Berta Sándor

Csodaszóvá vált a mesterséges intelligencia

Egy trend- és jövőkutató úgy vélte, hogy az emberiség túlzottan sokat vár a technológiától.

Matthias Horx szociológus 1999-ben alapította meg Jövőkutató Intézetét Frankfurtban, de Münchenben és Bécsben is rendelkezik irodákkal. Az intézmény számos nagy társaság és egyetem partnere. A szakember szerint a mesterséges intelligencia és annak szerepe napjainkban meglehetősen túl van értékelve. Ahogy a trend- és jövőkutató fogalmazott: a technológia egyfajta olyan fétissé, őrületté vált, amely veszélyes illúziókat teremt. A legtöbb valódi probléma túl összetett és változékony ahhoz, hogy adatrendszerekkel megoldhatóak legyenek. A jövőkutató ugyanígy gondolkodik az autonóm vezetéssel kapcsolatban is.

"Ideje a digitális őszinteségnek. A számítógépek és robotok sem a szegénységet nem tudják csökkenteni, sem a közlekedési dugókat eltüntetni. Ehhez ugyanis szociálisan sokkal intelligensebb, humánusabb rendszerekre lenne szükség" - fejtette ki Horx.

A szakember kitért a közösségi médiaajánlatokra is, amelyek szerinte digitális krízisben vannak. "Ezek a platformok függővé teszik az embereket a szociális megerősítésekkel szemben. A lájkgomb úgy hat a lélekre, mint a cukor egy élő szervezetre. De a lájkok valójában csak üres lelki kalóriák. Az élet online kiterjesztése magamutatogató nárcizmushoz vezet, amely gyorsan átfordulhat depresszióba és önbizalomhiányba. S ehhez jönnek még a közösségi platformokon fellelhető gyűlöletmegnyilvánulások és demokrácia elleni támadások. Ezért veszít jelenleg a Facebook és a többi hasonló oldal több millió felhasználót. A digitális illúzió csúcspontját már meghaladtuk, most egy új szakasznál tartunk, ez a humanista digitalizálás" - közölte a trend- és jövőkutató.

Horx észlel egy másik trendet is, amely a radikális őszinteségről szól. Egyes cégek megpróbálnak kíméletlenül őszinték lenni magukkal és az ügyfeleikkel szemben is. Egyre több vállalat vizsgálja felül például a gazdasági és a kommunikatív hitelességét. Ennek a hátterében az áll, hogy rájöttek arra, hogy különben könnyen bajba kerülhetnének. Az őszinteség azonban a mai világban egyáltalán nem könnyű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #5
  A helyzet az,hogy fingunk sincs t.k. az MI mibenlétéről,és a vele megvalósítható megoldásokról.
  Csak próbálkozunk erre-arra,dicshimnuszokat zengünk róla,vagy félelmet keltünk,de amíg a kutyáknál bejön a *próbálkozás*...az embereknél csak a tanácstalanságot jelzi./Egyenlőre !/
 • NEXUS6 #4
  Részben egyetértek a cikkel, de azért a megmondóemberünk átesik a tulsóló másik oldalára.
  Divat mindenért az FB-t hibáztatni. Nade azért mégiscsak jó megoldás, hogy ha valaki totálisan el van szigetelődve még is csak valami kapcsolati lehetőséget találjon. Aztán persze tovább kell lépni, ami viszont nem történik meg és ez részben Zukika érdeke is.

  MI dettó hasonló helyzet. Nyilvánvaló volt az elején, hogy nem egy univerzális csodaszer, de sok helyen segítséget jelenthet. Csak azért mert a digitális technológiákkal befuccsoltunk ott, ahova az nem való, kár lenne a digitalizáció visszaszorításáról, meg humanizációról beszélni.
  Pl. nem a digitális korszak hozta be az emberek közötti kommunikációba a hazugságot, álhírek, kamu FB reg, miegymás. Maximum épp hogy nyilvánvalóvá, lenyomozhatóvá tette. Dobjuk ki a tükröt, mert nem tetszik a kép?

  Igen, ez az öszinteség projekt jól hangzik, gyak ha kiderül, hogy a hazugságaid nem működnek, úgy tűnik, hogy egy út marad: az őszinteség. Na igen, de az emberek nem ilyen egyszerűen működnek. Mi lesz a vége? Kidobjuk az irodalmi műveket, mert csak fikciók?
  Az emberek sokfélék és ráadásul változnak, nem mindenkinek ugyan azt jelenti mindig ugyan az a mondat, sőt bármit is mondanak általában, hatalmas erőfeszítéseket tesznek abba az irányba, hogy boldogtalanok legyenek.
  Ha túltoljuk várhatóan a társadalmi jólétet nemsokára akkor az lesz a kérdés, hogy legyen-e jogod boldogtalannak és hazugnak lenni. ha a társadalmi egyenigazságot nem tudod elfogadni???
 • NEXUS6 #3
 • ostoros #2
  "S ehhez jönnek még a közösségi platformokon fellelhető gyűlöletmegnyilvánulások és demokrácia elleni támadások. "

  Miféle demokrácia? :)
 • bundasjezus #1
  Hát igen. Műszaki megoldásokat keresünk a fejünkben lévő problémákra. Nincs az a gép, eszköz, szoftver stb. ami helyettünk rak rendet a fejünkben. Ezt a meccset nekünk kell lejátszanunk saját magunkkal.