Gyurkity Péter

Visszaszorulóban vannak a tajvani telefongyártók

Három szereplő is elmarad az idei évre tervezett számoktól, 2017-ben sem bizakodhatnak.

A HTC nehézségeiről már jó ideje tudnak a téma iránt érdeklődő olvasók, ez már inkább szenvedésként jellemezhető, bár azért volt egy-két reményteljes pillanat a gyártó életében. A szintén tajvani Digitimes összegzése szerint azonban a cég nincs egyedül, hiszen két vetélytársukkal együtt kénytelenek elviselni a kudarcokat.

A karácsonyi ünnep alatt megjelent írásban arról olvashatunk, hogy három tajvani gyártó is messze elmarad az idei évre előrevetített (remélt) eredményektől. Az Asustek Computer például összesen 25 millió okostelefont szeretett volna 2016 során leszállítani, ebből azonban a jelek szerint legjobb esetben is csak 20 millió darab lesz, ami elsősorban az értékesítési szint alacsonyabbra süllyedésével magyarázható. Ez a süllyedés mind a kínai, mind pedig az európai és amerikai piacon bekövetkezett, a folyamatra pedig szintén negatív hatással volt a ZenFone 3 család egyes tagjainak késlekedése. Egyre nehezebben veszik fel a versenyt a kínai szárazföldön tevékenykedő gyártókkal, 2017-ben pedig Indiában is komolyabb versennyel lesznek kénytelenek számolni, így az esélyeik nem túl jól.

A HTC esetében 2015 végén még 18 milliós éves eredményt láthattunk, amely azonban arra sem volt elegendő, hogy a számukra hazai (tehát a tajvani) piacon megőrizzék első helyüket. Ezt éppen az Asus kaparintotta akkor meg, a tovább küszködő HTC pedig idén mindössze 10-12 millió darab okostelefont szállíthat le, szintén csökkenő kínai, európai és amerikai eladásokkal számolva. A visszatérés 2017-ben már rendkívül nehéz lesz, erre szintén nagyon kicsi az esély.

Ami az Acer terveit illeti, a várt és a valós eredmény közötti eltérés talán itt a legnagyobb, hiszen a cég illetékesei 10 millió készüléket szerettek volna 2016-ban leszállítani, amiből nagyjából 5 millió jött össze. Ez a vállalat szintén komoly nehézségekkel néz majd szembe 2017 során, ahogy a kínai gyártók folytatják előrenyomulásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!