Berta Sándor

Terjednek a befektetési robot­tanácsadók

Az intelligens szoftverek a befektetések során képesek elkerülni az emberi gyengeségeket.

A digitális befektetési tanácsadók nem hoznak döntéseket megérzés alapján és olcsók. A számítógépes algoritmusok és az azokra épülő intelligens szoftverek elkerülhetik az összes emberi hibát. Az Aite Group adatai alapján napjainkban már világszerte 50 milliárd dollárt kezelnek algoritmusok. Igaz, ez a hatalmas összeg csak a globális befektetési vagyon 0,03 százaléka. A MyPrivateBanking nevű kutatótársaság ugyanakkor azt prognosztizálja, hogy ez az arány 2025-ig 1,6 százalékra emelkedhet.

Andreas Dietrich, a Zugi Pénzügyi Szolgáltatási Intézet professzora egy tavalyi tanulmányban kimutatta, hogy a befektetési robottanácsadók által kezelt pénz Svájcban 2019-ig eléri a 3 milliárd frankot. A Swissquote nevű online brókercég platformnak pedig már most 1400 ügyfele van, a kezelt összeg az év végéig eléri a 100 millió frankot, ami 50 százalékos növekedésnek felel meg.

A jövőben ugyanakkor elsősorban a hibrid ajánlatok fognak elterjedni, melyek ötvözik majd a szoftvereket és az emberi hozzáértést. A pénzügyi robottanácsadók alkalmazása egyébként nem új jelenség, sokkal inkább arról van szó, hogy a bankok kezdik felfedezni és használni az új technológiákat. A piac nagy szereplői közül a Morgan Stanley és a Blackrock is úgy véli, hogy a robottanácsadók megváltoztatják az ágazatot, de fontos tudni, hogy ez a folyamat nem szisztematikusan fog lezajlani. A robottanácsadók előnye a gyorsaság mellett az is, hogy objektíven ítélhetik meg az egyes befektetéseket, de természetesen ugyanúgy képesek pénzt veszíteni.

A befektetések mellett már a pénzügyi tanácsadásban jelen vannak már a robotok, de a számítógépek nem váltják majd le az embereket, sokkal valószínűbb lesz a feladatok megosztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    De főleg annak, aki ért hozzá.
    Van egy-két amatőr hülye is, aki lenullázza magát, de több "szakértőt" ismerek, aki elveszítette a házát.
  • Ferrer #6
    Aki nem ért hozzá, annak biztos hazárdjáték..
  • Akva #5
    "A robottanácsadók előnye a gyorsaság mellett az is, hogy objektíven ítélhetik meg az egyes befektetéseket, de természetesen ugyanúgy képesek pénzt veszíteni."

    Ami bizonyítja a befektetések hazárdjáték jellegét, kivéve, ha bennfentes információkat táplálnak be. De úgy meg az ember is tud nyerni.
  • Tetsuo #4
    Teljesen nem dőlhet be az egész piac, mert előbb leállítják a tőzsdéket.
    A szoftvert ember írja, hibákkal együtt.
    Az egész tőzsde egy komplex tömegpszichózis eredménye, ahol árfolyamok mozgását megbecsülni adott minták és technikai elemzések alapján nem hogy nem adekvát, de kb. a horoszkópok szintjén lehet.
    A programozott tőzsderobotok korában már ez inkább számháború, mint megfontolás és tényleges elemzésen alapuló döntések sora.
    A döntés "csak" az algoritmus és a köré épített szolgáltatás kiválasztásánál van..., majd repkednek a másodpercenkénti tranzakciók.
    A szoftver-tanácsadók pedig egy dolgot csinálnak esetleg jobban, mint az ember: következetesek, mert nincsenek "megérzéseik".
    A piac elemzésekor eddig is alapelvárás volt, hogy következetesek legyünk és kizárjuk az érzelmeket - csak ez nem mindig jön össze. :-)
  • Nos #3
    Kérdés, hogy mi lesz a gyakoribb, a szoftver hiba miatti, vagy az emberi hiba miatti bedőlés, mert ebből már láttunk párat.
  • kvp #2
    Mivel a tozsdet mar amugy is inkabb csak szoftverek kezelik (iranyitani mar regen nem lehet), ugy nem meglepo ha a kevesbe beavatott embereknek is csak a szoftver marard. A gond az, hogy mivel egyre kevesebb emberi beavatkozas es ellenorzes van a folyamatok folott, ezert egyre nagyobb az eselye egy vegzetes szoftver hibanak, amivel bedonthetik a fel vilagot.
  • Whysper #1
    "Terjednek a befektetési robot­tanácsadók" Amit online adnak és MI-ok vezetnek!! 8)

    demand
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2016.09.08. 13:43:50