Gyurkity Péter

Ismét beindul az okostelefonok növekedése

Ebben pedig az új iPhone, valamint a felemelkedő piacok erősödése játszik majd szerepet. Az Androidnál a Marshmallow átvette a vezetést.

A tavalyi év nem volt különösebben sikeres az okostelefonok globális piaca szempontjából, hiszen itt az eddigi leglassabb, alig 2,5 százalékos növekedést sikerült csak felmutatni. Idén az IDC szerint már izmosabb lesz a bővülés, jövőre pedig még tovább gyorsulhat ennek üteme.

A piackutató cég friss előrejelzése szerint idén már 3 százalékkal, jövőre pedig akár 4,5 százalékkal is bővülhet a szegmens. Ez többek között azt jelentené, hogy a 2017-es évben összesen 1,52 milliárd új okostelefont szállíthatnak majd le a különböző gyártók, 2021-ben pedig ez a szám már elérné az 1,74 milliárdot. Az erőviszonyok nem sokat változnak majd (ezt nyilván még nehezebb megjósolni, így érthető a konzervatív hozzáállás), az Android marad nagyjából 85 százalékon, míg az iOS megtartja 14-15 százalékos részesedését, a többiek pedig szinte teljesen eltűnnek erről a területről.


Szinte minden új telefon kijelzőmérete 5 és 6 coll között mozog majd

Az erősödés újbóli beindulása és az ütem felgyorsulása az idei évben két fő tényezőnek lesz köszönhető. Egyrészt a család megszületésének tizedik évfordulóján esedékes új iPhone rendkívül népszerű lesz, ebből számos példány talál majd gazdára a megjelenést követően (az Apple csak idén 223 millió készüléket, jövőre pedig 240 millió példányt szállíthat majd le), másrészt pedig a globális kereslet jó részét (nagyjából felét) biztosító fejlődő országok lassan magukra találnak, a gazdasági helyzet javulása pedig az erősödő vásárlói keresletben csapódhat le.

Az IDC előrevetíti emellett, hogy a kijelzők területe ad majd helyet a következő nagy összecsapásnak, itt a Samsung és az LG méri majd össze erejét, ahogy mindketten az OLED-panelek révén igyekeznek majd tovább terjeszkedni. Az OLED mellett a hajlítható és az összecsukható kivitel hozhat még megújulást, de itt jó eséllyel több olyan megoldás is felbukkan majd, amelyről eddig nem is hallottunk.


A szegmentáltság nagyon megnehezíti a fejlesztők dolgát és rontja a biztonságot

Az Android háziversenyében 6-os verzió vezeti immár a listát, a Nougat még jócskán elmarad ettől. A Google havi adatai szerint szerint most először vezet a Marshmallow, amely a Lollipop különböző változataitól veszi át a stafétabotot. A részletes lebontásból az derül ki, hogy június hónapban az Android 6.0 Marshmallow már az aktív (immár több mint 2 milliárd készülékből álló) táboron belül 31,2 százalékot uralt, vagyis nagyjából a használatban lévő megoldások egyharmadán megtalálható ez a verzió. A Nougat ettől még jócskán elmarad, bár a friss változat összességében véve 9,5 százalékot mondhat magának, tehát lassan itt is két számjegyű adatokat figyelhetünk majd meg. Az eddig vezető Lollipop eközben 30,8 százalékra szorult vissza, vagyis itt is csaknem egyharmados uralomról beszélhetünk, a trend azonban jól látható, a generációs váltás szép lassan, fokozatosan megy végbe.

A stafétabot új gazdája elsősorban annak köszönheti egyre nagyobb előnyét, hogy számos vásárló szerez be újabb és újabb modelleket, amelyek már alapesetben is a Marshmallow verziót futtatják. A régebbi készülékek esetében gyakran nem elérhető a szoftveres frissítés, a helyzetre pedig jellemző, hogy a gyártók versenyét vezető Samsungot is évek óta sok kritika éri emiatt. A többi verzió a futottak még kategóriában helyezkedik el, bár a 4.4 KitKat még mindig a készülékek 18,1 százalékán van jelen, ami jól jelzi az öregedő verzió egykori népszerűségét. A Jelly Bean 8,8 százalékon áll, az ennél is korábbi fejlesztések pedig már 1 százalék alatt maradnak. A nyár folyamán nyilván tovább erősödik majd a Nougat, amely valamikor az Android O hivatalos megjelenése után, fél-egy éven belül szerezheti majd meg az első helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!