Berta Sándor

Licenc­szerződéssel kerülte el németországi bojkottját a Huawei

A szabadalmi harcok egyre inkább meghatározzák az IT-óriások kapcsolatait és lehetőségeit. Most a kínai konszern szembesült azzal, hogy mennyire vékony jégen táncol.

A Huawei alig kerülte el Németországban a termékei értékesítésének a leállítását. A düsseldorfi tartományi bíróságon szabadalomtulajdonosok egy csoportja el akarta érni, hogy az országban tiltsák be a kínai gyártó termékeinek, például az okostelefonjainak, a táblagépeinek és a notebookjainak a forgalmazását. A szabadalomtulajdonosok között volt a Fraunhofer Társaság, a Mitsubishi és a Panasonic. A társaság csak úgy kerülte el a dolgot, hogy aláírt egy licencszerződést. Ezt mind a szabadalomtulajdonosok ügyvédje, mind a Huawei megerősítette a Handelsblatt kérdésére. A vállalat azt nem árulta el, hogy mely modelljeit érintette volna egy bojkott.

A Huawei számára Németország fontos piac, nem véletlen, hogy az európai központja is Düsseldorfban van. A cég fontos beszállítója az olyan hálózatüzemeltetőknek, mint a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefónica (O2).

A vita hátterében egy videotechnika használata állt. A Franhofer Társaság egyik intézetének a fejlesztői megalkották a H.246/AVC tömörítési szabványt, amelyet számos készüléken alkalmaznak már. A szabvány licencét kezelő MPEG Licensing Administration (MPEG LA) beperelte a Huawei-t és a ZTE-t a düsseldorfi tartományi bíróságon. Az utóbbi a felpereseknek adott igazat és megtiltotta a két óriáscégnek az eszközeik németországi értékesítését. (A szabadalmi ügyvédek tavaly november 21-én jelezték, hogy megnyerték a két kínai társaság elleni pert.) Mind a két társaság fellebbezett. A Huawei-t végül az aláírt licencszerződés mentette meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    " A szabadalomtulajdonosok között volt a Fraunhofer Társaság, a Mitsubishi és a Panasonic."

    Ha, ha, ha! Ezt nem vártam volna japán cégektől, azután, hogy a világ összes technológiáját összelopták a hatvanas évektől kezdve. Hiába, na, más szemében a szálkát is, ugye, meg bagoly mondja bagolynak, hogy nagy a feje....
    :D