Gyurkity Péter

Az Android és az iOS erősödött novemberben

A Windows pedig tovább zuhan, a platform jövője így erősen kétséges.

Az utóbbi hónapokban hozzászokhattunk ahhoz, hogy a rendszeresen megjelenő újabb jelentésekben szinte kivétel nélkül a Windows (Mobile) folyamatos zuhanásáról számolnak be. A Microsoft ugyan készül saját megoldásával, ez azonban 2018-ra csúszhat, számottevő új hardver nélkül és komoly partnerek hiányában pedig nem sok esélyük lesz a túlélésre. Ezt mutatják a novemberi adatok is, amelyek a riválisok erősödését jelzik.

A Kantar Worldpanel tette közzé most friss számait, amelyek a novemberben lezárult három hónapos időszakot mutatják meg nekünk. Eszerint az Egyesült Államokban leginkább az iOS tudott erősödni az egy évvel korábbi helyzethez képest, ami nem túl meglepő, hiszen az Apple számára hagyományosan erős területről van szó. Itt már 43,5 százalékon állt a szoftver az új eladások tekintetében, míg az Android 60-ról 55 százalékra szorult vissza – a Windows pedig a tavalyi 2,3 százalék helyett már csak 0,8 százalékban volt jelen az értékesítéseknél. A telefonok között az első három helyen az iPhone 7, a 7 Plus, valamint a 6s sorakoztak fel, őket követte a Galaxy S7 és S7 edge.


Az Egyesült Királyságban az Android 50 százalék alatt volt, az iOS itt csaknem behozta riválisát, míg a Windows 9,1-ről zuhant vissza 2,1 százalékra. Franciaországban a Google platformja még 71,9 százalékon állt, míg az Apple itt 24,5 százalékra javított, a Windows pedig 3,6 százalékra, vagyis kevesebb, mint felére esett vissza. A német piacon már az Android helyzete javult, itt ők 76 százalék felett álltak, míg az iOS némileg veszített pozíciójából (20,6 százalék), a Windows pedig csaknem megfeleződött és már csak 2,7 százalékban volt jelen. Az iOS Spanyolországban szintén erősödött, bár itt az Android még 86,5 százalékot ural, a Windows pedig 1,9-ről ment le egészen 0,5 százalékra, miközben Olaszországban sorrendben 79,1, 16,4, illetve 4 százalékot mutattak ki, amivel lényegében a többieknél mutatkozó trendet követték.

A kínai piac ma már rendkívül fontos, puszta méretei miatt senki nem hagyhatja ezt figyelmen kívül. Itt az Android tudott erősödni, csaknem elérve a 80 százalékot, az iOS 25-ről gyengült 20 százalék alá, míg a Windows 1,6-ról esett vissza egészen 0,1 százalékra, vagyis alig volt már kimutatható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgabi84 #11
    Sziasztok! Én éppen, hogy kellemesen csalódtam a Windows Phone rendszerben. Még a 8.1-ről 10-re való upgrade is teljesen zökkenőmentes volt! Továbbá úgy néz ki a Windows Phone tulajdonosoknak nem kell nagyon félniük a jövőt illetően. Részletek itt és itt. Apropó, valaki próbálta már a Continuum-ot? Ha igen, milyen készülékkel?
    Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.02.24. 19:40:42
  • tomboy013 #10
    A mosolygás helyett akár cáfolhatsz is valamit, de az általában nem megy. Vajon miért.
  • woy #9
    Én a helyedben azonnal kettőt is vennék belőle.
  • Elemir #8
    na ismét nem volt miről írni, jött a win kártya :)
    Sok hozzáértő meg bólogat megint :)

    Nem baj, Elite X3 lesz a következő, viríthat nekem a következő android csoda bármit.
    Persze kinek mire van szüksége.
  • Istv4n #7
    Én a megbízhatóság és a Windows 10 ígéretek miatt döntöttem a WP mellet és nagyot csalódtam főleg a Windows 10 miatt. Néha az az érzésem, hogy a Microsoft sportot űz a felhasználói szívatásából (Appokat törölnek bármi figyelmeztetés nélkül pl:FM rádió, ugyan így funkciókat cseréltek át skype+üzenetek, OneDrive tárhely csökkentés. Egy halom bug).Amint tehetem váltok én is.
  • Skylake #6
    Senkit sem érdekel ma már az oprendszer, és 5 évvel ezelőtt sem érdekelt senkit. Ezt szopták be Redmond-ban - nem fognak tömegével új ökoszisztémát alkalmazó rendszerhez csatlakozni, ha nincs miért. Csak egy dolog számított akkor, és számit most is: milyen a szoftverkínálat a platformra. Kizárólag ez a lényeg, semmi több. (És ez egy igazi 22-es csapdája.)

    Mivel ezzel kapcsolatban többször leírtam már itt a véleményemet, most más irányból rúgok a Microsoft-ba. Tanúi voltak annak az időszaknak, amikor az Intel az Itanium platformmal akarta bevezetni a 64-bites számítástechnikát desktop-okon és szervereken. Az Itanium-nak volt egy nagyon jelentős hátránya, amit igyekeztek csökkenteni, de megoldani teljesen sosem sikerült: a meglévő x86 utasításkészletű szoftvereket csak konverzió által tudta futtatni ez a VLIW architektúrás rendszer. És a konvertálás teljesítménye végig messze alatta maradt az x86-os processzorok által kínáltnak. Azaz, valójában teljesen új ökoszisztéma volt, ha azt valódi teljesítményében akarták volna kihasználni - ami azonban elmaradt az elméleti lehetőségektől még ia64 módban is.

    Az Intel ennek ellenére elkezdte nyomni az architektúrát, azonban, mint hardvergyártó, nem foglalkozott, és tevékenységéből adódóan nem foglakozhatott azzal, hogy bármit is tegyen a megfelelő szoftverkínálat rendelkezésre állása kapcsán, ami miatt végül is a piacon megvették volna az architektúrát – konzumer szinten is! Pedig arra is szánta. Természetesen úgy, hogy az új architektúrára való migráció monopolhelyezet hozzon létre az Intel számára, mert ez is az egyik célja volt vele.

    Mit csinált az AMD? Implementált egy 64 bites utasításkészletet olyan módon, hogy az azzal felszerelt processzor képes volt ugyanolyan teljesítménnyel futtatni a korábbi 32-bites (x86) szoftvereket, migrációs pályát biztosítva. Ez annyira jó teljesítménnyel sikerült, hogy az Intel kivezette technológiai értelemben rövid idő alatt az Itanium platformot, és implementálta az AMD megoldást. Ez biztosan megtalálható abban a CPU-ban is, amely segítségével most ezt olvasod. Mi a tanulság? Kizárólag a szoftver a lényeg! És nem az oprendszer, hanem amelyek általa futtathatók. Senkit sem fog érdekelni bármilyen előremutató architektúra, se hardveresen, se szoftveresen, ha nincs rá szoftverkínálat. Az Itanium történet lényegében 2006-ban véget ért. Tanulságait Redmondban nem vonták le.
  • Major #5
    Ebben semmi meglepő nincs. Ha nincs termék, amelyet meg lehetne vásárolni, akkor az lenne az isteni csoda, ha növekedne az eladás.
  • dartois83 #4
    Pár éve még a megbízhatóság volt az előnye a WP-nek (nem is volt panaszom a másfél év alatt ilyen téren), aki nem az applikációk számát nézte, annak a WP biztos pont volt, mert eléggé sajátos, valakinek zavaróan "kocka", viszont szerethető és stabil rendszer. Átlag felhasználókat az android sokrétűsége és elterjedése vonz, meg hogy már nagyon jó telefonokat (legalább is paramétereiben papíron) hoznak jóval megfizethetőbb áron. A WP-nek pedig elmaradtak az igazán vonzó új telefonjai.

    Én azért sajnálom, mert mindig jobb egyfajta verseny. Az iOS-t nem említem, olyan gépem még nem volt, bizonyára tuti meg minden, de nekem túl drága.
  • Gauge #3
    Ez így van. De miért?
  • dartois83 #2
    Teljesen érthető, ha valaki ma szeretne telefont venni, rengeteg jó androidos változatból keresgélhet, ellenben Windows Phone-t nem is látni szinte az elektronikai áruházak kínálatában. Nem tudom, mi generálja a mobil-piacot, a kereslet, vagy a kínálat, de ha lenne is igény új WP mobilokra, mostanában nem sokat virítanak a vevőknek.