Berta Sándor

Felgyorsítja a vakság kialakulását a kijelzőkből áradó kék fény

Aki állandóan a sötétben ül és a képernyőt bámulja, annál az átlagosnál nagyobb a megvakulás kockázata.

A Toledói Egyetem munkatársai a különböző kijelzők által kibocsátott kék fénynek az emberi szemre gyakorolt hatásait vizsgálták. A szakemberek a tanulmányukban kiemelték, hogy ha a kék fény az emberi szemet éri, akkor azt csak alig vagy nagyon rosszul lehet kiszűrni, éppen ezért nagyon komoly károkat tud okozni. A hullámhossza rövidebb és nagyobb energiájú, mint egyéb színeknek, és hatására a szem fényérzékelő sejtjeiben olyan mérgező molekulák jönnek létre, amelyek makuladegenerációt okoznak. De jó hír, hogy a legtöbb gyártó - felismerve a kockázatokat - ellátta a készülékeit egy olyan üzemmóddal, amelynél az eszköz a sötétben és este a megjelenített anyagokat magasabb sárga színtartalommal mutatja meg.

A részleges és a teljes vakság oka az úgynevezett makuladegeneráció, amelynek következtében romlik az éleslátás, az olvasóképesség, a színlátás, a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, növekszik a fényérzékenység, csökken a kontrasztlátás és látótérkiesés valósul meg a látómező közepén. A kék fény ezt a folyamatot felgyorsíthatja, mivel láncreakciót vált ki a retinán. A fényérzékelő sejtek nem tudnak regenerálódni, ha elpusztulnak, akkor nem jön helyettük új létre. A tudósok tanácsa szerint a felhasználók mondjanak le a táblagépek és az okostelefonok sötétben való használatáról, továbbá különleges napszemüvegeket hordjanak, amelyek mind az UV-, mind a kék fényt kiszűrik.


Régóta ismert, hogy a kék fény károsíthatja a szemet, különösen azok esetében, akik hályogeltávolításon estek át. A kék fénynek tartósan kitett retinasejtjek rendkívül nagy mértékű károsodást szenvednek el, amely a retina középső részét, az úgynevezett makulát roncsolja, ez az egyik leggyakoribb szembetegség és a vakság fő okozója. A kék fény ráadásul megzavarhatja az alvásciklust. A kutatással a remények szerint lassítani lehet a romlást, például egy új szemcsepp kifejlesztésével.

Az okostelefonok és más mobil eszközök egyre nagyobb méretű és fényesebb kijelzőket kapnak, amelyeket egyre jobban lehet olvasni erős napfény mellett is, de ez a felhasználókra rosszul hat. Amennyiben a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat. A kutatók szerint manapság olyan sokat tartózkodunk belső, zárt terekben, mint soha előtte egyetlen korszakban sem az emberiség történelmében, ezen pedig csak ront a képernyők előtt töltött idő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • LAnders #21
  Ha ez nekem szánt válasz, én nem azt írtam, hogy a természetes fény és a led fény spektruma megegyezik, nyilvánvaló, hogy a led színspektruma nem egyenletes, és a kék egy bizonyos hullámhosszánál tetőzik.

  Az a kérdés, hogy az egészséget mennyiben befolyásolja a led kijelzőkből, ill. a napsütésből eredő kék fény. Mivel a led kijelzőket viszonylag kevés ideje használjuk, kíváncsi lennék pld. a crt kijelzőkkel való összevetésre.

  Abban viszont egyetértek, hogy a gyártók részéről tényleg bőven van/lenne tennivaló ebben a témában.
 • Sir Cryalot #20
  https://en.wikipedia.org/wiki/Diffuse_sky_radiation

  http://www.displaymate.com/Spectra_41a.html
 • Sir Cryalot #19
  Nem is hasonlít, az egyiknek 445nm nél van a csúcsa a másiknak 500nál. Kijelzők nem is tudnak 500nm-t mert ott a kék és a zöld szűrő is blokkol, 500nm emitter meg nincs emissziv displayekben.

  Röhej!!!!!!!!
 • LAnders #18
  Kíváncsi lennék egy olyan összehasonlításra, hogy mennyi kék fény jut a szembe az lcd kijelzőkből, ill. mennyi a természetes napsütésből. Gyanítom, az utóbbinak van nagyobb jelentősége.

  Azt mondjuk mindig fontosnak tartottam, hogy a kijelző soha ne világítson túlzottan erősen, ill. ha sötét van, lehetőség szerint mindig legyen háttérvilágítás. Szerintem ezzel lehet leginkább csökkenteni a retinára jutó kék fény mennyiségét.
 • Atyuska #17
  Szerintem jelentősen lehet javítani, ha a megjelenítést meleg színhőmérsékletre állítjuk - legyen az mobil vagy asztali gép. Most már egyre kevesebb mobilnál fix a színhőmérséklete.
 • TokraFan #16
  Értem, köszönöm a részletes felvilágosítást!
 • Sir Cryalot #15
  Jó a kérdés hogy az ég színével mi van, nos az nem 445 nm mélykék főleg hanem ciánkék >480nm , és a papír szerint az nem lép reakcióba úgy mint a mély.

  Egyébként pont ez a kulcs ebben hogy minél közelebb van UV-hez a hullámhossz annál több mindennel lép reakcióba mert egyre több minden elnyeli.

  Hát akkor az emisszív displayek most megszívják mert vagy plusz egy subpixel vagy nem lesz kék, transzmisszivnél meg kapcsolható háttérfény , vagy plusz 1 subpixel ami ott eleve egyszerűbb, oledet még az ág is húzza .

  Azt se felejtsük hogy eddig 2 subpixelre fogták rá hogy elég (pentileozós sumákság).
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.08.13. 18:13:14
 • Sir Cryalot #14
  Sok esély van rá hogy azok találják el az arányt akiknek se esztétikai érzéke, se motivációja nincs hogy neked tartós displayt adjanak :D . Mellesleg utólag ez már nem igazán számít-

  szarok a displayek meg a standardek is, lehetett sejteni,
  mellesleg az a 445 nm az írásban eleve szűk hullámhossz, szóval az is kiesett mint megoldás, a led annál meg csak rosszabb lehet.

  Majd lesz valami rendes platform felelős emberek által , át lehet oda seregleni ha maradt még agya az embereknek amit nem lúgozott ki a fogyasztói társadalom


  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.08.13. 14:08:02
 • wraithLord #13
  Ki a faxom mondta, hogy nem a konkrétan kék fényről van szó?

  És akkor gyorsan betiltják a kék fényt? (445 nm?) Nem, hanem csökkentik az arányát, hogy a retina egységnyi felületét minél kevesebb ilyen hullámhosszú fény érje, mint ahogy a valóságban, természetes fénynél is történik. Ilyen kibaszott egyszerű dologra gondoltam az "arányokkal".
 • Sir Cryalot #12
  Még a szembejövő autók fényére is.