Berta Sándor

A robotoknál is meghatározóvá válna Kína

A távol-keleti állam szeretne ezen a területen is jelentős mértékben előrelépni.

Az ország a pekingi robotkonferencián mutatta be, hogy eddig milyen messzire jutott. A japán Pepperhez nagyon hasonlító Canbot nevű modell megmondja a saját nevét, reagál a beszédparancsokra és táncol Michael Jackson dalaira. Az 1,2 méter magas robotot a shandongi Infinities International fejlesztette ki és elsősorban különböző szolgáltatásokhoz használható. A Peng Zhihui és Luo Binyi által megalkotott Ares akkora, mint egy ember, s számos katonai és polgári területen használható, akár egyszerű háztartási tevékenységeket is végezhet. A két diák biztos abban, hogy még ha most nem is ismerhető fel a robotok haszna, az igazi értékük később meg fog mutatkozni, amikor megjelennek a háztartásokban.


Számos Dél-Kínában lévő üzem eddig olcsó munkásokat alkalmazott, de egyre inkább a robotok felé fordul. Globális viszonylatban a távol-keleti államban a legnagyobb a kereslet a robotok iránt és hamarosan ott fog a legtöbb robot működni. A Foxconn például - amely Kínában készíti az iPhone okostelefonokat - a gyáraiban eddig mintegy 40 000 robotot szerelt fel. Kína célja nagy lépésekkel Japán, Németország és a többi, robotok terén generációkkal előbbre járó ország elé jutni.

Az emberi munkaerőről való átváltást nem csupán a növekvő bérköltségek indokolták, hanem az egy gyerek-politika okozta egyre öregedő társadalom, a különböző nyugdíjkiadások és családtámogatások megtakarításának a lehetősége is. A kormány a Made in China 2025 című stratégiája részeként fontos szerepet szán a robotoknak. A cél többek között évi 100 000 ipari robot készítése és az, hogy 2020-ra 10 000 munkásra 150 robot jusson. Kínának van honnan felkapaszkodnia, hiszen az úgynevezett robotsűrűségi listán még csak a 28. helyen található, többek között Portugália és Indonézia mögött.


A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics) szerint még semelyik ágazatban nem történt ilyen hatalmas fejlődés ilyen rövid idő alatt. Steve Wyatt, a Kínában 1600 szakembert foglalkoztató ABB Robotics marketingvezetője kifejtette, hogy a területen 50-szeres növekedésre számítanak. Kínának nem csak a mennyiséget, hanem a minőséget tekintve is előre kell lépnie, a mostani modellek ugyanis még nem igazán tudnak például összetett feladatokat elvégezni. Az ország a fejlődéshez többek között külföldi szakembereket hív majd segítségül - ez utóbbit Wing Chu, a hongkongi kereskedelemfejlesztési tanács képviselője is megerősítette. A szakértő hozzátette, hogy az egész gazdaságot át akarják alakítani és hosszú távon Kína minden ipari ágazatot fel akar szerelni robotokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!