Berta Sándor

Az építkezéseken is jöhetnek a drónok

Ahhoz, hogy Németország továbbra is élen maradjon, tovább kell fejlesztenie a tervezésben és építésben szerzett digitálisan kompetenciáit.

Alexander Dobrindt német közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter fel akarja pörgetni az ország gazdaságát. A Frankfurter Allgemeinen Zeitung birtokába került az a belső stratégiai papír, amelynek lényege, hogy - számos más terület mellett - digitalizálni kellene az építőipart is. A dokumentum középpontjában a Building Information Modeling (BIM) tervezési módszer áll, amely mögött az az ötlet húzódik, hogy az építkezéseket elektronikusan teljesen meg kell tervezni még az első kapavágás előtt.

Az anyagban többek között az olvasható, hogy aki nem digitalizál teljesen, az veszít. Dobrindt azt szeretné, hogy a BIM 2020-ig szabvánnyá váljon a kormány minden közlekedési infrastruktúra-projektjénél. Összesen 24 programról lesz szó, amelyekre 30 millió eurót különítettek el. A miniszter azt reméli, hogy a tervezési folyamatok digitalizálása miatt a nagy építési projektek időtartama, költségei és kockázatai jelentős mértékben csökkenni fognak. Az építési projektekben drónokat is alkalmaznak majd, a pilóta nélküli légi járművek elsődleges feladata az építkezési területek felmérése lesz. A drónok előzetesen szkennelik, majd lemodellezik a területet, de a jövőben képesek lehetnek arra, hogy egy 3D-nyomtatórendszer segítségével létrehozzanak az épületek felépítéséhez szükséges elemeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #2
    Elképzelem,hogy a *drónpilóta*...megtörli az izzadó homlokát,a drón meg nekimegy az egyik felállított pillérnek,és elegánsan a melósok fejére esik a méretes betongerendával együtt.
    De az is zsír,amikor lemerül az akku,és rombadönti a drón azt,amit addig felépítettek...
  • NEXUS6 #1
    Hidegburkoló, szobafestő, mázoló drónt keresnék.
    XD