szemével, akkor ezáltal automatikusan zoomolni tud. Mindez azáltal válik lehetővé, hogy a kiegészítő méri az úgynevezett elektrookulográfiai jeleket. Ez azt jelenti, hogy a kontaktlencse méri a szemmozgásokat és megállapítja, hogy az illető egy bizonyos irányba néz-e vagy pislog-e. Ehhez elvileg elektródákra és egy mérőeszközre lenne szükség, s a szakemberek által megalkotott prototípushoz még alkalmazták is azokat. A tudósok ugyanakkor javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a kontaktlencse új változataiban az elektródákról és a mérőkészülékről lemondani.

A kutatók arra számítanak, hogy a technológia segíthet a látássérülteknek, valamint a különböző protézisek létrehozásában és a robotikában például a távoli műtétek végrehajtásában. Shengqiang Cai, a kontaktlencsét megalkotó kutatók egyike azt nyilatkozta, hogy még azok közül is, akik nem látnak semmit, sokan képesek a szemgolyóig mozgatására és az ahhoz szükséges elektrookulográfiai jelek létrehozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!