Gyurkity Péter

Gyenge telefonpiac vár az új zászlóshajókra

A vásárlók az iPhone-bemutatóig halaszthatják az újabb beruházást, ősszel jöhet a robbanás.

A területet ismerőknek nem jelent nagy meglepetést, hogy az év első három hónapjában méretes visszaesés volt tapasztalható az okostelefonok piacán, ez a piac szinte minden szegmensében megszokott jelenség. Úgy tűnik azonban, hogy ez egészen az őszig így maradhat, mivel a felhasználók az Apple új generációjára várnak.

Ezúttal a TrendForce tette közzé saját felmérését, amelyet rövid kitekintés kísér az év hátralévő részére. A visszaesés jól látható, hiszen az első három hónap során 307 millió okostelefont szállítottak le a különböző gyártók, szemben a tavalyi utolsó negyedév csaknem 400 milliós eredményével. Megjegyzik, hogy bár több cég, így a Samsung és az LG is lerántotta a leplet új zászlóshajójáról, ezek minden bizonnyal a második negyedben sem fognak nagy robbanást előidézni, mivel a vásárlók jó része az Apple bemutatójára vár, amely nem mellesleg egyben az eredeti iPhone készülék debütálásának 10. évfordulóját is jelenti majd. Ekkor jöhet majd a nagy ugrás, ahogy a felhasználók elszánják magukat az újabb beruházásra, meghozva döntésüket.


Érdemes ehhez rögtön hozzátenni, hogy az első negyedben viszont éppen a Samsung volt az, aki tartani tudta a darabszámot, ebben pedig a nem kifejezetten csúcskategóriát képviselő Galaxy J-sorozat játszotta a legnagyobb szerepet, amelynek tagjai meglehetősen jól szerepeltek a piacon. Az iPhone megoldásokból eközben harmadával kevesebb fogyott, a kínai gyártók szintén visszafogták a termelést (ezzel egy időben pedig alacsonyabb szintre hozták le a második negyedévre előirányzott számokat), a Huawei például 22 százalékkal kevesebb készüléket szállított le, bár a dél-koreai LG várhatóan javítani tud majd a most elrajtolt G6 révén.

A pletykák szerint az Apple egyszerre három telefont mutat majd be, bár az OLED-változat októberre vagy novemberre tolódhat el. Az idei év fordulópontját ez hozhatja el, így minden figyelem az őszi bemutatóra irányul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Madve #5
  Majdnem 10 éve (n95 óta) navigálok telefonokkal, bár melegedés volt de soha semmi különösebb gondot nem okozott egyik telefonon sem, bár n8-at a végén már szinte csak arra használtam, a 3. év után bele is égett a kijelzőbe halványan a navigáció néhány eleme, de semmi komolyabb..
  Most a régi s4-em szolgál erre, egyenlőre bírja az is..
 • CairoJack #4
  Milyen érdekes, hogy eddig arra hivatkozva drágultak a memóriák, hogy a telefon piac felszívja az összes legyártott memóriát, erre kiderül, hogy keményen csökken az előállított telefonok száma, mint ahogy a tablet eladások is zuhannak, nem különbben, mint a notebook és/vagy PC eladások. Akár hogy nézem, nekem nem jön ki a túlkereslet, inkább egy kövér kartellezés.
 • Kara kán #3
  A felhasználó/fogyasztó a hibás, mi?
  Az az igazság, hogy rengeteg kijelző reped el, vagy törik össze, és szerintem a gyártók szándékosan nem csinálnak jobb telefonokat, hogy más kelljen venned. Nem beszélve a melegedésekről, arról, hogy a városban vezetés közben a telefon és vele a navigáció is a teló túlmelegedése miatt elszáll.
 • 74auriga #2
  Semmi baj az amoled kijelzőkkel. 3 évig használtam N8-as telefont, soha nem volt egy árva folt, színesedés vagy halványulás a kijelzőn. Normálisan kell bánni a telefonokkal és nem lesz baj velük. Sajnos, sokan úgy használják, mintha egy fadarab lenne a telefon, aztán meg sopánkodnak, hogy így a kjelző, meg úgy a kijelző.
 • tomboy013 #1
  Ezaz, pirosodó OLED-et az iPhone-okba is amit az S8 is kapott!!! Aztán jöhet a hír, hogy feltalálták az Imoled kijelzőt :D