Berta Sándor

Emberek nélküli tehenészetet tervez egy holland cég

A modern világban egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, így a jövőben a fejéstől a takarmány összeállításig minden folyamatot automatizálni kell.

Egy a fejőrobotok terén piacvezető holland vállalat automata gazdaságot akar létrehozni. Martijn Boelens, a A Lely cég ügyfélmegoldásokért felelős vezetője elmondta, hogy a lakosság és az élelmiszerigény folyamatosan növekszik, ezért 2050-ig világszerte 60 százalékkal kellene több élelmiszert termelni. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságban dolgozni. Ahhoz, hogy ilyen feltételek mellett is lehessen termelni, innovációkra van szükség. Minden rutintevékenységet - a fejéstől a kiganézásig és a takarmány összeállításig - a jövőben automatizálni kell. A gazda ezután az igazán fontos dolgokkal foglalkozhat majd és csak kivételes esetekben kell beavatkoznia.


A gyártó Astronaut nevű fejőrobot-rendszerének boxa körülbelül 3,5 méter hosszú és kicsit több mint 2 méter magas, az egyik oldalát pedig rácsok határolják. A fejőcsészét egy robotkar igazítja az állat tőgyeihez és elindítja a fejési folyamatot. Az egyes állatokat chipen keresztül azonosítják. Az eszköz tartalmazza a méretüket, a súlyukat, az ajánlott takarmánymennyiségüket és a legutóbbi fejés adatait. Egy közel egyhetes szoktatási fázis után az állatok már maguktól is felkeresik a rendszert. Baleset vagy probléma eddig egyetlen esetben sem merült fel. Vészhelyzetben az Astronaut egy piros gomb segítségével azonnal leállítható.

Az automatizálás fontos célja, hogy minél kisebb mértékben avatkozzanak be az állatok természetes magatartásába. A Festo cég pneumatikus hengere hozzáigazítja az elektromos meghajtású robotkart a tehén mozgásához és viszonylag zökkenőmentes fejést tesz lehetővé. Boelens szerint a lényeg az, hogy az állat jól érezze magát. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a tehén nem örül a rendszer használatának. A Rotterdam melletti Maassluisban összeszerelt fejőrobotok rendkívül drágák, 100 000 euróba kerülnek és naponta 60-70 tehenet lehet a segítségükkel megfejni - akár többször is. Egy fejés 8 percig tart.

Az 1948-ban alapított családi vállalkozás a fejőrobot mellett automatizált istállótisztító és takarmányozó rendszereket is kifejlesztett. Az eszközök szenzorai által gyűjtött adatok egy adatmenedzsment-rendszerbe kerülnek be és segítenek a takarmányozás optimalizálásában és az energiamegtakarításban. A jövőben pedig akár azt is megmondhatják majd, hogy melyik alkatrészeket kell kicserélni a zökkenőmentes üzem biztosításához. Boelens hozzátette, hogy egyre több adat keletkezik a mezőgazdaságban, de szakemberekre van szükség ahhoz, hogy azokból konkrét tanácsokat lehessen kidolgozni.


A Lely éves globális bevétele 500 millió euró és 1200 alkalmazottat foglalkoztat. A Lely eddig a fejőrobotjából több mint 30 000 darabot adott el, a piaci részesedése globális viszonylatban 65 százalék. A legnagyobb piacnak Németország, Franciaország és Észak-Amerika számítanak. Az egyelőre kérdéses, hogy mikorra valósulhat meg a teljesen automatizált mezőgazdaság. Tim Joosten, a Lely termékmenedzsere úgy vélte, hogy az áttörés 2025-re valósulhat meg és egyre inkább megszokott dologgá válnak a robotok a mezőgazdaságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    "Velük mi lesz?"

    Mi lesz azokkal akik az ilyen jellegu munkakra sem alkalmasak? (lasd: szir/afgan agysebesz-birkapasztorok) Egyszeruen ahogy fejlodik a vilag es egyre tobb betanitott munkat valtanak ki gepekkel, ugy lesz egyre tobb olyan ember akik a minimalis szintet sem tudjak hozni ami a munkabaallashoz kell.

    Ha a technikai fejlodest nem allitjuk le, akkor harom dolog tortenhet veluk.
    -vagy kapnak valamilyen kamu munkat mondjuk kozmunkaprogram neven
    -vagy kapnak segelyt, hogy ne haljaknak ehen
    -vagy nem kapnak semmit es ehen halnak (esetleg elmennek mashova ahol kapnak)

    Az utobbira egyebkent eleg nagy esely van, ahogy a nyugati joleti tarsadalmak kezdenek egyre inkabb fenntarthatatlanna valni. Raadasul a megmarado joleti orszagokba vandorol mindenki aki tud, ami jellemzoen a forrashiany miatt tovabb csokkenti a szamukat.

    Raadasul hogy meg rosszabb legyen a helyzet, a szegenyebb, tanulatlan szuloknek jellemzoen hasonloan tanulatlan lesz az osszes gyerkuk, mert nem tudjak biztositani szamukra a megfelelo kornyezetet a tanulasra. Mindemelle ok azok akik jelentosen tobb gyereket vallalnak mint a tanult, jobban elo emberek.

    Ez a ket hatas ket iranybol noveli a munkara alkalmatlanok taborat. Egyreszt egyre magasabbra kerul a lec a munkabaallashoz, masresz egyre tobben szuletnek a lec alatt, mig a folotte levok aranya es abszolut darabszama is csokken. Ez a tarsadalmakat egeszen addig nem annyira zavarja, amig az egyre kisebb, de egyre hatekonyabb dolgozo reteg el tudja tartani a nagytokeseket es a nem dolgozokat is. Amennyiben ez a stabilitas megszunik, akkor az sokszor civilizacios osszeomlashoz vezet az adott orszagban. Most ugy nez ki, hogy nyugat Europara kerult sor, hogy egy nagy kiserletben vegyenek reszt a tarsadalmuk jovojevel kapcsolatban. Az utolso hasonloan nagy kiserletbe szovjetek belebuktak...
  • xyl #7
    Hmmm!!!! Az, hogy mi az olcsóbb, emberekkel, vagy pedig robotokkal dolgoztatni az a kérdés egyik fele. A másik fele, az hogy - anélkül, hogy belemennék abba, hogy ki mennyire értékes, vagy értéktelen - de vannak és lesznek emberek, akik "csak" az ilyen jellegű munkára alkalmasak. Velük mi lesz?
  • ostoros #6
    A robotok ára csökken? Van erre valami adat?
    Mert hogy a nyugatról kiszuperált robotot megveszi a magyar cég, (még így is milliókért) az egy dolog.
  • Cat #5
    Az ár a döntő, _ma még_ olcsóbb emberekkel dolgozni, de a sori munkákat már itthon is ukránok csinálják. De a bérek emelkednek, a robotok ára pedig csökken. Idővel eljön az a pont, amikor megéri beruházni.
  • gaszton421 #4
    Furcsa is lenne ha amit "holnapra" igérnek azok már megvalósultak volna, akkor már nem kellene igérgetni.
  • csicso82 #3
    Teljesen egyetértek, úgy érzem, hogy az amit mondanak és/vagy már "holnapra" vizionálnak" abból semmi sem valósult még meg:
    - az emberi munkaerő nem fog kelleni mert mindent robotizálni fognak: jelenleg is munkaerő hiány van hazánkban is
    - amit írsz, a 0 IQ-val megoldható betanított munkát sem bírják még kiváltani.

    kamu az egész hiszem ha látom.
  • kvp #2
    A tejtermelest egyszeruen nem merik Kinaba kiszervezni, max. kelet Europaba. Itt meg munkaerohiany van. Viszont amig olcsobb lesz embert talalni, addig szinte biztos az embereket fogjak alkalmazni.
  • herooftime #1
    Amíg összeszerelő gyártó sorokon is emberek dolgoznak, addig szkeptikus vagyok...