• kvp
    #8
    "Velük mi lesz?"

    Mi lesz azokkal akik az ilyen jellegu munkakra sem alkalmasak? (lasd: szir/afgan agysebesz-birkapasztorok) Egyszeruen ahogy fejlodik a vilag es egyre tobb betanitott munkat valtanak ki gepekkel, ugy lesz egyre tobb olyan ember akik a minimalis szintet sem tudjak hozni ami a munkabaallashoz kell.

    Ha a technikai fejlodest nem allitjuk le, akkor harom dolog tortenhet veluk.
    -vagy kapnak valamilyen kamu munkat mondjuk kozmunkaprogram neven
    -vagy kapnak segelyt, hogy ne haljaknak ehen
    -vagy nem kapnak semmit es ehen halnak (esetleg elmennek mashova ahol kapnak)

    Az utobbira egyebkent eleg nagy esely van, ahogy a nyugati joleti tarsadalmak kezdenek egyre inkabb fenntarthatatlanna valni. Raadasul a megmarado joleti orszagokba vandorol mindenki aki tud, ami jellemzoen a forrashiany miatt tovabb csokkenti a szamukat.

    Raadasul hogy meg rosszabb legyen a helyzet, a szegenyebb, tanulatlan szuloknek jellemzoen hasonloan tanulatlan lesz az osszes gyerkuk, mert nem tudjak biztositani szamukra a megfelelo kornyezetet a tanulasra. Mindemelle ok azok akik jelentosen tobb gyereket vallalnak mint a tanult, jobban elo emberek.

    Ez a ket hatas ket iranybol noveli a munkara alkalmatlanok taborat. Egyreszt egyre magasabbra kerul a lec a munkabaallashoz, masresz egyre tobben szuletnek a lec alatt, mig a folotte levok aranya es abszolut darabszama is csokken. Ez a tarsadalmakat egeszen addig nem annyira zavarja, amig az egyre kisebb, de egyre hatekonyabb dolgozo reteg el tudja tartani a nagytokeseket es a nem dolgozokat is. Amennyiben ez a stabilitas megszunik, akkor az sokszor civilizacios osszeomlashoz vezet az adott orszagban. Most ugy nez ki, hogy nyugat Europara kerult sor, hogy egy nagy kiserletben vegyenek reszt a tarsadalmuk jovojevel kapcsolatban. Az utolso hasonloan nagy kiserletbe szovjetek belebuktak...