Gyurkity Péter

Van még tartalék az okos­telefonokban

Ezt mondja az IDC, amely erősebb növekedést és az Android uralmát vetíti előre.

Megszokhattuk, hogy a különböző piackutató cégek, köztük az IDC, minden negyedévben közzéteszik a terület fontosabb számait. Most egy részletes előrejelzés bukkant fel a világhálón, amely a 2021-ig terjedő időszakra vonatkozóan közli a várható trendet.

Az IDC érdekes módon a tavalyinál erősebb növekedést vár, vagyis szerintük az okostelefonok szegmense ismét lendületet kaphat. Ez leginkább abban mutatkozik majd meg, hogy a 2016-os mindössze 2,5 százalékos bővülés után idén akár 4,2 százalékkal bővülhet a globális piac, a 2021-ben lezáruló időszakban pedig végig erősebb növekedést látunk majd. Ez szembemegy a jelenlegi közvélekedéssel, amely ehelyett a telítődő régiókat, illetve a készülékek hosszabb életidejét emeli ki, azonban a cég szerint itt nincs minden veszve.


Egyre több nagy, 5,5 coll feletti mobil lesz, míg az 5 coll alattiak kínálata csökkenni fog

Az előrejelzésben kihangsúlyozzák, hogy a fiatalabb piacokon (így például Kínában) egyre több vásárló vált drágább típusokra, ami többek között arra utal, hogy ezt már megengedhetik maguknak, emellett pedig nem igazán elégedettek az olcsóbb példányok által nyújtott felhasználói élménnyel. A fejlett régiókban eközben a csúcskategóriában is szorosabbá válik a verseny, ami idővel lejjebb szoríthatja az árakat – ezt jól láthattuk az idei MWC-n. Amíg idén összesen 1,53 milliárd okostelefon találhat majd gazdára a bolygón, addig 2021-re ez eléri az 1,77 milliárd darabot, eközben pedig a gyártók egyre több phablet változatot dobnak majd piacra, méghozzá kedvezőbb árakon, így 4 év múlva ezen készülékekből már 680 millió találhat majd gazdára.

Ami az operációs rendszerek versenyét illeti, itt megmarad az Android komoly előnye, bár idén az iPhone család is szépen muzsikál majd. A Windows azonban folytatja mélyrepülését, 2017-ben alig 1,8 millió ilyen okostelefon kelhet majd el, ezért egyre több gyártó fordul el a platformtól, és nem látni, hogy mi hozhatja el a fordulatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Akkor én kivétel vagyok, régen elégedetlen voltam az alsó kategóriás Android telefonjaimmal, de azok is egyre jobbak, egyre elégedettebb vagyok velük, homtom ht7em van, szerintem téle teljesen jó.
  • hgabi84 #2
    Van még tartalék, de nem csak a népbutító Android esetében. Bővebb részletek itt.
    Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.03.14. 01:42:36
  • Sir Cryalot #1
    "hogy ezt már megengedhetik maguknak, emellett pedig nem igazán elégedettek az olcsóbb példányok által nyújtott felhasználói élménnyel. "

    még véletlenül sem e-pénisz :D