Berta Sándor

Szabályozás helyett előremenekül Svájc

A svájci kormány több esélyt, mint kockázatot lát a digitalizálásban, ezért például az Uber keretek közé szorítása helyett a taxisok szabályozását egyszerűsítik.

A kabinet azt az álláspontot képviseli, hogy új szabályok helyett inkább arra van szükség, hogy a régi és az új üzleti modellek egymás mellett létezhessenek. A cél az, hogy a digitális gazdaság útjába ne gördítsenek akadályokat. Úgy vélik, a hagyományos üzleti modellek védelme helyett a kevesebb szabályozásra kell építeni, így lehetne a legjobban kihasználni a digitalizálásban rejlő lehetőségeket. Többek között ez szerepel a svájci kormány jelentésében.

A dokumentum elsősorban a megosztott gazdaságra összpontosít. Megállapítják, hogy az Uber vagy az Airbnb megnehezíti a szállodaipar és a taxitársaságok helyzetét, de leszögezik azt is, hogy az ilyen startupok megjelenésére nem szabad túlszabályozással reagálni. Sokkal inkább hagyni kell az új üzleti modelleket érvényesülni, mert az alkalmazásukkal hatékonyabban lehet felhasználni az erőforrásokat és a piaci verseny is felerősíthető.

Az egyik megoldás az lehet, hogy a jövőben Svájcban a taxikra is kevésbé szigorú szabályok vonatkoznának. Változtatnának mind a munkajogi, mind a közlekedési előírásokon. Az Airbnb esetében pedig azt tanulmányoznák, hogy mi a teendő akkor, ha valaki rendszeresen kiadja a lakását. Szintén érdekes kérdés a tulajdonos és a vendég közötti bérleti szerződés. A szövetségi kabinet szerint tisztázni kell például, hogyan lehet megvédeni a szomszédok jogait.

A kormány leszögezte, hogy a jelenlegi törvényi kereteket megfelelőnek tartja. Az egyetlen fontosabb kérdés, hogy mi történik, ha a digitális platformok összeolvadnak és ezzel még nagyobb piaci részesedésre tesznek szert. Az esetleges negatívumok mellett kiemelt hely jutott a lehetséges előnyöknek is, többek között annak, hogy a megváltoztatott álláspont miatt Svájc népszerű beruházási és gazdasági célország lehet. A jelentés készítői külön rámutattak, hogy egy esetleges elkapkodott és nem megfelelő szabályozás komoly károkat okozhat, ehelyett inkább javítani kell a digitális gazdaság keretfeltételein.

A pénzügyi piacon már tavaly novemberben megkezdődtek az előkészületei az innovációbarát keretfeltételek kialakításának. Fejlesztenék a technikai infrastruktúrát, rugalmasabbá tennék a munkaerőpiacot, növelnék a jogbiztonságot, s lehetővé tennék az egyre jobban képzett munkaerő foglalkoztatását. Szintén kiemelt lett a kutatás-fejlesztés, s a dokumentum kitért a felhőkörnyezetek, a dolgok internete és a Big Data területén meglévő hiányosságokra, illetve lemaradásra is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #16
  Persze, az Omega tagokat sem verte meg a suttyója...Szerintem te meg szimplán egy Troll vagy, mert minden nyilvánvaló esetnek az ellenkezőjét álíltod (persze szigorúan vallásosan, tehát érvek nélkül, mert az nem a ti világotok, nektek elég HINNI).

  Itt van neked egy kis irodalom (bár nem tudom minek töröm magam, bizonyára csak propaganda vajnaTV-t nézel)

  Próbaidős börtöntöltelék az Omega-verő taxis

  Ír turistát vert át, majd vert meg a taxis

  Taxis trükkök, csalások

  Kiskorút ütött a taxis

  Na pápá!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.01.17. 23:42:35
 • ostoros #15
  Mondom, csak valahol olvasod ezeket, és csont nélkül benyalod.
 • ostoros #14
  A hatósági árazás nagyon is okos dolog, ha el is várnak cserébe dolgokat. És el várnak.
 • TokraFan #13
  De pont a selejtje megmaradt! A hiénák, pitbull fejűek, koszos, mocskos belsővel nyomulók maradtak. Nem kizárólag ők, nyilván nem, de hogy ezeket 50éve képtelenek kivetni maguk közül, az is biztos.
  Szerinted jót tesz az országnak, amikor napi szinten verik át a hozzánk látogató turistákat pl.? Az óratekergető vagy kikapcsoló taxis is a szabályokat kerüli ki. Kettős mércét alkalmazol...Ismét.

  Egyébként nem nézek "hagyományos médiát", a propaganda sosem érdekelt, de ebben az ügyben éppen az Uber ellen ment a térítés, nem pedig mellette!
 • Ferrer #12
  Ja, a másik fele meg hiénaként taxizgat tovább, és senkit sem érdekel, érdekes módon. Egyébként meg a hatóságilag rögzített árazás undorító dolog (azt is ezek a férgek rinyálták ki, aztán sírtak, amikor valaki aláment a nevetséges áraiknak), és itt meg is állhat a dolog.
 • Tikal #11
  A 10%-uk pedig továbbra is egy csaló.

  Tízből hét megbukott

  10-15% a taxis hiéna
 • ostoros #10
  Akkor meg mit érdekel? Már elnézést, de nagyon olyan szaga van ennek, hogy semmi személyes tapasztalat, csak a média manipulációja beszél belőled.
  Másrészt mióta államilag szabályozták, azóta feleannyi a taxis, mint előtte, lehet ellenőrizni a statisztikát. Sokan elhullottak az engedélyezésen. Ezek egy része később uberes lett, szerencsés vagy hogy nem találkoztál velük.
 • TokraFan #9
  Már csak elvből sem...Nem gazdagítom a hiéna maffiát...Undorító, tanulatlan népség akiknek 8elemivel is "joga van" lezárni utakat, megbénítani városokat és a korrupt politikus csürhe segítségével eltakarítani mindenkit az útból, aki a régimódi, begyöpösödött, drosztos, hiénás, óratekerős, turistákat átverő és lehúzó rendszerüket veszélyezteti.
  Uber-t viszont használtam néha, de abban nem csalódtam. Mivel eleve látom az értékelésből, hogy mire számíthatok. Ott egy ilyen koszos, büdös autós suttyó nem sokáig él meg, taxisoknál meg ez az alap.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.01.15. 11:42:10
 • ostoros #8
  Szoktál taxizni?
 • TokraFan #7
  Baromság! Nálunk a suttyó taxis maffia támogatása a cél, akik40évvel vannak lemaradva. Ki kéne takarítani ezt a kövületet, a hiénáival együtt. Az lenne előremutató.