Gyurkity Péter

Már 5 milliárd ember mobilozik

Ebből 1 milliárd az utóbbi négy évben csatlakozott a táborhoz. Kína és India szolgáltatja a növekedés motorját.

A világszerte csaknem 800 különböző szolgáltatót tömörítő GSMA időről-időre közzéteszi a mobilpiaccal kapcsolatos fontosabb fejleményeket és a részletes előrejelzéseket. Korábban a mobilnet terjedésének ütemét jósolták meg, most azonban egy komoly mérföldkő eléréséről számoltak be. Bejelentettékm, hogy immár 5 milliárd ember tartozik a mobilozók táborába, vagyis ennyien használnak valamilyen előfizetést vagy kártyás megoldást. A valós idejű adatokon alapuló számításnál kiemelik, hogy itt valóban egyedi személyekről van szó, ami azt jelenti, hogy a bolygó lakosságának mintegy kétharmada már kiaknázza a platform által nyújtott előnyöket. Érdekes részlet, hogy az utolsó 1 milliárd ember az utóbbi 4 évben csatlakozott, míg a mostani eredményt több évtizedig tartó, fokozatos előrehaladással értük el, a növekedés tehát egyértelműen gyorsul.


Ahogy azt várható volt, a bővülés nagy részét az utóbbi időben az ázsiai régióban regisztrálták, ma már az előfizetők 55 százaléka található meg itt. A penetráció ugyanakkor még mindig jóval alacsonyabb, mint másutt, a 68 százalékos eredmény ugyanis elmarad az európai 86, vagy éppen az észak-amerikai 80 százaléktól (igaz, ezt India húzza le a maga 54 százalékos adatával, miközben Kínában már 78 százalékot látunk). Latin-Amerika egészen jól áll a 71 százalékos eredményével, a Közép-Kelet és Észak-Afrika azonban még mindig 63, a szubszaharai Afrika pedig mindössze 44 százalékon áll, tehát itt még bőven van min javítani. Indiában az évtized végéig további 310 millió fő csatlakozhat a mobilozók táborához, addigra ez világszerte 5,7 milliárd emberre bővül.


És hogy ki ennek a bővülésnek a legnagyobb nyertese? Ázsiában főleg az Android, de másutt viszont vegyes a kép, az USA-ban például az iOS sokkal jobban teljesít. Ezt a Kantar friss adataiból tudjuk, mely szerint az utóbbi három hónapban Kína városias, urbanizált részein mindkét fő versenyző jobb eredményt tudott felmutatni az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a teljes országra vetítve azonban csak az Android tudott nagyobb szeletet kiharapni a tortából. A Google szoftverének piaci aránya itt már 83 százalék felett volt, míg az Apple megoldása 16,2 százalékra szorult vissza. Ez utóbbi cég inkább Indiában igyekszik beindítani a gyártást, hogy a szubkontinensen is jobb pozíciókat foglaljon el – igaz, az ottani piacot a kifejezetten olcsó androidos telefonok uralják, így ez nem lesz könnyű.

Az Egyesült Államokban fordított a helyzet, hiszen itt az Android veszített ismét súlyából. Ez már 62 százalék alá csökkent, míg az iOS 36 százalék felett szerepelt, ami (szokás szerint) leginkább a brit és az ausztrál piachoz hasonlítható. A többi európai piacon az Android 80, illetve 90 százalék felett teljesített, míg Japánban csaknem fele-fele arányban keltek el a két fő platform képviselői. Az amerikai eredmény kapcsán érdemes megjegyezni, hogy itt az új zászlóshajók, így például a Galaxy S8 és S8+, illetve az LG G6 sem tudta megfordítani a trendet, a vásárlók közül sokan még közvetlenül az új iPhone-generáció bemutatkozása előtt is inkább ez utóbbi családot választották.

Az öt nagy európai piacon összességében 78 százalékon áll az Android, a helyzet itt jóval egyértelműbb. A Windows 2 százalékot mondhatott magáénak, minden más régióban azonban már 1 százalék alá szorult a Microsoft mobilos platformja, a visszaesés megállíthatatlannak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #8
    :D Vigyázz mert átkot szór rád :D
  • woy #7
    Csak T2k el ne olvassa az utolsó két mondatot xD
  • wraithLord #6
    A cikk nem 5 milliárd okostelefonról szól, hanem 5 milliárd sim kártyáról. Az okostelefonok csak úgy keveredtek bele a cikkbe, hogy nyilván ezzel együtt az okostelefont használók száma is nő.

    Ez is csak egy technológia, jelenleg ez a mumus, nem pl. a könyv, felesleges mindenkit kollektíven lezombizni.
  • dzsagon #5
    Hajrá windowsos mobil!
  • kamionosjoe #4
    A világ modernebb részén már nem nézik meg az embert, ha okostelefonja van, ez teljesen általános. Magyarországon viszont még olyan dumát is bevesznek az emberek, ha valakinek okostelefonja van az gazdag ember és akkor már mondjuk menekültnek se számít. Miközben lehet, hogy más vagyona nincs is szerencsétlennek.
  • TokraFan #3
    Van igen, olyan régi nyomógombos (CAT). Ezzel csak telefonálni lehet...zmbulni nem.
  • gaszton421 #2
    Gondolom neked is van mobilod, szóval te is közéjuk tartozol. Sajnos én is.....
  • TokraFan #1
    Nagyon "meglepő", hogy a két legnépesebb ország adja az ágazat motorját. A hír arról is szól, hogy jelenleg 5 milliárd zombi él a Földön.