28
  • M2 #28
    Nem a zeneiparral van baj, hanem azzal, hogy folyamatosan keversz két fogalmat. A bővülés (mennyiségi növekedés) nem ugyanaz, mint a fejlődés (minőségi javulás a tudás és ismeretanyag növelésének hozadékaként).

Ha fejlődik a gyerek az nem azt jelenti, hogy Pistikéből ma reggelre három lett.
  • ostoros
    A valóság az, hogy bármely szoftverre ránézel, annak kódja 70%-ban legalább más szoftverekből van összeollózva, és a közte lévő rés kitöltve saját kóddal.
    Úgy néznek ki a programok, mint Frankenstein szörnye. Tele vannak az operációs rendszerektől kezdve olyan kódokkal, amik ma már nem létező hardverekhez íródtak, elavult követelményeknek megfelelően lettek a struktúrák kialakítva, stb, stb, stb.

Ha valakik rááldoznák az időt és a tetemes pénzt, negyedakkora kóddal, ugyanazzal a funkcionalitással, és gyorsabban futó, egyszerűen jobb programokat lehetne írni, szinte minden szegmensben.
    De senki nem teszi meg, mert lopni és másolni sokkal egyszerűbb, meg összehegesztgetni nem is a célra íródott kódrészleteket más kódrészletekkel és addig pofozni, míg működik. És miért tehetik meg?

MERT NINCSENEK SZABADALMAK!
    Erről beszélt itt neked mindenki, csak nem akarod megérteni.

Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.07. 20:35:08
  • Sydra
    Mi a baj a zene iparral? Most 1 hónap alatt több új dallam keletkezik, mint régen 100 év alatt. Ez nem fejlődés? És zene alatt nem az MTV-s ezerszeresen recilkulált igénytelen hulladékot kell érteni. Persze a zene ipar is lehetne jobb helyzetben, ha a szerzői jog nem korlátozná.
  • M2 #25
    Ennyi erővel írhattad volna a zeneipart is. Ott sincsenek szabadalmak és óriási a fejlődés, hisz rengeteg új lemez és új dal jelenik meg. Ez evidencia. LOL!
  • Sydra
    Én a tudásomból élek, mégpedig elég jól. A valóság egyelőre engem igazol.
  • ostoros
    De neked rosszabb lesz attól, hogy TE MAGAD álomvilágban élsz.
  • Sydra
    Mit vesztettem? Színes tv-t? Nekem nem lesz rosszabb attól, hogy más álomvilágban él.
  • ostoros
    Lásd be Sydra, vesztettél, innentől kezdve csak trollkodás, hogy nem ismered be...
  • Sydra
    "azok mind hardvereken futó szoftverek."
    Van olyan szoftver ami nem hardveren fut? Ugyanarra a harverre csak azonos képességű szoftvereket lehet írni?

"Ellenkező esetben nem lenne aki elkészítse, ingyen."
    Úgy tűnik átaludtad az elmúlt 30 évet, ami alatt kismillió szoftver készült ami semmilyen védelem alatt nem áll. Egy termék megvalósításához sok fajta finanszírozási modellt lehet választani nem csak azt az egyet, amit ismersz.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.02.06. 15:25:52
  • Sydra
    Kevés szakma követel meg annyi folyamatos tanulást, mint a szoftverfejlesztés. Ez nyilván nem azt tükrözi, hogy 20-30 évente lenne némi változás. Ha nem követed a változásokat, akkor a tudásod elavult lesz rövid időn belül. Erre persze kivétel lehet, ha valami legacy project-et kell életben tartani egy 10 évvel ezelőtti programnyelven, de nem ez a trend.
    Napokig lehetne részletezni, hogy már csak az orvoslás mennyit fejlődött az új szoftvereknek hála és ezt sok más szakmáról is el lehet mondani. Most én hiába ecsetelek nektek ilyeneket, ha magatoktól igényetek sincs arra, hogy képbe legyetek azzal, hogy mi történik a világban. A való világ magasról tojik a fórumos szájkaratétokra. Olvassatok programozói fórumokat, nézzetek utána melyik nyelvben milyen újítások vannak, milyen új toolok vannak, stb! Nem fogom bemásolni ide a fél internetet.

"Evidencia majd akkor lesz valami, ha mindannyian egyetértünk benne"
    Nem kell népszavazást tartani arról, hogy 1+1=2. Az attól függetlenül evidencia.

"A szoftveripar jelenleg leggyorsabban fejlődő ága pont a cikkben említett, ahol meg pont tele vannak szabadalmi védettségekkel."
    A szabadalmak száma nem tükrözi az ipar fejlődését. A szabadalom csak annyit jelent, hogy mások mit nem csinálhatnak rajtad kívül, azt viszont nem jelenti, hogy te fogsz e bármit is csinálni.

"Ezeknél nem szabadalomba futsz bele, hanem céges előírásokba."
    Hasonlóan színvonalas párhuzam lenne:
    "Ezeknél nem szabadalomba futsz bele, hanem céges ingyen kávéba."
  • M2 #18
    Amiket írsz, azok mind hardvereken futó szoftverek. Azért nem kell a szoftvert védeni, mert maga a hardver védhető szabadalommal.

De amint a szoftver önálló termék, azonnal védelmet kap, szerzői jogi védelmet vagy mint a cikk írja, akár szabadalmi védelmet. Ellenkező esetben nem lenne aki elkészítse, ingyen.
  • M2 #17
    Evidencia majd akkor lesz valami, ha mindannyian egyetértünk benne és közösen elfogadjuk evidenciának. Neked csak egy sima állításod volt, amit én megkérdőjelezek és kérem, hogy bizonyítsd. Számodra aztán a bizonyítást azt jelentette, hogy lehülyézed a másikat.

A szoftveripar jelenleg leggyorsabban fejlődő ága pont a cikkben említett, ahol meg pont tele vannak szabadalmi védettségekkel.

Amúgy mi történt nagy átfogó fejlődés? OOP, MVC, POP? Ezek egy-egy ötletből kifejlődtek 20-30 év alatt. Ez olyan nagy fejlődés?

A gyakran használt nyelvek mögött meg szinte mindig ott van egy-egy profitorientált cég, mint Oracle, Microsoft, Google, Apple. Ezeknél nem szabadalomba futsz bele, hanem céges előírásokba.
  • bdzsana
    Te azzal igazolod magad, hogy ma egyre több mindenre kell szoftver, ezért a szoftveripar fejldődik. Ezt nem fejlődésnek nevezném, hanem növekedésnek.
    Ha az édességipar növekedik, akkor nyilván ezzel együtt a csomagolóipar is fog.
    Nem a szoftveripar érdeme, hogy csináltak okosórát, meg okosf.szomat. A hardver fejldődött annyira, hogy megnyitott újabb piacokat a szoftvereknek.
    Mennyiségben nőnek, ezzel egyetértek, de minőségben egyáltalán nem. Sőt ahogy én veszem észre inkább egyre higulnak.
    Egyáltalán nem veszem észre, hogy olyan sok módszer és paradigmaváltás történne, főleg nem évente, amire a programozók és céges jelentős része átállna.
    Most csak egy példa, hiába jön ki az új Java, vagy PHP verzió ha a cégek 90%-a még legalább 2 főverzióval mindig le van maradva. Pedig ez csak új verzió egy létező technológában amit használnak. Teljes módszer és paradigmaváltás pedig még ennél is lassabb folyamat. De én nem nagyon értem milyen új módszerekről és paradigmáról beszélsz ami mondjuk 2018-ban kijött és olyan világmegrengetően vadonatúj, ha már évenkénti fejlődésről beszélünk. Tudsz konkrét példát mondani?
  • Sydra
    Édes istenem...
    Ha csak azt nézzük, hogy mind a világon levő adatmennyiség, mind a különböző fajta szoftverek száma, mind a különböző fajta szoftverfejlesztői eszközök száma rohamosan és exponenciális ütemben növekszik abból minden józan ember számára teljesen nyilvánvaló, hogy a szoftver ipar a leggyorsabban fejlődő iparág jelenleg. Semmilyen más iparág nem termel ilyen nagy mennyiségű és ilyen sokféle terméket. Még a programozói módszerek is évről évre erősen változnak a programnyelvekkel együtt. Ezen túl a többi iparág fejlődésének egy jelentős részéért is a szoftveripar felel. Rengeteg szakma kezd összeforrni az informatikával, ami szakmánként és sokszor vállalkozásonként egyedi szoftvereket igényel. Minden materiális termék létrejöttéhez általában több szoftver is hozzájárul. Arról nem is beszélve, hogy a személyes életünk egyre nagyobb hányadát is a szoftverekkel való interakció teszi ki.
    Érdemes lenne nem úgy okoskodni, hogy valaki szatyorban élte le az életét, hanem minimum nyomon követi a világban folyó trendeket!
  • kvp
    Nem a szoftveripar fejlodik olyan gyorsan, hanem a hardverek amin futnak. Igy ugyanaz az algoritmus kepes sokkal nagyobb adatmennyiseget, rovidebb ido alatt feldolgozni. Ennek az egyik a lathato eredmenye, hogy sokkal tobb dolog valik lehetsegesse a mindennapok soran. Az elso programot meg az 1800-as evekben irta Ada Lovelace, aztan kellett hozza meg jo 100 ev, hogy fusson is a leirt algoritmus. Az elso Konrad Zuse fele elektromechanikus programozhato gep 1940-re lett kesz. Aztan ez a folyamat egyre gyorsult... Sok olyan dolog amire mar 20 eve is kepes lett volna egy gep, csak mondjuk honapok alatt, bekerul egy mobiltelefonba es az egesz csak par masodpercig tart. Ezt az atlagos ember ugy erzekeli, mint gyors fejlodest es a felhasznalas tekinteteben ez is az igazsag.

A hardverfejlesztes fejlodese mellett egyre jobban terjednek a klasszikus linearis Neumann fele elvtol eltero szoftverek es az azokra epulo megoldasok. Ezeket a massziv parhuzamositott algoritmusok hivjak ujabban MI-nek, pedig csak sima masszivan parhuzamositott, jellemzoen adatvezerelt rendszerek, amiknek az elve mar nagyon regota ismert volt, csak eppen nem volt hozzajuk jo es olcso hardver ami futtassa oket. Az elmult ket evtizedben lettek ilyenek es mostanra kezd elterjedni hozzajuk az a kidolzott algoritmuskeszlet es szoftvermennyiseg aminek hatasara mar hasznalhatoak is.

A cikk alapjan ezeket valamiert szabadalmakkal vedik, pedig ezek is csak algoritmusok, szoval megint a jobbkattintas es az ablakozorendszer levedeserol van szo, csak itt most MI algoritmusokrol (masszivan parhuzamos adatvezerelt programokrol) beszelunk. Bennem az merul fel kerdeskent, hogy ezt megis miert engedik??? (valoszinuleg a poltikusok es a hozzajuk tartozo lobbistak agyaig meg nem jutott el, hogy jellemzoen itt is csak algoritmusokrol van szo)

ps: Egy neuralis feldolgozo tombon futo program is csak egy program, viszont szerintem ha a legtobb programozonak odaadnank egy szot sem ertenenek belole elso ranezesre. A szoftveripari fejlodes foleg ezen a teruleten jelenik meg, amikor egy atlagos uzleti logikat tartalmazo mobiltelefonos kod hirtelen oda tud nyulni egy neuralis processzorhoz es feldolgoztatni vele valamilyen adatot, amire a hagyomanyos processzor a hagyomanyos szoftverevel csak nagyon lassan lenne kepes. Itt egyszerre kell tudni hagyomanyos Neumann elvu es masszivan parhuzamositott adatvezerelt kodot irni. Az utobbi egyebkent inkabb hasonlit az aramkortervezeshez, de igazabol nem nehezebb mint processzorokhoz mikrokodot irni. (tehat azt a kapcsolasi matrixot amibol maga a gepi kod felepul) Ez is programozas es nem uj technologia, mert hasonlo elven mukodtek az elso fixprogramu reles gepek, amikor a wire wrap szerszammal es par tekercs drottal ment be programozni a mernok, csak itt a teljes ujrahuzalozas akar orajelenkent is megtortenhet es a zsebunkben is elfer az egesz.
  • bdzsana
    Én fejlesztő vagyok és nem értem milyen evidenciáról beszélsz. Paradigmák már egy ideje nem változnak. Sőt nagyon sokan még ősrégi technológiát használnak. Főleg nagy rendszereknél igaz ahol nincs pénz áttérni. Szofveripart pont az húzza vissza, hogy hiába lenne fejlődés, egyszerűen brutális költség lenne átállni mindig az újabb technológiára.
    Nem azt mondom, hogy nincs fejlődés a területen, de egyáltalán nem olyan kimagasló, hogy ezt kelljen példának felhozni.
  • Sydra
    Ha ilyen szintű evidenciákat kérdőjelezel meg, akkor vagy trollkodni jársz ide, vagy kevés vagy ehhez a párbeszédhez. Ilyen színvonalas kérdésekre csak hasonló komolyságú válaszokat fogsz kapni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.02.06. 02:42:16
  • M2 #11
    Gondoltam tudsz legalább egy példát ideírni, de látom elővetted az egyik bianco dumádat, amit olyan esetekre tartogatsz, ha kifogytál az értelemből.
  • Sydra
    Te amish vagy, vagy valami szigetlakó bennszülött?
  • M2 #9
    Miből látszik, hogy a szoftveripar olyan szupergyorsan fejlődött?
  • Sydra
    Keversz két különböző dolgot. Szoftverfejlesztés világában a szabadalom úgy nézne ki, hogy az OOP kitalálója levédetné a paradigmát. Meg bárki aki először gondolt két külömböző algoritmus kombinálására az levédetné azt és onnantól senki más nem használhatná azt a kombinációt. A szerzői jog analógiája az lenne, hogy épp úgy nem adhatok ki Warcraft nevű játékot, mint Ford nevű autót.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.02.05. 18:07:52
  • Neocortex
    a szoftvereket alapból védi a szerzői jog ezért nem feltétlenül szükséges szabadalmaztatni őket
  • Sydra
    Pl a szoftveripar.
  • M2 #5
    Például?
  • Sydra
    "Szabadalom nélkül nincs kutatás, mert nincs rá pénz."
    Minden laikus ezt hiszi. Közben meg az ipar azon területei fejlődnek a legjobban, ahol a legkevesebb a szabadalom.
  • M2 #3
    Leszek egy kicsit az ördög ügyvédje. :-)

Szabadalom nélkül nincs kutatás, mert nincs rá pénz. Ma már minden technológiai előrelépés rengeteg kutatási és fejlesztési munkát igényel, amihez rengeteg befektetett tőke szükséges. Ezt védik a szabadalmak.

A rendszer legnagyobb hibája szerintem, hogy nem követel meg egy minimális szintű tőke és kutatási befektetést, ezért minden kitalált hülyeség is levédhető.

Aztán ott van a külön ág, a formavédelem, ami meg a befektetett marketing költségeket és az abból felépített brand-et védi. Lásd Coca-Cola üveg és felirat, vagy Apple-Samsung perek.
  • Zulu12
    Értem én a szabadalmi dolgokat mert aki kreatív az kapja meg a maga kis jussát. Viszont a túlzásba vitt szabadami trollkodás csak az emberiség fejlődését tartja vissza. Legalábbis szerintem...

Vajon ha nem léteznének ilyenek akkor milyen lenne ma a világ? Lehet hogy ugyan olyan sz@r de talán egy fokkal jobb.
  • Sydra
    Így lehet még fellendülése előtt kinyírni egy teljes iparágat! Bravó! Csak így tovább!