Berta Sándor

Felismerheti a demenciát is az Apple Watch

A szakemberek egyelőre vizsgálják, hogy ilyen célokra is alkalmas lehet-e az okosóra.

Az Apple, az Evidation Health, Inc. és az Eli Lilly and Company munkatársai arra kíváncsiak, hogy az Apple Watch a megszerzett adatok segítségével képes-e felismerni az időskori elbutulás (demencia) jeleit. Amennyiben igen, úgy további hasznos funkcióhoz juthatnak a felhasználók. A CNBC számolt be arról a tanulmányról, amelynek lényege a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökkel való gyors és pontos felismerése. A televízióadó szerint a projekt bizonyíték arra, hogy az Apple intenzíven befektet az egészségügyi kutatásokba.

A tanulmányhoz kapcsolódó kísérletben a résztvevőket arra kérték, hogy három hónapig ne vegyék be azokat a gyógyszereket, amelyek hatással lehetnek az eredményekre, cserébe pedig három készüléket kaptak: egy iPhone-t, egy Apple Watchot és egy Beddit Sleep Trackert, melyeket aktívan használniuk kellett. A tesztcsoportban egyaránt voltak egészséges és demencia különböző szakaszaiban szenvedő emberek. A tudósok megállapították, hogy a kognitív betegségek tüneteit mutató személyek lassabban, rendszertelenebb módon írtak szöveges üzeneteket, ráadásul az utóbbiakból kevesebbet küldtek el, mint az egészséges résztvevők. Hosszú távú következtetéseket ugyanakkor ezekből a tapasztalatokból nem lehet levonni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #3
    "kognitív betegségek tüneteit mutató személyek lassabban, rendszertelenebb módon írtak szöveges üzeneteket"

    Villámgyorsan gépelek, vakon. Néha pár apró hibával. De ezeken a tapiszarokon holt lassú vagyok, pedig előbb volt érintős cuccom, mint az Apple iPhone létezett volna.

    Ergo ebből sok dologra lehet következtetni, melyek közül az egyik a demencia IS LEHET, meg pusztán még vagy 10.000 másik ok.

    Kösz a semmit ismét, apple.
  • Ender Wiggin #2
    A demencia korai jeleit sajnos a családtagok ingyen (apple-szarok nélkül) is észreveszik... Mivel gyógymód nincs, igazából az is mindegy, hogy későn vagy korán...
  • NEXUS6 #1
    Persze, ha megveszed.