Berta Sándor

A Szilícium-völgy múló varázsa

Az IT-óriások vezetése teljesen elszakadt a valóságtól, valós problémákra adott megoldások helyett sci-fikbe való kérdésekkel foglalkoznak.

Maciej Ceglowski tech-aktivista a re:publica nevű konferencián szólalt fel és görbe tükröt próbált állítani a Szilícium-völgy meghatározó vállalatai, illetve azok első emberei számára. A szakember 2009-ben megalapította a Pinboard nevű könyvjelző-szolgáltatást, amelynek a segítségével a felhasználók tárolhattak és megoszthattak a világhálón oldalakat. Donald Trump megválasztása után életre hívta a Techsolidarity.org nevű portált, amelynek célja, hogy a techcégek munkatársait összekösse a szomszédaikkal például személyes és havi találkozók segítségével.

A férfi a beszédét azzal kezdte, hogy a Szilícium-völgy cégeinek vezetőivel úgy kellene bánni, mint a gyerekekkel. "Csak akkor játszhatnátok az új játékokkal, ha előtte feltakarítjátok a káoszt, amit okoztatok" - emelte ki Ceglowski és hozzátette, hogy a térségben meghatározó társaságok hajlamosak arra, hogy a valóban létező problémákat mesterségesen generált dolgokkal váltsák ki.

"Arról folyik a vita, hogyan lehetne a Marsot Földhöz hasonló légkörrel ellátni, ahelyett, hogy arról folyna, hogy a bolygónk miként kaphatna újra a Földére hasonlító klímát" - bírálta Ceglowski Elon Musk és Jeff Bezos terveit. Megemlítette, hogy a Mars utazásra öt év alatt 8 milliárd dollárt költöttek, Elon Musk olyan hagymázas dolgokkal foglalkozik, minthogy szimulált világban élünk (és felfogadott két embert, hogy hackelje meg azt), a PayPallal és a Facebookkal nagyot kaszáló Peter Thiel Új-Zélandon építtettett bunkert a világvége esetére magának és barátainak. Ott van még az OpenAI nevű vallásos szekta, mely egymilliárd dollárt kapott annak kutatására hogyan kerülhető el a jövő robotlázadása.

A férfi ugyan alapvetően örült az elképzeléseknek, de kétségbe vonta, hogy a projektek megérnék a befektetett összegeket. A Pinboard létrehozója szerint a Szilícium-völgy két kedvenc programja az űrben való élet és a halhatatlanság kutatása. Utóbbi egy olyan mítosz, amelyben a helyi vállalatok nagyon hisznek, a Google például évente 4 milliárd dollárt költ el a Moonshot-projektre. Tovább sorolta a példákat, miszerint a Google igazgatója, egyébként jövőkutató Ray Kurzweil szerint jó úton haladunk a szingularitás felé vagy az Oracle-alapító Larry Ellison 350 millió dollárt tolt öregedésgátló projektekbe. Ceglowski azt mondta, hogy ő sem rajong a halálért, de ugyanakkor nincs meggyőződve arról, hogy egy civilizáció, amely még a férfiak hajhullásának problémáját sem tudja megoldani, fel tudná venni a küzdelmet a halállal.


A szakember hozzátette: e projektek pénze általában 4-5 óriáscégtől származik, amelyek a nyugati világban az internetet uralják, és többségében az emberek adataival kereskednek. A Google, a Facebook, az Amazon és a Microsoft üzleti modellje azon alapul, hogy információkat gyűjtenek az ügyfeleikről és ebből generálnak bevételt. E techkonszernek szoftverei több milliárd ember életét befolyásolják, és ugyanúgy, mint a feudalizmusban a hadurak, védik és kormányozzák a hozzájuk tartozó területet. Viszonyuk egymással nagyon komplex és szerteágazó: duopolizmus van a mobilpiacon (Google - Apple), az online reklámpiacon (Google - Facebook), az asztali operációs rendszereknél (Microsoft - Apple), a közösségi portáloknál (Facebook és Microsoft tulajdonban lévő LinkedIn), míg a felhőszolgáltatásoknál hárman osztoznak (Amazon, Microsoft és Google).

Ez az öt cég globálisan gondolkodik, és néhány ország kormányán kívül lényegében nem kell hatósági beavatkozástól tartaniuk. Az Egyesült Államok is kesztyűs kézzel bánik velük, lényegében csak az EU-ban kell komoly jogi korlátokhoz idomulniuk. A programozóiknak a legjobb esetben jó szándékaik vannak, de kevés élettapasztalatuk, míg a legrosszabb esetben átláthatatlan elvek alapján döntenek mások életéről. Ceglowski szerint mindez a gyarmatosítás mentalitása, mert ugyanúgy nagyon távol élő emberek hoznak döntéseket az életünkről anélkül, hogy tudnák, hogyan élünk.

Véleménye szerint ezeknek a vállalatoknak a felhasználóktól származó masszív profitból a cégvezetők gyerekkori álmainak megvalósítása vagy haláltól való félelme helyett a klímaváltozással vagy a nukleáris vég elkerülésével kellene foglalkoznia. A marsi klíma helyett a földi időjárással, menő játékszereik helyett a megfigyelési állammal és a demokratikus berendezkedésre gyakorolt hatásukkal. Ceglowski szerint ha mindezt összerakjuk félelmetes képet kapunk: néhány monopolhelyzetben lévő amerikai céget, melyeket fantáziákban hívő vezetők irányítanak egy olyan szabályozatlan környezetben, aminek egy inkompetens elnök, Trump áll az élén. Végszavában új adatvédelmi törvényeket sürgetett, mivel csak az EU-nak van meg a függetlensége, akarata és képessége, hogy korlátozza ezeket a tech-cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZilogR #11
    Namost mi van ezzel a felfogadott két hackerrel, hogy hekkeljék meg a valóságot?!

    Ha nem sikerül nekik, hogyan készítenek olyan jelentést, ami hihető? Vajon nem voltak elég okosak? A szimuláció készítői vajon engednek olyan AI-t létrejönni, ami felismeri, hogy szimulációban él és kívülre is tud kerülni a szimulált környezetből?! Lehet éppen ez a cél, mert ők maguk is ezen agyalnak és tudni akarják, hogyan tud létrejönni egy olyan AI, ami kiismeri a kiskapukat.



    Vagy: Rájönnek, hogy IGEN és elmennek átvenni a pénzt:


    Fiatal Hekker: - Te, nem is tudtam, hogy a TESLA vezér egy spiné...
    Öreg Hekker: - ... :)
    Fiatal Hekker: - Bakker és ekkora mellekkel?
    Öreg Hekker: - ... :))
    Fiatal Hekker: - Óóó, te, mocsok, az a kis script, ugye?!?
    Öreg Hekker: - ... csak várj egy kicsit!

    TESLA Spiné: - Uraim, ha jól tudom, egyikőjük most ünnepli a szülinapját! (Hosszan szemez az Fiatal Hekkerrel, majd megnyalja tűzvörösre rúzsozott ajkát.) Hogy szeretnéd, kicsim, mellbe vagy szájba?!?
    Fiatal Hekker: - :-o
    Öreg Hekker: - :)

    Flash, agyhalál, kocsonyássá hajszolt lábak, izzadtság, zihálás

    Öreg Hekker: - És az igazi meglepi csak most jön... :D
    TESLA Spiné: - Áhh, uraim, igen... Elírtam a szerződésben: nem 30 millió, hanem 30 milliárd, nem is értem, hogy történhetett meg...
    Öreg Hekker: - :DDD - boldog szülinapot, tesó!
    Fiatal Hekker: - :'-) Köszi, bratyó...!
    Öreg Hekker: - Ja és ez aprópénz lesz ahhoz képest, amit ebben a rendszerben az örök életünkkel a sok nyomingertől beszedünk - ha ők is örökké akarnának élni, nameg azoktól, akik el akarnak valakit tenni láb alól...
    Fiatal Hekker: - ...De más is rájöhet arra, amire mi...
    Öreg Hekker: - Ne izgulj, ők már nem részei a világnak!
  • Tetsuo #10
    Nocsak: Mi történt veled? Felébredtél?
  • end3 #9
    Maciej Ceglowski sztem. VÉLEMÉNYÉVEL PISZOKUL BETALÁLT, csak a világméretű, általános cégvezetői hülyeség "kikiáltását", ki kellene terjeszteni a politikára, a brüsszeli vizfejre is. Ott sem európai, földi létünk valóságos problémái képezik a gondolkozás alapját.

    A pénz mindenhatósága, és a jelmondat: "Mivel megtehetem, meg is teszem.." - Jó lenne a XXI. században végre korlátok közé szorítani az emberi hülyeséget.
  • ZilogR #8
    Ugyan, csak viccelek - Cook kapitány...

    Mellesleg valóban elkeserítő: fizikai értéket nem teremtő szolgáltatások uralják emberek milliárdjainak napjait. Egy informatikai termék olyan, mint egy fodrász vagy műkörmös munkája - ha jön az árvíz, éhes vagy szomjas vagy, vakarhatod a seggedet a legszebb felmatricázott körmeiddel, akárcsak azzal az alkalmazással, ami megmutatja, milyen lenne, ha virágba borulna a sivatag. Ettől az ott élők még nem isznak meg naponta két liter tiszta vizet.

    A felhasználói adatokkal üzletelnek - olyan ez, mintha az utcán talált szeméttel és csikkekkel üzletelnének. Az emberek jártukban-keltükben elhagynak információ morzsákat magukról, ők pedig azzal keresnek súlyos pénzeket, hogy az így hátrahagyott szemetet kiguberálják, abból kinyerik az információt és eladják náluk butább, de pénzzel rendelkező más cégeknek.

    Ez pontosan olyan tevékenység, mint az a csikkszedő, aki a maradék dohányt kikaparja a csikkekből, újracsomagolja és eladja az utcasarkon.
  • Laza #7
    "BTW: milyen térítők? Hit?"

    OMG ... a szélességi körök általános iskolai anyag ... pont hiányoztál? :D
  • ZilogR #6
    Ja, igen-igen, azt nem részleteztem, h ez nekem volt gyerekkori gondolatom - szóval ha ők azt akarják megvalósítani, akkor nekem ez lenne az.

    BTW: milyen térítők? Hit?
  • wkm #5
    Off

    Afrika közepén van bőven víz. A térítők környékén vannak a sivatagok. ;)

    On
  • ZilogR #4
    Igen érdekes látni, hogy az ostobaság, mint betegség, ugyanúgy nem válogat, mint a rák - és egyik sem gyógyítható.

    Ezek az emberek egyek a sokból, akik kitűntek a többiek közül és sok-sok embert tudtak meggyőzni arról, hogy amivel foglalkoznak, azzal nekik is érdemes - de saját korlátaikat ők sem tudják átlépni. A gondolataik korlátja, mint egy árnyék, ott fekszik előttük - és soha nem fognak átlépni fölötte.

    Ha ennyi pénzem lenne én nem is görcsölnék ezen - de én legalább vizet vezetnék Afrika közepére...!
  • Archenemy #3
    Mond érdekes dolgokat.
  • tom_pika #2
    A fáraók annyiban különböztek a mai gazdagoktól, hogy kevesebb ember felett volt hatalmuk.