Berta Sándor

Egyre több a mesterséges intelli­genciához köthető szabadalom

Bár úgy tűnik, hogy a technológia csak mostanában lett felkapott, de a számok egyáltalán nem ezt mutatják.

Az 1950-es évektől 2016-ig a feltalálók és a kutatók kereken 340 000 olyan szabadalmi kérvényt nyújtottak be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), amelyek a mesterséges intelligencia területét érintették. A legtöbb szabadalmi beadvány az IBM és a Microsoft nevéhez fűződik. A tudósok 2016 végéig több mint 1,6 millió tudományos publikációt jelentettek meg a témában. Az anyagok több mint fele a 2013 utáni évekből származik.

A WIPO 158 oldalas jelentésben térképezte fel a területet. A globális viszonylatban legfontosabb 30 mesterséges intelligencia szabadalombejelentő közül 26 vállalat, míg négy egyetem vagy kutatási intézmény. Az utóbbiak közül három kínai. A Kínai Tudományos Akadémia több mint 2500 szabadalomcsaláddal és több mint 20 000 megjelentetett publikációval rendelkezik. A technológiával kapcsolatban szabadalmakat benyújtó 20 legfontosabb akadémia közül 17, míg a 20 legjobb tudományos publikálóhely közül 10 kínai.

A legtöbb mesterséges intelligencia szabadalmat, 8290-et az IBM adta be, míg a második Microsoft 5930-at. A Top5-ben van még a Toshiba, a Samsung és az NEC. Az Alphabet és leányvállalatai (DeepMind, Waymo, X Development) a 10., a State Grid Corporation of China (SGCC) a 15. helyet, a Baidu a 26. helyet szerezte meg. A Facebook és a Tencent ugyanakkor nem szerepelt jól, ahogy az európai óriások sem. A Siemens közel 3500 szabadalmi keresetet nyújtott be, ezzel kikerült a Top10-ből, a Bosch pedig közel 2000 szabadalmi kérvénnyel csak a 21. lett. Az első 500 intézmény között csak 4 európai kutatóintézet található, közülük a legjobb helyezést (159.) a Fraunhofer Társaság érte el. A legtöbb szabadalmi beadványt egyébként az amerikai, a kínai és a japán szabadalmi és védjegyhivatalhoz adták be. A gépi tanulás kifejezés a szabadalmi dokumentumok több mint egyharmadában szerepelt. 2013-ban még csak 9567 szabadalmi leírás tartalmazta a gépi tanulás kifejezést, 2016-ban már 20 195. Ez 111 százalékos növekedésnek felel meg.

A robotikához kapcsolódó mesterséges intelligenciát 2013-ban még csak 622 szabadalmi keresetben említették meg, míg 2016-ban már 2272-ben, ez 265 százalékos növekedés. Az autonóm járművekkel kapcsolatban a WIPO 2016-ban 8764 szabadalmat regisztrált, ez 134 százalékkal volt több a 2013-ban benyújtottaknál. A távközlésben 2013-ban 3525 szabadalom kapcsolódott a technológiához, míg 2016-ban már 6684. Az egészségügyben 2942 szabadalom volt köthető például a robotsebészethez és a gyógyszerek személyre szabásához, míg 2016-ban már 4112. A számítógépek és az ember-gép interakcióban a 2013-as 2915 szabadalom helyett 2016-ban már 3977 szabadalom tartalmazta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos elképzeléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #28
    Nem a zeneiparral van baj, hanem azzal, hogy folyamatosan keversz két fogalmat. A bővülés (mennyiségi növekedés) nem ugyanaz, mint a fejlődés (minőségi javulás a tudás és ismeretanyag növelésének hozadékaként).

    Ha fejlődik a gyerek az nem azt jelenti, hogy Pistikéből ma reggelre három lett.
  • ostoros #27
    A valóság az, hogy bármely szoftverre ránézel, annak kódja 70%-ban legalább más szoftverekből van összeollózva, és a közte lévő rés kitöltve saját kóddal.
    Úgy néznek ki a programok, mint Frankenstein szörnye. Tele vannak az operációs rendszerektől kezdve olyan kódokkal, amik ma már nem létező hardverekhez íródtak, elavult követelményeknek megfelelően lettek a struktúrák kialakítva, stb, stb, stb.

    Ha valakik rááldoznák az időt és a tetemes pénzt, negyedakkora kóddal, ugyanazzal a funkcionalitással, és gyorsabban futó, egyszerűen jobb programokat lehetne írni, szinte minden szegmensben.
    De senki nem teszi meg, mert lopni és másolni sokkal egyszerűbb, meg összehegesztgetni nem is a célra íródott kódrészleteket más kódrészletekkel és addig pofozni, míg működik. És miért tehetik meg?

    MERT NINCSENEK SZABADALMAK!
    Erről beszélt itt neked mindenki, csak nem akarod megérteni.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.07. 20:35:08
  • Sydra #26
    Mi a baj a zene iparral? Most 1 hónap alatt több új dallam keletkezik, mint régen 100 év alatt. Ez nem fejlődés? És zene alatt nem az MTV-s ezerszeresen recilkulált igénytelen hulladékot kell érteni. Persze a zene ipar is lehetne jobb helyzetben, ha a szerzői jog nem korlátozná.
  • M2 #25
    Ennyi erővel írhattad volna a zeneipart is. Ott sincsenek szabadalmak és óriási a fejlődés, hisz rengeteg új lemez és új dal jelenik meg. Ez evidencia. LOL!
  • Sydra #24
    Én a tudásomból élek, mégpedig elég jól. A valóság egyelőre engem igazol.
  • ostoros #23
    De neked rosszabb lesz attól, hogy TE MAGAD álomvilágban élsz.
  • Sydra #22
    Mit vesztettem? Színes tv-t? Nekem nem lesz rosszabb attól, hogy más álomvilágban él.
  • ostoros #21
    Lásd be Sydra, vesztettél, innentől kezdve csak trollkodás, hogy nem ismered be...
  • Sydra #20
    "azok mind hardvereken futó szoftverek."
    Van olyan szoftver ami nem hardveren fut? Ugyanarra a harverre csak azonos képességű szoftvereket lehet írni?

    "Ellenkező esetben nem lenne aki elkészítse, ingyen."
    Úgy tűnik átaludtad az elmúlt 30 évet, ami alatt kismillió szoftver készült ami semmilyen védelem alatt nem áll. Egy termék megvalósításához sok fajta finanszírozási modellt lehet választani nem csak azt az egyet, amit ismersz.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.02.06. 15:25:52
  • Sydra #19
    Kevés szakma követel meg annyi folyamatos tanulást, mint a szoftverfejlesztés. Ez nyilván nem azt tükrözi, hogy 20-30 évente lenne némi változás. Ha nem követed a változásokat, akkor a tudásod elavult lesz rövid időn belül. Erre persze kivétel lehet, ha valami legacy project-et kell életben tartani egy 10 évvel ezelőtti programnyelven, de nem ez a trend.
    Napokig lehetne részletezni, hogy már csak az orvoslás mennyit fejlődött az új szoftvereknek hála és ezt sok más szakmáról is el lehet mondani. Most én hiába ecsetelek nektek ilyeneket, ha magatoktól igényetek sincs arra, hogy képbe legyetek azzal, hogy mi történik a világban. A való világ magasról tojik a fórumos szájkaratétokra. Olvassatok programozói fórumokat, nézzetek utána melyik nyelvben milyen újítások vannak, milyen új toolok vannak, stb! Nem fogom bemásolni ide a fél internetet.

    "Evidencia majd akkor lesz valami, ha mindannyian egyetértünk benne"
    Nem kell népszavazást tartani arról, hogy 1+1=2. Az attól függetlenül evidencia.

    "A szoftveripar jelenleg leggyorsabban fejlődő ága pont a cikkben említett, ahol meg pont tele vannak szabadalmi védettségekkel."
    A szabadalmak száma nem tükrözi az ipar fejlődését. A szabadalom csak annyit jelent, hogy mások mit nem csinálhatnak rajtad kívül, azt viszont nem jelenti, hogy te fogsz e bármit is csinálni.

    "Ezeknél nem szabadalomba futsz bele, hanem céges előírásokba."
    Hasonlóan színvonalas párhuzam lenne:
    "Ezeknél nem szabadalomba futsz bele, hanem céges ingyen kávéba."