MTI

Robotadó bevezetését javasolja a német posta vezetője

Az emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését és a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolja a Deutsche Post német postavállalat vezetője.

Frank Appel a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kifejtette, hogy a gazdaság digitális átalakulása "hatalmas esély", mert növeli az emberi munkaerő termelékenységét. Például a társaság raktáraiban úgynevezett okos szemüvegeket használnak, amelyekkel könnyebben meg lehet találni a keresett termékeket, és így akár 25 százalékkal növelni lehet a termelékenységet.

Az ipar digitalizációja révén sok munkahely visszakerül Európába a Távol-Keletről, de az új európai gyárakban főleg robotok végzik majd el a munkát. Ezért kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben, de ez a társadalom egészét tekintve nem "visszalépés" - mondta Deutsche Post igazgatóságának elnöke, aki szerint senki sem akarhatja komolyan, hogy 50 vagy 100 év múlva is olyan állások legyenek, amelyekben egy gyártási folyamat egyetlen egy szakaszát kell folyton elvégezni. Inkább arra kell törekedni, hogy az alkalmazottak olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez nélkülözhetetlen az ember. Ilyen például az idősek ápolása.

Frank Appel hozzátette, hogy képzéssel és továbbképzéssel fel kell készíteni az embereket a digitalizáció révén végbemenő változásokra, az állami szabályozás oldalán pedig be lehetne vezetni például azt, hogy csak a robotok által végzett munkát terhelik általános forgalmi adóval (áfa).


Hasonló megoldást sürget Eric Hilgendorf jogászprofesszor, a würzburgi egyetemnek a jog és a robotika összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportjának (Forschungsstelle RobotRecht - FoRoRe) vezetője, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy a robotok terjedésével csökken az egyik legfontosabb forrásból, a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ezért végig kell gondolni, hogy miként lehet emelni a robotok által végzett munka révén keletkező bevétel vagy nyereség adóterhét.

Németországban egyelőre történelmi csúcson van a foglalkoztatottság, a 82 milliós országban mintegy 42 millióan állnak munkaviszonyban. Az országos munkaügyi ügynökség kutatóintézete (IAB) szerint azonban akár 4,4 millió állás is megszűnhet a digitalizáció miatt. A német iparvállalatoknál jelenleg mintegy 180 ezer robot dolgozik a Bild am Sonntag összeállítása szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pluskast #14
  Azért az ne zavarjon, hogy a történet Németországról szól és nem Magyarországról.....
 • errorista #13
  igen?
 • Archenemy #12
  A szokásos "tartson el az állam!" szólamot hallhattuk. Nem, nem kell elvállalnod a felajánlott munkát, de ha nem fogadod el, akkor keress magadnak jobbat.
 • Archenemy #11
  "a gyáriparosok 250 ezer emberre lenne szükségük, és nem tudnak növekedni. Eközben persze százezrek dolgoznak közmunkán. Ide vezetett a felnőttképzés teljes hiánya, a közoktatás leépítése, a 16 évre levitt tankötelezettség. "

  tényleg ezt gondolod, hogy ha +2 évig bejárt volna még a suliba az a gyerek, akkor most el tudna menni gyári munkásnak, de pont enélkül meg nem?
 • morguldae #10
  Magyarországon is gyorsan kikerül az ember a statisztikákból, aztán meg jönnek, hogy milyen jól haladunk, meg az ország jobban teljesít. Max a tolvaj politikusok meg a haverjaik! A Munkaügyi központ ajánl 52 ezerért kényszermunkát, vagy kell vagy megszüntetik a regisztrációdat, így elestél minden juttatástól, és már a statisztikát sem rontod. SZÉGYEN, ami Magyarországon folyik! Ezrek élnek már mindenféle juttatás-jövedelem nélkül. Robotok? Vicces!...
 • Akva #9
  "1. Borzasztó alacsony az amerikai és az angol munkanélküliség, az 5 százalékot se éri el egyik országban sem."

  Nem kell elhinni minden hülyeséget!

  Az állítás úgy igaz, hogy kevesebb mint 5% munkanélkülit statisztikáztak, a többi még a statisztikába sem került be. Aki már kiesett az ellátásból, azt általában egyszerűen nem statisztikázzák. A FOGLALKOZTATOTTAK arányából lehet értelmesebb következtetéseket leszűrni, bár nálunk pl. azt is hamisítják a közmunkával.
 • teddybear #8
  Még valamit. Az újságíró hülyeséget írt a linkelt cikkben. Nem vendégmunkások jöttek idénymunkára, hanem a multi mexikói beszállítójának a munkásait képezték ki itt. Ennyi.
 • teddybear #7
  " ezert a nagytokeseknek az automatizalas duplan nyereseges. "

  Izé. Tudod Henry Ford mondta, hogy a jól fizetett munkás fogyasztó is.
  Az automata igaz nem kér bért a munkájáért, nem sztrájkol, nem megy betegállományba és nyugdíj helyett ha kiszolgálta az idejét beolvasztják. Sokkal kevesebbe kerül.
  Viszont a robot nem fogja megvenni azt amit gyárt, meg mást sem. A munkanélkülinek meg nem lesz rá pénze. Azaz a gyáros előbb-utóbb szépen csődbe megy, és ráadásul ott maradnak az emberek, akiket valahogy el kell látni.....
 • teddybear #6
  Először is Szügy egy alig kétezer lakosú falu, és a környéken, az Ipolyságban sincs a magyar oldalon komolyabb település. Ráadásul pocsék a helyi közlekedés, így a környékről se nagyon tudnak bejárni a munkások.

  Másodszor a ponyvavarrás speciális feladat, az átlag varrónő épp úgy nem tud ponyvát varrni, mint ahogy cipőt sem. Speciális képzettség és jókora fizikai erő kell hozzá, meg megfelelő felszerelés.


  Egyszerűen egy ilyen ritkán lakott környéken nincs elég erre képzett ember. A vállalkozó túlvállalta magát. Költöztette volna a műhelyt Balassagyarmatra, máris könnyebb dolga lett volna.

  Ami pedig a vendégmunkásokat illeti, fizessék meg a magyar melósokat, akkor nem fognak elmenni nyugatra, és a szociális munkának nevezett ostobaság helyett képezzenek embereket a hiányszakmákra.
  De amíg a munkanélküli központokban csak műkörmösnek meg virágkötőnek lehet jelentkezni ne csodálkozzanak ha nincs ember pl. szakácsnak, pincérnek a Balatonon pláne éhbérért.....

  Különben melyik hülye jönne ide a magyar minimálbérért robotolni, ha egy határral odébb Ausztriában ugyanazért a munkáért a többszörösét fizetik?
 • Cat #5
  Butaság.

  1. Borzasztó alacsony az amerikai és az angol munkanélküliség, az 5 százalékot se éri el egyik országban sem.
  2. Aki szül, az nyilvánvalóan nem dolgozik, tehát mindig igaz lesz az a megállapítás, hogy a nem dolgozó lakosság lélekszáma nő :D
  3. Németországban, ahova a legtöbb menekült ment, mindössze 4.2 százalék. Nem véletlenül volt rakat cikk arról, hogy kell nekik az ember, és hiába áramlanak oda rengetegen máshonnan (pl. spanyolok, olaszok), nem elég.
  4. Magyarországon is gát a munkaerő hiánya! Múlt heti hír, hogy a gyáriparosok 250 ezer emberre lenne szükségük, és nem tudnak növekedni. Eközben persze százezrek dolgoznak közmunkán. Ide vezetett a felnőttképzés teljes hiánya, a közoktatás leépítése, a 16 évre levitt tankötelezettség.
  A Nógrád megyei Szügyön egy luxuskabrió-ponyvákat gyártó cég kénytelen volt mexikói üzeméből importálni idénymunkásokat, mivel Balassagyarmat közelében nem találtak szakképzett varrónőket.