Gyurkity Péter

Fura kettősség a mobilpiacon

A legnépszerűbb készülékek listáját az Apple két megoldása vezeti, viszont az operációs rendszereket tekintve az Android előnye megkérdőjelezhetetlen. Vajon miért ez a helyzet régóta, ha a felsőkategóriás androidos készülékek is már rég elérték az iPhone-ok árszintjét? Olcsóbb Apple modell kellene, vagy az Androidos telefonok bénák?

Az elmúlt napokban már láthattunk részletes adatokat az első negyedéves eredményekről, ezekből pedig kiderült, hogy a Samsung globális szinten megtartotta első helyét, őket pedig az Apple követte, vagyis a rangsor nem változott. Amennyiben azonban a legnépszerűbb okostelefonok listáját vesszük szemügyre, itt érdekes helycserét figyelhetünk meg. A Strategy Analytics összefoglalójában a globális eredmények mellett ugyanis kitér a legnépszerűbb modellekre is, itt pedig az első ötöt emelik ki, amelyek együttesen a teljes okostelefonos forgalom nagyjából egyhatodát tették ki.

A január és március közötti időszakban az iPhone 7 volt a legkelendőbb megoldás, ebből a típusból ugyanis összesen 21,5 millió példány talált gazdára, míg a második helyen az iPhone 7 Plus végzett, amely 17,4 milliós eredményével szintén nagyon jól szerepelt. A harmadik helyre némi meglepetésre az Oppo R9s futott be (nyilván a kínai és indiai piacon elért sikerével), ami egy 8,9 milliós adatra volt elég, míg a negyedik helyezett a Samsung Galaxy J3, az ötödik pedig a Galaxy J5 – ezek sorrendben 6,1 és 5 milliós darabszámot mutattak fel.


Némiképp jellemző, hogy a Samsung esetében kifejezetten olcsóbb megoldások szerepelnek az első ötben, míg az Apple drágább példányokkal vezeti a rangsort (igaz, náluk hiába is keresnénk kedvező árú változatokat). A helyzet nyilván módosulni fog a nyár folyamán, addigra a Galaxy S8 és S8+ kellemesebb számokat produkál majd, ősszel pedig várhatóan befutnak az új iPhone készülékek, amelyek szintén nagy érdeklődésre számíthatnak. Hogy ez mennyiben lesz meghatározó, az csak október-november táján derül majd ki. A piackutató cég szerint egyébként az első három hónap alatt összesen 353,3 millió okostelefon talált gazdára, ez 6,1 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest.

Az operációs rendszert nézve pont az ellenkezője a helyzet: ugyan javított az iOS, mert az Apple néhány piacon jól szerepel, de szinte mindent visz az Android. A Kantar mobil operációs rendszerekről készült felmérésében a Windows platformot már említésre sem méltatják. A két nagy csatája folytatódik, itt pedig az eddig megfigyelt trend erősödését látjuk.

2017 első három hónapjában a részletes adatok szerint az iOS kifejezetten jól szerepelt, legalábbis ami a számukra hagyományosan erős piacokat illeti. Az Egyesült Királyságban például a teljes szegmens 40,4 százalékát kaparintották meg az Apple készülékei, miközben az Egyesült Államokban 38,9 százalékon álltak – mindkét országban nagyjából 5 százalékpontos az eltérés, pozitív irányban. Kína viszont komoly problémát jelent, itt már 12,4 százalékra süllyedt a részesedés, miközben az Android 87,2 százalékon állt – csak az jelenthet némi vigaszt, hogy a Samsung hasonló gondokkal küszködik, itt ugyanis szinte mindent visznek a hazai gyártók.


Az öt legnagyobb európai piacon az Android 76,3 százalékon állt az első három hónapban, ami pici növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az iOS szintén kisebb növekedést tudott itt felmutatni, ők 20,7 százalékon végeztek, de jelzésértékű, hogy a különböző kínai gyártók együttesen már az okostelefonos eladások mintegy 22 százalékáért voltak itt felelősek. Különösen a Huawei eredménye figyelemreméltó, amely már az Egyesült Királyságban is 6,3 százalékkal volt jelen. Az USA-ban eközben az Android befolyása 59,2 százalékra csökkent, ez nyilván az iOS előretörésének eredménye, ott a Samsung és a Moto alacsonyabb volumene volt kedvezőtlen fejlemény az androidos táboron belül.

A Windows jelenlétére csak az interaktív térképen térnek ki, ez a német, olasz és latin-amerikai piac kivételével már mindenhol 2 százalék alatt van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nirz #13
  Ki akarod végezni a HTC-t? xD
  Viccet félretéve voltak kisebb telók de minden esetben bukás jellemezte eladásban őket, a többség nagyot akar. Persze lehet magyarázni hogy azért mert a kisebbek nem voltak "flagshipek" vagy szarabb kategóriát képeztek, na de mégis a mai erős hardvereket nagyon nehéz egy kis helyre beszuszakolni mégis sokan ezt várnák el, sőt még ugyanazon árban is, de a többség még kevesebbért is.
  Micsoda fejlesztési költség lehetne egy gyártónak egy technológiát ami lehetővé teszi hogy kisebb helyre lehessen még többet beszuszakolni, tartok tőle hogy ez nem reális
 • wraithLord #12
  Tényleg erős, ugyan nem a legújabb (tavalyi), de high-end hardverrel most egy teló jut eszembe, a Sony Xperia Z5 Compact. Igaz, 4,6 collos, nem 4. (kb. iPhone SE kaliber, csak picit nagyobb.)

  Én úgy látom, hogy mostanában ez valami trend, hogy egyre nagyobb tepsit csinál mindenki. Nekem az 5 collos telefon optimális, mert telefonálásra használom a legkevesebbet, tehát nem árt, ha nem túl pici a kijelzője.
 • M2 #11
  Meg azért mindkét tábor felhasználóinak óriási szerencséje, hogy létezik a másik rendszer is.
  Rengeteg jó dolog ment át Androidról iOS-re és fordítva. Tanulnak egymástól a srácok és ez így van jól.

  Nálam viszont van egy dolog ami nagyon zavar Android vonalon: nincs akkora méretű telefon, amekkorát én szeretek: iPhone 5S vagy kisebb. Például a HTC - aki komoly anyagi gondokkal küzd - miért nem rak össze egy 4 collos android csúcstelót?
 • wraithLord #10
  Szerintem az esetek 99%-ában nem fordul meg az emberek fejében, hogy iOS, azt se tudják, mi az. Azt tudják, hogy iPhone. (Meg esetleg azt, hogy fujj Android.)
  És nem is totally inaccurate, ugyanis iOS=iPhone - meg persze egyéb hordozható Apple cuccok.

  Persze azt nem tudják, hogy az iOS-nek se tetszene valószínűleg, ha rápakolnák egy jelenlegi iPhone-oknál 8x gyengébb hardverre. A relatíve olcsó androidos telóval beszopják, aztán az Android-undortól mennek át a relatíve drága iPhone-ra. :D Az persze jó, de ennyiért már lehet is. Az androidos csúcstelók pedig nem rosszabbak, mint egy iPhone, csak furcsamód kb. ugyanannyiba kerülnek - legalábbis mostanában. Az is gyakori, hogy egy régebbi iPhone-t vesznek, ami olcsóbb... de attól még csúcshardver van benne, csak 1-2 évvel régebbi csúcshardver. Persze, hogy normálisabb, mint pl. egy új középkategóriás androidos teló, ami kb. ugyanannyiba kerül.
  (Mondjuk a Marshmallow óta az Android jól megy gyenge hardveren is.)

  Arról nem is beszélve, ha ennyiféle hardvert figyelembe kéne venni az iOS-nél, annál is előfordulnának érdekes dolgok. Nem, mintha az iOS-ben nem lenne, csak kevesebb.

  Szóval "érdekes" dolgok ezek, de hát mindenki azt csinál, amit jónak lát. Én maradok az Androidnál (meg sajnos a vírusok is... ).
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.05.18. 22:01:39
 • Glutamin #9
  Windows Phone-t sajnos teljesen elbaszarintottak pedig nagyon szerettem. Iphonebol egyelore nincs dual sim, ugyhogy megyek vissza androidra en is, amugy maradna az iphone. Mar a 6s-nek is nagyon eros hardvere van es egyre csak lassul a fejlodes. Igy jo aron lehet hasznaltat is venni.
 • M2 #8
  Az Apple szerinted trendi? Miért gondolod így, megvezettek a reklámok?
  Elvekkel közeledni egy tech cucchoz nem szerencsés, az szimpla sznobság.
 • HuMarci #7
  Az én környezetemben meg fordítva van, mindenki áll át szifonról android-ra. Windows phone-ról nem is beszélve. Szépen mindenki androidos lesz.
 • takysoft #6
  Hát a bővíthetőség rossz, értem?

  Mondjuk tud annak akár még valamiféle értelme is lenni, ha nagyon ráerőltetjük... de az meg overkill.
  Adatbiztonsági szempontból nem valami jó. 5 mp alatt kikapják a kártyát, és egyből le is másolható róla minden.
  Ha meg titkosítod, akkor lassú. Túl lassú. Még egy belős UFS 2.1-et egész gyorsan lehet titkosítva is használni
  Mondjuk egy microSD még titkostás nélkül is pofátlanul lassú. még a 4K videofelvételhez is kísérletezgetni kell...

  A kivehető akksi pedig önmagunk tökön rúgása, ha lopásvédelemről van szó.
  Ott a kezedben egy készülék, amiben benne van konkrétan minden, hogy ellophatatlan legyen (kivéve max ha ólomzsákba dobják).
  És erre megy bele a kivehető akksi... böszmeség...

  Nekem a magam részéről amúgy nem tetszik az IOS. Túl kevés lehetőség van, minden túl kötött, nem személyre szabható
  A droidomra teszek új launchert, ha nem tetszik a default. És ehhez még csak root se kell.

  Ettől függetlenül készülékben azért vezet az IOS, mint ahogy írták is, mert IOS telefonból alig van 1-2 típus.

  Droidnál meg verseny van.
 • mérlegjakab #5
  Gondolom a környezetedben lévők nem csak telefon téren szeretnének trendiek lenni , mert ugye a divat mondja meg, hogy ki vagy.... Én pl elvi kérdés csinálok belőle, hogy eu-n belül kvázi MO-n a legdrágább az a fostalicska. Ergo, nem állok kötélnek, mert nem szeretem ha lehúznak. A bővíthetőség ill. töltő mizériáról még nem is beszéltem....
 • Glutamin #4
  A környezetemben szépen áll át mindenki szifonra. Gondolom nem ok nélkül.