Berta Sándor

Ezek a technológiák határozzák meg a jövőt

A következő 10 évben számos területen válnak meghatározóvá a robotok, az autonóm rendszerek és egyéb okostechnológiák.

A Gartner piackutató cég már két évtizede rendszeresen, iparágra szabottan közzéteszi a legfelkapottabb technológiák fejlettségi szintjét, hogy azokat a vállalatoknak mikor érdemes bevezetniük, illetve várhatóan mikortól fog számukra megtérülni a beléjük fektetett tőke. Friss elemzésük szerint a következő években a vállalatoknak három nagy trendre kell majd figyelniük ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak. Az elemzők összesen 2000 különböző technológiát vizsgáltak meg, ezek alapján azonosították a következőket: átlátható és életszerű tapasztalatok, az intelligens gépek kora és a platformforradalom. Mike J. Walker, a Gartner kutatási igazgatója kiemelte, hogy ezek a trendek azt mutatják be, hogy egyre több szervezet van abban a helyzetben, hogy a technológiát az alkalmazottak, a partnerek és az ügyfelek tapasztalatainak integrált részévé tegye.

Az átlátható és életszerű tapasztalatok alatt a piackutatók az olyan az embert a középpontba helyező technológiákat összesítették, mint a kiterjesztett valóság, a virtuális valóság és a hálózatba kötött otthonok. Ezek a területek nem csupán a magánszemélyek számára érdekesek szórakozási célból, hanem a vállalkozásoknak is, mert mindezek jobb átláthatóságról gondoskodnak és így az üzleti életből sem fognak hiányozni. Elsősorban a fiatal munkavállalók várják majd el, hogy ezek a technológiák a munkahelyükön is elterjedjenek.


A cég szerint leghamarabb a "szemüveges" technológiák, azaz a VR és az AR fordulhatnak termőre, lásd a Pokemon Go sikerét

Az okosgépek kora a következő 10 éven belül köszönthet be, és ezeknek lesz a legrombolóbb hatásuk a mai világunkra. A hatalmas adatmennyiségek, a gyakorlatilag korlátlan számítási teljesítmény, a neurális hálózatok továbbfejlesztése olyan problémamegoldást tesz majd lehetővé, ami eddig elképzelhetetlen lett volna. A következő esztendőkben olyan dolgok terjednek majd el, mint az élőbeszédet megértő virtuális személyi asszisztensek, a kognitív szakértő tanácsadók, a kereskedelmi drónok, az önállóan közlekedő járművek és a személyre szabott elemzések. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az olyan kognitív rendszerek, mint az IBM Watson működése jelenleg még nincs jogilag szabályozva. Ezenkívül számos etikai kérdés is tisztázatlan, például az, hogy mennyire messzire lehet elmenni a közösségi médiaadatok elemzésében. Mindezek kidolgozására még van idő, tekintve, hogy az elemzők szerint például az autonóm vezetés elterjedésére legalább tíz évig még várni kell.

A platformforradalmakat az jellemzi majd, hogy a különböző platformok olyan üzleti modellek kialakítását fogják lehetővé tenni, amelyek hidat képezhetnek az emberek és a technológia között. Ennek komoly hatásai lesznek a cégek stratégiáira. Ezt a harmadik trendet olyan dolgok jellemzik majd, mint a szoftverek által meghatározott biztonság, a blokklánc-technológia (melyen a bitcoin működése alapul) és a dolgok internete. A dolgok internetéhez kapcsolódó platformoknál a Gartner előrejelzése alapján a következő öt esztendőben nagyon gyors terjedés várható.

Miután a fenti technológiákat elvileg bármely piaci szereplő és társaság viszonylag egyszerűen módon alkalmazhatja majd, ezért fontosabbak lesznek a megfelelő üzleti modellek. A vállalkozásoknál a felhasználói tapasztalatokra való összpontosítás kerülhet előtérbe és az is lényegessé válik, hogy a cégek különleges kapcsolatot alakítsanak ki az ügyfeleikkel. Az ezeket alkalmazó vállalatok egyre inkább képessé válnak arra is, hogy eljárásaikat új és dinamikus módokon csatlakoztassák . Az okosgépi technológiák az emberi tapasztalatok és a digitális üzleti ökorendszer részévé válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fade2black #5
  "akkor az elbocsátott óriási munkaerőtömeg nem igazán lesz vásárlóképes azokra a termékekre, amelyet a robotizálás okán még nagyobb hatékonysággal tudunk gyártani..."

  nem kirugni kell, hanem bevezetni a 4-3-2napos munkarendet nem sokkal kevesebb fizetésért. :)
 • Zoliz #4
  Okos. Okosabb mint a piac- és pénzéhes, progresszív vállalatvezetők akiknek az ember csak egy kiaknâzható erőforrás, sok milliârdnak meg odadobnâ a facebookot meg a VR-t hogy egyre jobban eltávolodjanak a valósâgtól. Aztán persze jön az ébredés.. de mâr késő.
 • Sir Cryalot #3
  Ha nem lenne állandó fejlődés látszat akkor helyt adnának a kritikáknak , szóval két legyet ütnek egy csapásra , megvan az önáltatás és hozzá a kritikátlanság is a tartós egoizmushoz.

  Az hogy hosszútávon mi van az nem érdekes , lényeg hogy egoistának , FOGYASZTÓNAK , FOGYASZTATÓNAK lehessen lenni.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.18. 16:27:21
 • Skylake #2
  Hát, úgy tűnik összességében hogy e találmányok a munkaerőpiacra érkezése a jelenlegi munkakörök, foglalkozások sokaságát fogják megszüntetni. És persze nem a mai biodroid melókra gondolok: például a könyvelőkre, meg akár jogi asszisztensekre, vállalati account managerek-re, tehát ma azért magas presztízsű melókra is. Plusz minden egyéb ettől lefelé, ha ezek a kurzweil-i álmok így összejönnek. Két k*rva nagy rizikió / buktató van csak:

  1. Az informatikai rendszerek méretével és beágyazottságának növekedésével nő azok bonyolultsága, így (exponenciálisan) támadhatósága is. Tehát jövőben egy bűnözői / terrorpista csoportnak nem is kell majd robbantania: elég egy állam okosított infrastruktúráját, annak elemeit betámadnia. Messze kisebb rizikó és messze eredménysebben lehet térdre kényszeríteni, káoszt okozni a célhelyen mint ma az elképzelhető lehet.

  2. Ha robotizálunk, tehát a munkaerő jelentős részét sokkal gyorsabban bocsátjuk el, sokkal nagyobb szerkezetátalakítást csinálva sokkal rövidebb időszak alatt, mint az ipari forradalom, akkor az elbocsátott óriási munkaerőtömeg nem igazán lesz vásárlóképes azokra a termékekre, amelyet a robotizálás okán még nagyobb hatékonysággal tudunk gyártani. Plusz ez a munkanélküliség-robbanás egyben társadalmi feszültségek robbanásához is vezetni fog. Nem baj: lesz piacuk a hatékonyan agyba-főbe verő rendfenntartó robotoknak! Ettől még persze a problémák nem lesznek kezelhetők ebben a helyzetben.

  Nyugalom: a mostani nagy IT eufóriára jönni fog még ború. Hiszen Kurzweil is megírta: Ha a technológiák életútjaira tekintünk, láthatunk egy korai periódust (ez van most), amit a túlzott lelkesedés hat át, ezt követően csalódást és kiábrándulást (ez lesz a közeljövő), amelyet végül a valódi forradalom követ - ha addig a társadalmi rendszereink kibírják ezeket a feszültségeket, meg az olyan p*csaegyszerű problémákat, mint a nyugati társadalmak nagyfokú elöregedése, ami önmagában is társadalmi összeomlást okozhat a 20-as évek végétől kezdve. De maszturbáljunk csak az IT technológia mai un. fejlődésén, mert az olyan trendi!
 • Sir Cryalot #1
  Spekulálunk hogy mi a praktikus mert hogy mi a praktikum ahhoz nem sok közünk van , röhej.