Gyurkity Péter

A Kantar már lemondott a mobilos Windowsról

Az Android és az iOS is tudott némi növekedést felmutatni, a többiek azonban kiestek a versenyből.

A Kantar Worldpanel hónapról-hónapra közzéteszi a mobil operációs rendszerek piaci befolyásának fontosabb adatait, itt pedig hozzászokhattunk ahhoz, hogy a két nagy rivális vetélkedik a komolyabb pozíciókért. Friss beszámolójukban mintha végleg lemondanának a többiekről, amely ugyan nem meglepő, ám ez mégis jelzi egy korszak végét.

A részletes adatokat egy rövidebb elemzés egészíti ki, amelyben igyekeznek némi kommentárt fűzni a felméréshez. Itt kiemelik, hogy az iOS több régióban (így például Japánban, Spanyolországban, Kína urbanizált részein) is növekedni tudott, miközben az Android az USA-n kívül szinte mindenhol folytatta előrenyomulását. A helyzet immár teljesen egyértelmű, a két óriás kiszorította a többi versenyzőt, a BlackBerry, a Symbian, valamint a Windows Mobile már nem tudnak itt labdába rúgni. Amennyiben az egyes telefongyártók sikert akarnak elérni, mindenképpen a két nagy valamelyikét kell támogatniuk, itt felesleges mással próbálkozni.

Ezt támasztja alá, hogy a februári MWC során még a Nokia és BlackBerry márkanevet hordozó (immár külső partnerek, a HMD és a TCL révén elkészülő) új okostelefonok az Android mellett tették le voksukat, ez látszik ugyanis az egyetlen logikus választásnak. Az öt legnagyobb európai piacon az Android 74 százalékon áll, az iOS csaknem 23 százalékot mondhat itt magáénak (hagyományosan az Egyesült Királyságban szerepelve jobban), Ázsiában pedig (kivéve Japánt) az Android jellemzően 80 százalék felett teljesít. Az USA-ban a januárban lezárult három hónap során az androidos készülékek az eladások 56 százalékát tették ki, az iOS itt 42 százalékot mondhatott magáénak, a gyártók között pedig az Apple és a Samsung együttesen 70 százalékot birtokol, az itt harmadik helyezett LG csak 11 százalékot mutathat fel.

Az okostelefonok piacra tehát egyértelműen felnőtt szakaszba lépett, a Microsoft ugyan tovább próbálkozik saját platformjával, de semmi nem utal arra, hogy ennek lenne értelme – különösen új hardver hiányában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgabi84 #11
    Japánban az emberek eszesek - és nem mellesleg van normális kultúrájuk is - sokat tanulhatnánk Tőlük! Nem úgy mint nálunk és a legtöbb országban - az emberek többsége birka-gondolkodású. Tisztelet a kivételnek!
  • felemelő #10
    Mai napig nem értettem a MS miért akart beszállni a hw üzletbe (a sikeres vezérürü egyszerű követése/másolása, ami grantáltan sikertelen stratégia)?

    Miért nem maradt a sw-nél?

    Kiválasztja a piac 50-60-70%-át lefedő legjobb hw-eket és ezekre megcsinálja a mobilos windowsát... ehhez értenek, ebben jobbak a többieknél, de váltani akartak, közben rosszabb helyzetbe manőverezik magukat.

    A nokiás kitérő után csak ez maradna a megoldás.
    A pl. kiad egy know-how-t, hogy a legelterjedtebb pár hw-t hogyan telepíthet (rootolhatja át) WP-ra pl. egy szakszervíz.

    És persze ingyen adja és átadja minden hw gyártónak.
  • T2k #9
    Japánban szép növekedést mutat a mobilos Windows, csak így tovább.

    Kémprogram lagdroidot meg továbbra is csak az agymosott idióták vesznek/használnak.
    Utoljára szerkesztette: T2k, 2017.03.23. 08:16:52
  • hgabi84 #8
    "Nem csalódtam. Igazi pozitívum 8 hónap Android szenvedés után... Inkább legyen egy megbízhatóan működő telefonom, mint egy trendy lagtengerem." -> Pontosan erről beszéltem - hasonlóak nálam is a tapasztalatok!
  • hgabi84 #7
    Nekem van Android és Windows Phone mobilom is, és el kell, hogy mondjam a WP-t sokkal, de sokkal gyakrabban használom. És köszönhető ez annak például, hogy számítógépen is Windows 10-et használva nagyon szépen összehangoltan lehet működtetni őket. Bőven van élet a Google - és annak szolgáltatásain - kívül is! Pl.: OneDrive és Cortana - de még sorolhatnám a leghasznosabbakat.
  • CairoJack #6
    Srácok, most hogy meghalt a WP legyünk már őszinték végre. NEM, nem, nem és soha SEM a hardveren ment el a WP. A WP azért fulladt totális kudarcba, mert sz*r volt. Mondjuk már ki végre!!! Sokkal nehézkesebb, körülményesebb volt kezelni, mint a konkurencia modelljeit. Sokkal unalmasabb és egysíkúbb volt a GUI. A testre szabhatósága is a nullával volt egyenlő.
    Számtalan, de tényleg számtalan esztétikai, ergonómiai hibát követtek el benne ezzel a használhatatlanság szélére sodorva az OS-t. Ezt követte a tény, hogy appok sem voltak rá, ami pedig volt rá, az nagyon gyenge minőségű volt. Külön szégyen, hogy maguk a Microsoftos appok is jobbak voltak IOS-en/Androidon mint WP-n.
    Aki kipróbálta egyszer a WP-t, mert felült az MS marketing rizsájának, fizetett fórumbejegyzéseknek, akcióknak, az később 99%-ban menekült a WP elől. Főleg ha volt összehasonlítási alapja IOS-es vagy egy normális Androidos telóval.
  • CairoJack #5
    "Amennyiben az egyes telefongyártók sikert akarnak elérni, mindenképpen a két nagy valamelyikét kell támogatniuk, itt felesleges mással próbálkozni" - Ezt mégis hogy gondolta a cikk írója??? Mondjuk a Huawei, az Oppo, a Samsung és társai elkezd IOS-es telefonokat kiadni, vagy hogy?

    Nyilvánvaló, hogy aki ma telefont akar gyártani, méghozzá számokban kifejezhető mennyiségűt, annak nem kettő, hanem csak egy választása van. Android (vagy halál).
  • KisKZ #4
    Sajnos a 735-ön vannak még problémák a hardver, elsősorban a memória, miatt. De még emellett is használhatóbb, jobb mint a mostanában kezembe került, ezer problémával teli középkategóriás Androidos telefonok.
    Reménykedem, hogy az egy-két felső kategóriás hardveren kívül megjelennek a W10-et hibátlanul kiszolgáló közép árfekvésű hardverek is.
    Nomen est Omen. Sajnos itt is működik. Pedig pár ismerős igen jó példa arra, hogy mennyir emegváltozik a vélemény, ha egy két hétre valamiért mégis kénytelen W10 plattformra váltani.
  • Gauge #3
    A piac azért tudott így dönteni, mert az MS elkúrta nem kicsit, de nagyon. Egyszerűen nem volt miből választani: vagy egy nagy alacsony teljesítményű túlárazott (650) vagy pedig magas teljesítményű nagyon drága (950 +XL) eszköz közült lehetett választani. Nem volt középút, se más design. Az op rendszer szerintem nagyon használható. Én most ruháztam be egy 950-be. Nem csalódtam. Igazi pozitívum 8 hónap Android szenvedés után... Inkább legyen egy megbízhatóan működő telefonom, mint egy trendy lagtengerem. Az appgap nem érint. Ha valami nincs app-ként, browseren keresztül elérem. Az egyedüli hiányosság CSAK bizonyos google funkciók nemléte, de ez a google gecisége, szal basszák meg. Sok minden hasonló - valami jobb is - létezik a Windows/Bing világban is.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2017.03.22. 09:31:22
  • fonak #2
    Sajnos a piac másként döntött, én sem örülök neki, sokszínűbb lett volna három fő szereplővel. Nem feltétlenül racionális érvek alapján, egyszerűen nem számított "menőnek" az MS.