Berta Sándor

Lassan elfogy a kobalt

A következő években egyre komolyabb nyersanyaghiány alakulhat ki.

A Német Nyersanyagügynökség (DERA) szakértői szerint jelenleg a legmagasabb beszerzési kockázata a kobaltnak van. Mindezt arra alapozták, hogy amíg 2016 áprilisában még egy tonna kobalt közel 23 000 dollárba került, addig most már több mint 90 000 dollárba. Az áremelkedés elsődleges oka a kereslet növekedése, de közrejátszik a jövőbeli ellátási nehézségektől való félelem is. Siyamend Al Barazi, a DERA kobaltszakértője kijelentette, hogy elemzésük alapján a kobalt iránti kereslet 2026-ig 225 000 tonnára fog nőni, amely a mostani mennyiség kétszerese. Ugyan a bányászatban és a feldolgozásban is kiépülnek majd új kapacitások, de mégis lehetnek komoly problémák az ellátásban.

A geológus a kollégáival együtt megvizsgálta a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló kobaltbányászatot. Amint elmondta, a közép-afrikai ország napjainkban a világ legnagyobb kitermelője, a globális kobaltbányászat több, mint 60 százalékát biztosítja. A legnagyobb projektek mindegyike szintén Kongóban található, így ez az arány 2026-ig meghaladhatja a 70 százalékot.

Dr. Ralph Watzel, a Német Szövetségi Földtudományi és Nyersanyag Intézet (BGR) elnöke közölte, hogy egy együttműködés keretében már tíz évvel ezelőtt megjelentek Kongóban, valamint Közép- és Kelet-Afrikában, s létrehoztak egy tanúsítványrendszert, amely lehetővé tette a felelősségteljes nyersanyag-szállítói láncok kiépítését. Az egy évtized alatt megszerzett tapasztalataikat és a jelenlétüket most felhasználhatják arra, hogy a piaci elemzéseik segítségével átláthatóbbá tegyék a kobaltpiacot. A gyártók számára - érthetően - különösen a jövőbeli technológiákhoz fontos nyersanyagok termelése a kulcsfontosságú. A kobalt mellett a lítium, a nikkel és a ritkaföldfémek keresettek.

A kongói kormány profitálna a kobalt drágulásából, ezért januárban módosította a helyi bányászati törvényt és a jövőben az eddiginél magasabb adót vet ki a kibányászott kobaltra. Az Apple februárban jelezte, hogy közvetlenül a bányáktól venne kobaltot. A konszern így akarja biztosítani, hogy mindig legyen elég kobalt az iPhone, az iPad és a MacBook készülékeihez. A vállalat több éves szerződéseket kötne, hogy garantálva kegyen a folyamatos fémellátása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #14
  Nem lehet tudni még, hogy a "dobd el a régit" felfogás hosszú távon nem jobb a javítósnál.
  Pörgeti a gazdaságot, az pörgeti a kutatásokat és tudományt, a végén meg úgyis ugyanoda jutnak el: a teljes újrahasznosításig, csak hamarabb.

  Például a mai üveg+fém telefonházak már sokkal jobbak ilyen szempontból a régi műanyag telefonoknál.
 • bunny #13
  Milyen jó is a "ne javítsd, dobd el és vegyél újabb" felfogás ... Áh, meg is érdemeljük, az emberiség már rég megérett a kihalásra.
 • wraithLord #12
  Dehogynem. A legtöbb kobaltot ötvözőelemnek vagy Li-ion akksikban katódnak használják. Már évtizedek óta jönnek ki tanulmányok, hogy hogy lehet újrahasznosítani, ugyanis nem most jöttek rá az itt említett problémára...
 • EnxTheOne #11
  Kobaltot nem lehet újra hasznosítani? Elvileg afrika tele van elektronikai hulladék hegyekkel :S
 • Sequoyah #10
  Nem biztos. Nem minden eri meg barmi aron. Legtobb anyagnak van alternativaja, es egyszerubb kobalt helyett valami mast hasznalni, mint vegtelen penzt kifizetni erte.
 • Tinman #9
  Hidd el fog... lesz az a pont amikor valós alternatíva lesz.
 • lammaer #8
  megyek kobalt certifikátot venni....
 • Sequoyah #7
  Az urbanyaszathoz meg dragulnia kell kicsit. 90.000$/tonna nehezen megoldhato ott...
 • Sequoyah #6
  Az utolso semennyit, mert arra nem lehet bizniszt epiteni...:)
 • encleadus #5
  Ebben az egeszben csak az a legnagyobb baj, h a leirtak szerint kongo adja a vilag kobalt termelesenek a 60 szazalekat amibol maga az orszag aligha profital. Europa pedig csodalkozik, hogy jonnek a subsaharabol a migransok a jobb megelhetes remenyeben, mert nem laknak jol kobaltbol, kavebol meg bananbol... De nem baj, majd donatelek 2 fontot az okostelomon a segelyszervezeteknek es majd kuldenek nekik kajat, meg teremtenek mas banyaszmunkahelyet...
  Utoljára szerkesztette: encleadus, 2018.07.03. 13:26:22