Berta Sándor

Jönnek az okos­alapanyagok

Hamarosan nem csupán a gyártási folyamatok és az alkalmazott eszközök válnak intelligenssé, hanem a felhasznált anyagok is.

Ma még szoftverekkel vezérlik az ipari folyamatokat, de nemsokára okos alapanyagok fognak parancsokat adni. A hálózatba kötött gépek ma szenzorokkal gyűjtenek adatokat, de ez hamarosan a múltté lehet. Csak Észak-Amerikában 2020-ra 24 milliárd dolláros lesz az okosalapanyagok piaca. A szakemberek azokat az anyagokat nevezik okosnak, amelyek képességeit már a gyártás során felhasználják valamire. Az ilyen anyagok a gyárakban akár maguk is kiválthatják a különböző folyamatokat. Napjainkban a technikai innovációk 70 százaléka ezen anyagokkal összefüggésben valósul meg. A szakértők azt ugyanakkor valószínűtlennek tartották, hogy az ilyen intelligens anyagok hamarosan egész üzemeket fognak vezérelni.

Az egyes munkadarabok elláthatók RFID-chipekkel, így azután információkat szállíthatnak a további megmunkálásukkal kapcsolatban. Már ez is technológiai ugrást jelent, ugyanakkor az ilyen alkatóelemek használata sem számít még elterjedtnek. Az elemekkel ellátott RFID-chipek képesek mérni a hőmérsékletet vagy a levegő páratartalmát, így kiválóan alkalmasak például a mélyhűtött szállítmányok követésére. A környezeti adatok feljegyzése azonban segíthet a gyártásvezérlés optimalizálásában is.

Ralf Sauter, a Horváth & Partners tanácsadócég ipari szakértője elmondta, hogy az RFID-chipekkel kiegészített munkadarabok belátható időn belül az intelligens alapanyagok meghatározó technikájává válnak. De emellett lehetséges az is, hogy a különleges fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok képesek lesznek önállóan kommunikálni a gépekkel. Példaként említette az elasztikus műanyagokat, amelyeknél sikerülhet bizonyos vezérlési és szabályozási hatásokat elérni.

Az ipar számára ez a forgatókönyv különösen akkor lesz érdekes, ha valóban sikerülne okos alapanyagokkal kiváltani drága vezérlőrendszereket, például a szenzorokat. A legfontosabb felhasználási területek a szórakoztató elektronika, az autógyártás, valamint a repülőgépipar és az űrhajózás lehetnek. Ezeken a területeken fog a leginkább kifizetődni a drágább komponensek használata. A Transparency Market Research piackutatói szerint ugyanakkor az alkalmazásukat támogató technika, ami miatt már több prototípusnál sikertelen volt a kereskedelmi alkalmazás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Szerintem inkább maradjunk az okoswécénél meg az okoshorrornál.