Berta Sándor

A Toyotáé lehet a Boston Dynamics

A japán konszern lehet a befutó az Alphabet leányvállalatáért folytatott küzdelemben.

A Google 2013 végén vásárolta meg a gyártót és márciusban kiszivárgott, hogy megválna tőle. A felvásárlás célja a robotika területén való komolyabb megjelenés volt, ez azonban a mai napig sem következett be, ezért a váltás mellett döntöttek. Már akkor kiszivárgott, hogy az Amazon mellett a Toyota is érdeklődött a cég iránt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Boston Dynamics mekkora összegért kerülhet a Toyota tulajdonába, viszont az már kiderült, hogy az eladási folyamat gyakorlatilag majdnem lezárult.

A Tech Insider információi alapján a robotrészleg nehézségei azután kezdődtek, hogy Andy Rubin, aki korábban vezette a csoportot, 2014-ben elhagyta a Google-t. A menedzser volt a Boston Dynamics és más robotikai vállalkozások megvásárlásának fő támogatója, s gondoskodott arról, hogy megalapítsák az Alphabet Replicant nevű robotfejlesztési részlegét. A Replicant egyébként marad a konszern tulajdonában.


A harci alkalmazás legnagyobb akadálya, hogy túl hangos - ezen az akkumulátorok fejlődése segíthet

Amennyiben a Boston Dynamics eladása lezárul, a vállalat a Toyota Research Institutes (TRI) alá fog tartozni és a jövőben is humanoid robotok kutatásával foglalkozik majd. A világ legnagyobb autógyártója az új centrumban elsősorban a mesterséges intelligenciát és a robotikát kutatja, a projektre a következő öt évben összesen egymilliárd dollárt szán. Az új kutatóközpont Palo Altóban, a Stanford Egyetem mellett van, míg a második létesítményt az MIT mellett hozták létre.

Korábban számos szakember váltott és került át a Google részlegétől a TRI kötelékébe. Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója korábban együtt dolgozott Mart Raiberttel, a Boston Dynamics alapítójával és vezetőjével. James Kuffner, a Google robotikai részlegének társalapítója januárban hagyta el a céget és csatlakozott a TRI csapatához, míg Joseph Bondaryk, a Boston Dynamics egy másik vezetője hasonlóképpen cselekedett. Philipp Michel, a robotikai részleg egyik vezető munkatársa februárban váltott, Adam Geboff, a Replicant rendszerekért és hardverekért felelőse alkalmazottja áprilisban került a TRI-hez. Eddig egyébként sem a Google, sem a Toyota nem kommentálta a megjelent információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lucy in the Sky #12
  Már csak az a kérdés, hogy lehet-e PK állványt szerelni a platójára.
 • xyl #11
  Nem az a kérdés, hogy mit, hanem pl. súly - hatósugár, üzemanyag, stb. aránya. Vagy pl. egy üzemzavar következménye.
 • gombabácsi #10
  és mit vinne amit pl egy drón ne tudna?
 • xyl #9
  Egy lehetséges, nem katonai felhasználás: postás. Elég sok, világvégén levő település van, ahová ma is gyalog, ló- öszvér- teveháton jut csak el a postás.
 • gombabácsi #8
  "Lelki szemeim előtt látom a toyota autókat, ahogy egy transformarshez hasonlóan feláll, és belépked a parkoló helyre :-)"

  de félúton megáll mert lemerült az akku
 • SupraMKIII #7
  Igen, tudom, láttam a képet, és nyomon is követtem a híreket.

  Csendesen megjegyzem, hogy a terepre tervezett katonai robotoknak (amelyeknek az lett a végzetük, hogy a hangjuk alapján kiométerekről ki lehetett őket szúrni) alapvetően a beteg ápoláshoz sem kötődnek.

  Mivel nehéz terepre kifejlesztett teherhordók, szerintem előbb találni felhasználási terültet egy gyárban, mint egy idősotthonban...
 • Cat #6
  Ezek nem ipari robotok, a humanoid meg öszvérforma semmilyen formában nem kapcsolódik a gyártáshoz.
 • Cat #5
  Poénkodsz ezzel, pedig náluk bőven lenne piaca, az idősek ápolása tipikusan az a dolog, amit szerintem 10 év múlva is csak emberek tudnak jól csinálni. Egy öregembernek nem csak arra van szüksége, hogy teát adj neki, hanem hogy szólj hozzá két jó szót, mert 80 felett már jóval kevesebbet mozdulnak ki a lakásból. Pénzük van rá, idővel változtatni fognak szerintem, muszáj lesz.
 • SupraMKIII #4
  /vicc:
  Na várj. Akkor most a robot gyereket fog csinálni, vagy munkába jár a családfő helyett?
  :-)
  vicc/

  Szerintem ez is lehet mozgató rugó, de valószínűbbnek tartom hogy sima befektetés, illetve hogy a saját üzemeik automatizálásában használják fel.
 • Sippie #3
  Pedig az EU vezetök már megtalálták az ellenszert az elöregedő tárdadalomra... akik majd kitermelik nekünk a jó sok GDP-t.. ezek a butuska japánok meg nem jöttek rá mi a megoldás?