8
  • kvp
    #8
    "Velük mi lesz?"

    Mi lesz azokkal akik az ilyen jellegu munkakra sem alkalmasak? (lasd: szir/afgan agysebesz-birkapasztorok) Egyszeruen ahogy fejlodik a vilag es egyre tobb betanitott munkat valtanak ki gepekkel, ugy lesz egyre tobb olyan ember akik a minimalis szintet sem tudjak hozni ami a munkabaallashoz kell.

    Ha a technikai fejlodest nem allitjuk le, akkor harom dolog tortenhet veluk.
    -vagy kapnak valamilyen kamu munkat mondjuk kozmunkaprogram neven
    -vagy kapnak segelyt, hogy ne haljaknak ehen
    -vagy nem kapnak semmit es ehen halnak (esetleg elmennek mashova ahol kapnak)

    Az utobbira egyebkent eleg nagy esely van, ahogy a nyugati joleti tarsadalmak kezdenek egyre inkabb fenntarthatatlanna valni. Raadasul a megmarado joleti orszagokba vandorol mindenki aki tud, ami jellemzoen a forrashiany miatt tovabb csokkenti a szamukat.

    Raadasul hogy meg rosszabb legyen a helyzet, a szegenyebb, tanulatlan szuloknek jellemzoen hasonloan tanulatlan lesz az osszes gyerkuk, mert nem tudjak biztositani szamukra a megfelelo kornyezetet a tanulasra. Mindemelle ok azok akik jelentosen tobb gyereket vallalnak mint a tanult, jobban elo emberek.

    Ez a ket hatas ket iranybol noveli a munkara alkalmatlanok taborat. Egyreszt egyre magasabbra kerul a lec a munkabaallashoz, masresz egyre tobben szuletnek a lec alatt, mig a folotte levok aranya es abszolut darabszama is csokken. Ez a tarsadalmakat egeszen addig nem annyira zavarja, amig az egyre kisebb, de egyre hatekonyabb dolgozo reteg el tudja tartani a nagytokeseket es a nem dolgozokat is. Amennyiben ez a stabilitas megszunik, akkor az sokszor civilizacios osszeomlashoz vezet az adott orszagban. Most ugy nez ki, hogy nyugat Europara kerult sor, hogy egy nagy kiserletben vegyenek reszt a tarsadalmuk jovojevel kapcsolatban. Az utolso hasonloan nagy kiserletbe szovjetek belebuktak...
  • xyl
    #7
    Hmmm!!!! Az, hogy mi az olcsóbb, emberekkel, vagy pedig robotokkal dolgoztatni az a kérdés egyik fele. A másik fele, az hogy - anélkül, hogy belemennék abba, hogy ki mennyire értékes, vagy értéktelen - de vannak és lesznek emberek, akik "csak" az ilyen jellegű munkára alkalmasak. Velük mi lesz?
  • ostoros
    #6
    A robotok ára csökken? Van erre valami adat?
    Mert hogy a nyugatról kiszuperált robotot megveszi a magyar cég, (még így is milliókért) az egy dolog.
  • Cat #5
    Az ár a döntő, _ma még_ olcsóbb emberekkel dolgozni, de a sori munkákat már itthon is ukránok csinálják. De a bérek emelkednek, a robotok ára pedig csökken. Idővel eljön az a pont, amikor megéri beruházni.
  • gaszton421
    #4
    Furcsa is lenne ha amit "holnapra" igérnek azok már megvalósultak volna, akkor már nem kellene igérgetni.
  • csicso82
    #3
    Teljesen egyetértek, úgy érzem, hogy az amit mondanak és/vagy már "holnapra" vizionálnak" abból semmi sem valósult még meg:
    - az emberi munkaerő nem fog kelleni mert mindent robotizálni fognak: jelenleg is munkaerő hiány van hazánkban is
    - amit írsz, a 0 IQ-val megoldható betanított munkát sem bírják még kiváltani.

    kamu az egész hiszem ha látom.
  • kvp
    #2
    A tejtermelest egyszeruen nem merik Kinaba kiszervezni, max. kelet Europaba. Itt meg munkaerohiany van. Viszont amig olcsobb lesz embert talalni, addig szinte biztos az embereket fogjak alkalmazni.
  • herooftime
    #1
    Amíg összeszerelő gyártó sorokon is emberek dolgoznak, addig szkeptikus vagyok...