Berta Sándor

Jobban támogatná a startupokat Németország

Tíz év alatt akár 2 milliárd eurót terveznek a startupokba tolni, ami még mindig szerény az USA-hoz képest.

A német kormány egy új társaságot hoz létre. A SPIEGEL információi alapján az állami Újraépítési Hitelintézet (KfW) 100 százalékos leányvállalata lesz a 2018 elejétől működő és a startupokat támogató cég, amely szervezetileg önálló struktúra keretében biztosítja majd a tartós részvételi finanszírozást - ez derült ki a német gazdasági és a pénzügyminisztérium KfW-jelentéséből.

A KfW vizsgálja azt, hogy teljesen kiszervezze-e a kockázati tőke üzletet és e folyamat során az Európai Befektetési Alapokat (EIF) tekintené követendő példának. Az új társaságot pénzügyi vállalkozásnak minősítik és ezért a BaFin pénzügyi felügyelet bankokkal kapcsolatos bizonyos előírásai nem vonatkoznak majd rá. A leányvállalat működését egyrészt a KfW, másrészt a saját felügyelőtanácsa fogja ellenőrizni. Az utóbbiban egy-egy hellyel lesz képviselve a pénzügyi- és a gazdasági minisztérium, emellett az ágazatot kettő, míg a KfW-t szintén kettő tagja képviseli majd.

A 12,5 millió eurónál nagyobb befektetéseket a felügyelőknek kell engedélyezniük. Összességében a KfW 2020-ig évente 200 millió euró kockázati tőkét biztosít, a teljes összeg pedig a következő tíz évben elérheti a 2 milliárd eurót. Ezenkívül évente felül fogják vizsgálni, hogy szükség van-e további finanszírozási eszközök alkalmazására. Ez utóbbi kategóriába tartozhatnak például a startupok tőzsdei megjelenését segítő alapokba való befektetések és ezáltal a magánbefektetők számára vonzóbbá tehetik ezeket a vállalkozásokat.

Az Amerikai Egyesült Államokhoz képest Németországban még mindig túl kevés kockázati tőke áll a fiatal vállalkozások rendelkezésére, különösen igaz ez az eredményes alapítást követő növekedési szakasz esetében. A leányvállalat kapcsán még számos jogi kérdést kell tisztázni, így a projekt 2018 közepén indulhat el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!