Berta Sándor

Woolim, a kémkedő táblagép

A készülék igazi státuszszimbólumnak számít és tökéletesen jellemzi napjaink Észak-Koreáját.

Észak-Koreában mindent ellenőriznek, a tabletek sem jelentenek kivételt. Florian Grunow és Niklaus Schiess, a SPIEGEL két biztonsági szakértője tesztelte a Hoozo kínai cég által készített Woolim nevű tábla PC-t, amelynek operációs rendszere az Android egyik verzióján alapul. Grunow elmondta, hogy elvileg az államban forgalomba hozott eszközöket nem lehet külföldre eljuttatni, így a Chaos Club által szervezett 33C3 nevű kommunikációs kongresszuson ők is kénytelenek voltak eltitkolni a készülék pontos származási helyét.


Hardverét tekintve a Woolim meglehetősen érdekes konstrukció, hiszen 10 hüvelykes érintőképernyővel szerelték fel, a beépített memória 8 gigabájt, amely MicroSD-kártya segítségével tovább bővíthető, viszont hiányzik mind a WLAN-modul, mind a Bluetooth-kapcsolat. A különböző hálózatokkal kizárólag egy adapteren keresztül köthető össze az eszköz. Grunow kiemelte, hogy egy virtuális magánhálózaton keresztül csatlakozni lehet az észak-koreai intranethez.

A Hoozo hivatalosan Z100 néven forgalmazza a tábla PC-t. A Woolimra különböző programok vannak előzetesen feltelepítve, van például szövegszerkesztő, prezentációs szoftver, akadnak játékok, például az aknakereső, valamint egy gépírást oktató alkalmazás gyerekeknek. Ezenkívül vannak szótárak és jelentős mennyiségű propaganda. Az operációs rendszer egyértelműen az Androidra épül, de a fejlesztők bezárták a 4.4.2-es verzió ismert hibáit és a rendszer manipulálására gyakorlatilag nincs lehetőség. Az összes Google-szolgáltatást eltávolították, ennek ellenére elvileg van lehetőség az állami intranetből letöltött alkalmazások feltelepítésére.

Grunow és Schiess megtalálták továbbá azt a kódot a Woolim operációs rendszerében, amely hasonlít a Red Star operációs rendszerben alkalmazott vízjel-megoldásra. Ennek köszönhetően kizárólag csak a megfelelő minősítésű tartalmak és szoftverek futtathatók, s csak az adott készüléken. Ugyanez igaz a táblagép kamerájával készített digitális fotókra is, így megakadályozható a különböző tartalmak terjesztése. A masina elsődleges célja a kikapcsolódás és a szórakozás biztosítása.


Az ellenőrzés nyíltan valósul meg, az internetezés vagy éppen a tartalmak átjátszása és a programok futtatása is csak ellenőrzött módon történhet. Az előre feltelepített Trace Viewer például képernyőmentést készít minden egyes alkalommal, ha a felhasználó megnyit egy új szoftvert. Emellett feljegyzi a böngészési előzményeket és minden adat egy olyan adatbázisba kerül, amelyhez a felhasználó nem férhet hozzá. Így egyértelműen azonosítható, hogy ki és mikor milyen adatokat ért el vagy milyen szolgáltatásokat futtatott a tábla PC-ről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fszrtkvltzttni #15
  Az érdekes aki hálózatra csatlakozik
 • morguldae #14
  " Az előre feltelepített Trace Viewer például képernyőmentést készít minden egyes alkalommal, ha a felhasználó megnyit egy új szoftvert. Emellett feljegyzi a böngészési előzményeket és minden adat egy olyan adatbázisba kerül, amelyhez a felhasználó nem férhet hozzá. Így egyértelműen azonosítható, hogy ki és mikor milyen adatokat ért el vagy milyen szolgáltatásokat futtatott a tábla PC-ről."

  Na, már hogy? Ezek a gépek átlagos esetben sosem kapcsolódnak semmilyen hálózathoz! Kicsi Koreai nyomkodja otthon az asszonnyal magának, mindenféle hálózat nélkül. Hogy jutnának el róla az adatok meg, hogy mit nézett meg bárhová. Vagy minden emberhez kimegy Kim bácsi és kéri, hogy na muti csak a gépedet, hogy letöltsem róla az árulkodó adatokat miket is nézel meg futtatsz nap mint nap!... De amúgy felesleges is mindez, az Észak Koreaiak nem is akarnak mást nézni meg tenni azon kívül amit lehet nekik. Így nőnek fel egy irányított világban. Nekik mindez természetes!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2017.01.03. 16:45:24
 • kvp #13
  Az eszakkoreai rendszer nyiltabban csinalja azt amit sok mas (pl. kinai) rendszer is. Amerikaval kapcsolatban leginkabb mostanaban az jon le, mintha az allam es a nagytokesek kezdenek teljesen elveszteni az iranyitast a tomeg felett. Eloszor megvalasztjak a legnagyobb politikai troll-t, majd meg szenne is egetik magukat, hogy minden orszag mindenfele ugynoke atjarohaznak hasznalja oket. Az usa-ban meg a sajat kulugyminiszteruket (Clintonne) se tudjak megfigyelni vagy lehallgatni es mindezt kepes volt meg el is titkolni a helyi szervezetek elol...
 • arty #12
  én akartam ugyanezt beírni :(((

  igaz, én iróniának szántam volna, pont a fajtád miatt .... :(((
 • Cat #11
  De, csinálják is, a DVD csempészet (pl. dél-koreai szappanoperákkal) is nagyon erős. Netet pl. az amerikai nagykövetség ad Phenjanban, de annak hatósugara marginális.
 • zola2000 #10
  Nem lehetne ilyen 10 ezer forintos tableteket valahogy átlőni a határon, meg valami netet (pl wimax) ?
 • wraithLord #9
  Igaznak igaz, csak nem állított semmit. Az osztályteremben is mindent ellenőriznek. Vagy a vegyesboltban. Csak az a kérdés, hogy miért és hogyan.
 • CheapThrills #8
  Vigyázat, a tablet keresi howtokillKimJong.txt-t is!
 • syn7h37ic #7
  Ezzel akar észak Korea űrmeghódiccsa. Csak nehogy az erroristák kezébe kerüljön. És ott tényleg éheznek.
 • lammaer #6
  Azért nehogy már párhuzamot húzz a két ország és az ott zajló ellenőrzés közt (mind mélységében, mint céljában)...

  Sztem is elég Blikk szinvonalú komment volt.