Berta Sándor

Évente 10 000 új robotot állíthat üzembe a Foxconn

A bérgyártó számos óriáscégnek készít termékeket, azonban emberek helyett egyre inkább gépek dolgoznak a szalagok mellett.

A Foxconn Electronics jelenleg még 1,3 millió dolgozót foglalkoztat, s olyan társaságok beszállítója és partnere, mint az Apple, a Dell, a Hewlett-Packard, az Intel és a Sony. A vállalat évek óta tervez, fejleszt és gyárt saját robotokat, úgynevezett Foxbotokat, amelyek egyre nagyobb szerepet kapnak a termékek elkészítésében. Dai Jia-peng, a Foxconn Automation Technology Development Committee képviselője elmondta, hogy jelenleg már 40 000 Foxbotot alkalmaznak. Ez megerősíti a korábbi információt. Ez a szám évente 10 000 új robottal fog bővülni, és más konszernek is megvásárolhatják majd ezeket a gépeket.

A váltásra részben azért került sor, mert korábban számos esetben érte kritika a céget a munkakörülmények miatt. Ezért elhatározták, hogy - amennyire csak lehetséges - automatizálják a gyártást egy három szakaszból álló folyamat során. Az első szakasz keretében azoknál a munkáknál váltják ki az embereket, amelyeket vagy csak vonakodva végeznének el az alkalmazottak vagy túl veszélyesek. A második szakaszt a gyártósorokon elhelyezett robotok, míg a harmadik szakaszt a szinte teljesen automatizált üzemek jelentik. Utóbbiak csupán minimális emberi munkaerővel működnek, s a személyzet dolga kimerül a logisztikai, a tesztelési és az ellenőrzési feladatok elvégzésében.


Dai hozzátette, hogy a Csengtuban, Sencsenben és Csengcsouban lévő üzemekben már tíz olyan gyártósor van, amelyeken teljes mértékben robotok dolgoznak. A cél az, hogy 2020-ra az automatizálási arány 30 százalékos legyen. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az eszközök annyira rugalmasak legyenek, hogy néhány havonta új gyártási feladatok elvégzésével lehessen megbízni azokat. 2012-ben még arról szólt a hír, hogy 2014-re egymillió robot lesz a Foxconn üzemeiben. 2014 júliusában már részben robotok készítették az új iPhone 6-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #13


  Nyílván valóan a növekedés nem tarthat örökké.

  Nem csak gazdaságilag..

  Amikor a természetben visszaesés van, az általában elég számottevő.. járvány kitörés, tömeges éhezés.. akár természeti katasztrófa hatása.
  Ilyenkor alakul ki a palacknyak hatás, ami nagy mértékben kiszelektálja a gyenge egyedeket.

 • overseer-7 #12
  500 000 000


 • kvp #11
  "Érdekes amit írsz, de szerinted ki fogja megvenni azt a sokmillió sz@rt, amit a robotokkal gyártatnak a nagytőkések?"

  Kevesebbet gyartanak. Boven eleg ha a robotok robotokat gyartanak es annyi elelmiszert/termeket amennyire a gazdagoknak szukseguk van. Az okor ota a termeles nagy resze is arra megy el, hogy a munkasokat biologia uton reprodukalja a vezeto reteg, mig ok a kvazi foloslegbol elnek.

  "És ezt mégis embereknél hogy gondolod? Kötelező sterilizáció és a feleslegesnek vagy nem kívánatosnak ítéltek kiirtása?"

  En sehogy, mert mernok vagyok ugyan, de ugyanugy a munkasosztaly resze, mint mindenki aki nem a tokejovedelmebol el. Viszont negy megoldast latok:
  -a modern tarsadalom termeszetes fogyasa (lasd pl. Japan vagy Magyarorszag)
  -kulso eroszak (terrorizmus, haboruk, eroszakos kisebbsegek/nincstelenek/kulfoldiek)
  -rendori intezkedes a masodik pontban emlitett szegenyek ellen (ertsd 'megvedik' a kozeposztalyt toluk)
  -katonai lepes a 3. vilag szegenyei ellen (ha nem irtjak ki egymast maguktol, ezzel 'vedik' a civilizalt tarsadalmat a haboruk elol menekuloktol miutan kiderul hogy nem tudunk ellatni mindenkit)

  Nem azt mondom, hogy tudatosan ezt celozna jelenleg barmilyen nagytokes csoport, csak egy lehetseges es gazdasagilag mukodokepes, a nemzetkozi liberalis kapitalista jogrend szerint elfogadhato jovokep es gazdasagi modell.

  Jelenleg a kulonbozo eltero tarsadalmi es gazdasagi modellt koveto allamok gazdasagi es neha katonai kuzdelme akadalyozza meg, mivel ha csak a bolygo egy reszen vezetnek be, akkor szinte biztosan egy masik fel nyerne, meg akkor is ha az katonai diktaturat es szemelyi kultuszt iger, egyszeruen azert mert legalabb eletben hagyja a lakossagot. Vilagkormany eseten nincs masik fel, kb. olyan mintha a nacik ugy indultak volna elmeleteket gyartani es kivitelezni, hogy rajtuk kivul mar nincs mas kormany ami esetleg szembeszallhat veluk.

  Amennyiben a demokracia meg mukodik annyira a nyugati vilagban, hogy kepesek legyenek az atlag emberek szembeszallni a nagytokesekkel, akkor letrejohet sok helyen egy kvazi szocialista rendszer, amirol tudjuk hogy nem mukodik jol, de legalabb nem halnak ehen az emberek. Alternativ lehetoseg hogy a fejlett nyugat hagyja ehenhalni a fejlodo orszagokat es probal bezarkozva belul demokracia maradni, erre jo pelda Izrael es Delafrika az apartheid alatt. Az utobbi bedolt, az elobbi modelljet probalja most lemasolni sok orszag, pl. Magyarorszag is, pedig lehet nem is stabil hosszu tavon.

  Jo megoldast nem tudok, mivel mar jelenleg is tobben vagyunk a Foldon mint amennyi realis lenne a jelen atlag technikai szerinten. Azt meghuzni, hogy csak az afrikai ehezok vagy a magyarorszagi generaciok ota nem dolgozo kisebbseg, esetleg az egyetemi kepzesre nem alkalmas butabb lakossag a folosleges pedig nem igazan lehet. Ha azt varjuk, hogy valahogy kialakuljon, akkor eloszor az afrikai szegenyeket, aztan az europai/azsiai szegenyeket, majd egy ido utan mar az europai szegenyeket fogjak elvnni vagy kiiktatni es a lakossag maradek resze meg csak nezi. (anno eloszor a politikiaiakat vittek el, aztan a zsidokat es a ciganyokat, aztan ha a nacik nyernek egy ido utan jottek volna a magyarok is, persze csak ha mar nem maradt egy szlav se a kornyeken, kozben mindenki akit meg nem vittek eppen meg csak nezte)

  A gond abbol ered, hogy ha nem tudunk nagyon rovid ido alatt a technika fejlodesevel parhuzamosan eleg energiat, nyersanyagot es eletteret szerezni egy joleti civilizacio szamara, akkor a folosleges lakossag megszunesevel jaro folyamatok fognak elindulni, az aktualis ideig-oraig nyertesek legnagyobb tamogatasaval. Ennek a vege lehet egy alacsony lakossagu bolygo, ahol szinte mindenki aki meg letezik magas szintu luxusban elhet, mert eleg eroforras all rendelkezesere. (a bolygonak ez a minimalis ipari tevekenyseg akar meg jo is lehet, a kihalt tomegeknek kevesbe es persze a folyamat meg menet kozben tonkrevaghatja a bolygo bioszferajat)
 • gforce9 #10
  "Megtartottak parat versenyzesi celra meg a turistaknak, de a tobbseguk eltunt." És ezt mégis embereknél hogy gondolod? Kötelező sterilizáció és a feleslegesnek vagy nem kívánatosnak ítéltek kiirtása? Valahonnan dereng, hogy ezt már próbálta valaki.....
 • Cefet #9
  Érdekes amit írsz, de szerinted ki fogja megvenni azt a sokmillió sz@rt, amit a robotokkal gyártatnak a nagytőkések? A robotok biztosan nem.
 • denes94 #8
  Szerintem azért is érdemes a nagytőkéseknek némi anyagi áldozatot hozniuk, mert a túlzott vagyoni különbségek elitellenes forradalomhoz, polgárháborúhoz vezetnek, nem beszélve arról, hogy a tömegtermelés profitábilis fenntartásához fizetőképes tömeg is kell, hiszen pl. 1db Warren Buffet nem fog 1millió iphone-t venni. Azt gondolom demokráciában a kormányok is érdekeltek a tőkejövedelmek jelenleginél magasabb szintű adóztatásában és redisztribúciójában, így csökkentve a társadalmon belüli jövedelmi különbségeket, hiszen ilyen ígéretekkel lehet választást nyerni.
 • kvp #7
  Miert gondolja mindenki azt, hogy a jelenlegi munkasosztalyt (es a munkanelkulieket) el kell tartaniuk a nagytokeseknek? Ha az automatizacio eleg magas szintu, akkor a robotok nyugodtan termelhetnek csak a nagytokesek szamara es a folosleges munkasokkal ugyanaz tortenhet mint anno a foloslegesse valt igavono lovakkal. Megtartottak parat versenyzesi celra meg a turistaknak, de a tobbseguk eltunt. A munkasok eseten is elfordulhat, hogy megtartanak belolunk parat mernoknek, orvosnak, muvesznek, meg szolganak, de a tobbsegtol meg lehet szabadulni bekesen, kihalasos alapon vagy eroszakosabban robotok segitsegevel, persze szigoruan csak ha mar ehseglazadasok vannak, mert akkor kvazi 'jogos' az eroszak hasznalata.

  A fenti tarsadalommodell nem utkozik a jelenlegi globalista kapitalizmus szabalyaiba vagy jogrendszerebe, persze az emberiseg jelentos reszenek kihalasaval jarna. A nagytokesek pedig sokkal tobb eroforrast tudnak a sajat jobb letukre forditani. Jelenleg csak az egymassal versengo kormanyok tudjak ezt a folyamatot akadalyozni, mivel nekik erdekuk a sajat rendszeruk fenttartasa, de egy vilagkormany letrejotte eseten (amennyiben a globalis nagytoke iranyitana azt) mar siman elkepzelheto, hogy konkurencia hijan egyszeruen kiirtjak a robotok altal foloslegesse tett szegenyebb lakossagot.

  Mondjuk alternativa se sok van, mert nemsokara a legtobb csak ember altal vegezheto munka mar olyan magas szakkepzettseget fog igenyelni, hogy egyre kevesebb ember lesz ra kepes, hogy a szukseges tudast elsajatitsa, azaz egyre kevesebb ember tud majd hasznos munkat vegezni.

  Az alapjovedelem es a folos idot lefoglalo alibi kozmunka egy leheteges alternativa, de ilyet egyetlen global kapitalista allam se merne bevezetni, mivel az anyagi eroforrasok pazarlasanak tekintik, meg a megelhetesi szint alatti alapjovedelmet is. (mondjon valaki egy peldat olyan orszagra, ahol az osszes munkanelkulinek valami alibi munkara adnak fix alapjovedelmet...)
 • denes94 #6
  Valamilyen formában mindenképp jövedelmet kell biztosítani a munkanélküli tömegeknek, mert abban igaza van az első kommentelőnek, hogy az aktuális gazdaságpolitikai szabályszerűségek mellett nem lesz, aki megvegye a legyártott termékeket, az pedig senkinek sem érdeke. Viszont nem hiszem, hogy a jövő 90+ százalékban robotokkal üzemeltetett iparát össze lehet hasonlítani a "3-an tolunk egy talicskát" szocializmussal. Egészen más megközelítést igényel a technilógia ezen szintje. Pl. gondolhatunk az olajban gazdag kisebb-nagyobb arab államokra, ahol a lakosság vígan eléldegél az állami olajbevételekből. Hasonló módon lehetne újraosztani az automatizált ipar nyereségét is. Ez még nem jelenti azt, h mindenki egyenlő vagy nem lehet magántulajdon. Nyilván lesznek a jövőben is munkahelyek és aki a feltétel nélkül járó alapjövedelemnél magasabb életszínvonalra vágyik, az elmegy dolgozni. Lehet mondani, hogy utopisztikus elképzelés, szerintem viszont ehhez vezet a technológia fejlődése.
 • Omega #5
  Előbb vagy utóbb egy világkormány felállítása és az alapjövedelem bevezetése elkerülhetetlen lesz, minden ebbe az irányba mutat. Az, hogy ez üdvözülendő, vagy sem azt nem tudom, kisülhet belőle jó is rossz is.
 • Cat #4
  "Mi akadályozza meg a kormányokat abban, hogy a teljesen automatizált üzemek nyereségét megadóztatva alapjövedelmet biztosítsanak az állampolgárainak?"
  Az, hogy az automatizált üzemet akkor nem az ő országában létesítik. Lásd Írország, amelyik képes perre menni azért, hogy ne kelljen adót szednie az Appletől.

  "Akár maguk az államok is létrehozhatnak automatizált pénztermelő üzemeket."
  Jaja, ezt hívják szocializmusnak. Az állam maradjon csak ki a gazdaságból, rosszul csinálja, nem ért hozzá, lopás van, a vezetőket politikai alapon választják ki stb.

  " üdvözölendő a technikai fejlődés"
  Mivel semmit nem tudsz ellene tenni, ja :)