Berta Sándor

Visszavonul Peter Thiel

A PayPalt megalapító és a Facebook bölcsőjénél is bábáskodó milliárdos befektető otthagyhatja az IT-világot.

Peter Thiel meglehetősen vitatott személyiség, aki Donald Trump gyakorlatilag egyetlen támogatójának számít a Szilícium-völgyben, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy rendkívül jó érzéke van az IT-befektetéshez. Korábban a vagyonát azzal alapozta meg, hogy a PayPal társalapítója volt, majd az elsők között fektetett be a Facebookba.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy a multimilliárdos visszavonulna, s vizsgálja a Facebookban és más technológiai vállalatban lévő tulajdonrészeinek esetleges értékesítését. Az üzletember azért döntött így, mert elege lett a Szilícium-völgyből és ezért elköltözne, illetve a befektetési cégei - például a Thiel Capital és a die Thiel Foundation - székhelyét is áttenné San Franciscóból Los Angelesbe. A menedzser számos további technológiai vállalkozásban csökkentené a szerepvállalásait és azt is fontolóra vette, hogy a Facebookban lévő felügyelőtanácsi tagságát is visszamondja. Ez utóbbira elsősorban azért kerülhetne sor, mert tavaly nyáron feszültté vált a viszony közte és Mark Zuckerberg között.

Thielt nemrég nyilvánosan bírálta Reed Hastings, a Netflix vezetője, aki egyben tagja a Facebook igazgatótanácsának is. Az üzletember válaszul azt nyilatkozta, hogy a Szilícium-völgy egy egypárti állam, ahol minden olyan személy problémákkal szembesül, aki politikailag a rossz oldalon áll.

Amennyiben Thiel valóban a háttérbe vonul, akkor azt kétségkívül nagy örömmel fogadnák a Szilícium-völgyben, de azt nem szabad elfelejteni, hogy egy meghatározó befektetővel lenne kevesebb, aki ráadásul eddig a Fehér Házban is az ágazat szószolója volt. Ráadásul pont akkor veszítené el Thielt az IT-ipar, amikor Washingtonban felmerült, hogy az eddiginél jobban kellene szabályozni a Szilícium-völgyet. Felmerült egyébként az is, hogy Thiel valójában nem is akar háttérbe vonulni, inkább konzervatív médiacégeket építene fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Schóbert Norbi is. Na és?