Berta Sándor

2014-re egymillió robot lesz a Foxconn üzemeiben

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a bérgyártó komolyan gondolja azt a tervét, miszerint néhány éven belül robotokkal fogja részben vagy teljesen helyettesíteni az emberi munkaerőt.

A Foxconn 2014-re már egymillió robotot akar munkába állítani az üzemeiben. Mindez meglehetősen ambíciózus elképzelés és kivitelezhetetlennek tűnik, különösen annak tükrében, hogy jelenleg világszerte évente 150 000 robotot adnak el. Frank Tobe robotika szakértő elmondta, hogy a cég jelenleg azon dolgozik, hogy Tajvanon felépítse saját robotkutatási és -fejlesztési központját. Itt alkotnak meg az új rendszereket, amelyek legyártásához egy külön üzemet hoznának létre. A munkában nyugati szakemberek segítenének a társaságnak. A cél megfelelő minőségű, megbízható és olcsó robotok megalkotása, majd sorozatgyártása. A mérnökök az ABB, a Fanuc Robotics, a Kuka és a Yaskawa robotjait tanulmányozzák majd, s igyekeznek az azokban bevált megoldásokat átültetni az új rendszerekbe. "Valószínűleg vásárolni fognak néhány robotot. Ezeket utána szétbonthatják és lemásolhatják" - közölte Frank Tobe.


Emellett a Foxconn jelezte azt is, hogy nem csak a saját üzemei számára, hanem megrendelésre is készítene robotokat. A távlati cél ugyanis az, hogy a konszern a világ egyik legjelentősebb robotgyártójává váljon. "Személy szerint én ezt egy nagyon komoly csapásnak tartom az ABB és a Kuka szempontjából, mindkét cégnek vannak ugyanis Kínában üzemei. Ezenkívül a Fanuc Robotics is felépített nemrég egy új robotgyárat Japánban, ami kifejezetten a kínai piacra szállítja a termékeit. Úgy gondolom, hogy a következő években ezen a területen is szabadalmi viták lesznek majd, ha a Foxconn piacra dobja a saját robotjait és azok hasonlítani fognak más rendszerekre. A Foxconn nem lesz lebecsülendő ellenfél" - szögezte le végül a szakértő.

A tajvani konszern már 2010 őszén teljesen automatizált üzem létesítését tervezte az Egyesült Államokban. Az új gyár a világ legnagyobb elektronikai beszállítójának szándékai szerint öt éven belül elkészülhet, s még Kínába is versenyképes áron szállíthatná a termékeit. Az egymillió robot munkába állításának terve egyébként már tavaly augusztusban kiszivárgott. A Foxconn és más vállalatok az emelkedő bérköltségek miatt lépnek az automatizálás útjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katalizátor #45
    Bocsi #41-nek ment!
  • Katalizátor #44
    Akármennyire is korlátos bolygón élünk, már réges-rég kitermeltük magunknak azokat az anyagokat, amikre szükségünk van. A probléma csupán az, hogy pár hónapos használat után kidobjuk ezeket a nagyon nehezen kibányászott, feldolgozott, összeszerelt és szállított anyagokat. És még mindig bányászunk!!!!

    Egyszóval a gazdaságunk egyáltalán nem működik hatékonyan, inkább egy vicc. Amin sajnos csak sírni lehet...
  • narumon #43
    Jó lenne amit leírsz de a munkások sem így működnek. Mert ha a jól menő vállalkozásban részesülnek a haszonból akkor később ez lesz nekik az alap. Azaz egy jó év után mondjuk kapnak még egy évnyi fizetést. Viszont utána jön egy szarabb év amikor veszteséges a cég, akkor nem, hogy berakni nem akarnak, de elvárnák a legutóbbi "jutalmat" is, ha nem kapják meg akkor nagy eséllyel dobbantanak minden következmény nélkül, a tulajdonos meg csődbe megy, mert nem tud honnan újabb pénzt tolni a vállalkozásba, és nem tud új embereket hónapokig kitanítani.
    A másik amit személyesen tapasztaltam az az, hogy ha a munkásnak jelentős (milliós) jutalmat adsz, akkor azért áll fel, mert most van egy kis pénze, hogy élvezze az életet, és símán felmond, hogy 1-2 évig elnyaraljon a pénzből. (Persze van aki a lakás törlesztő részletét fizeti be belőle, de hidd el ez a ritkább)
  • defiant9 #42
    Nem a gép-robotok lesznek akik kiszorítják a mai embert, én sokkal reálisabbnak érzem a klónozás+génmódosítást. Az evolúció szelekciós megoldása a fejlett orvostudománnyal rendelkező nyugati országokban jelentősen visszaszorult, a fajfenntartási ösztön kódolva van. Ha egy szülő dönthet hogy x pénzért a gyereke kap néhány "einstein-i" gént, azon felül hogy szép lesz és egészséges, akkor sokan bele fognak menni, először persze csak a magánklinikákon, de mivel jó eséllyel az így létrejövő generáció lesz a társadalom elitje, így legalizálni is fogják. Ezzel a módszerrel a biológia létforma hosszabb ideig versenyképes tud maradni egy gépivel szemben. Én inkább egy gattaca szerű jövőt látok, de persze nem a vérvizsgálat miatt lesz valaki "valid" tudós, hanem azért mert sokáig élő okos ember képességekkel született.
  • mr9 #41
    Ez nagyon szép!! De: korlátos bolygón élünk...

    itt van két friss tanulmány:
    http://astro.elte.hu/~hetesizs/Hetesi%20Zsolt%20cikkei/hetesi_balazs_FF.pdf
    http://astro.elte.hu/%7Ehetesizs/Eloadas-jegyzetek/egyeb/HDU/tanulmany_HDU.pdf

    "A technológia átalakítása legföljebb kitolhatja a mai társadalom lehetőségeit, a szembesülést a valósággal, de valószínőleg az új vívmányok bevezetésére sincs már elegendő idő. Ameddig nem sikerül olyan folyamatok mentén újraszervezni a társadalmat, amelyek a természetet évmilliók óta fenntartható módon mőködtetik, addig bármilyen technológiai ugrás tévút, mert a rendszer, amelyet szolgálna, még mindig hibás alapokon nyugszik. A cél tehát az első részben felvázolt tulajdonságokkal bíró fenntartható rendszer felépítése a természet módjára."


    a probléma a kutatással, az hogy részben szerencsejáték, mert nem tudjuk hogy milyen eredményeket fogunk majd elérni, simán lehet olyan korlát amit még nem látunk, de nem tudunk áttörni, s megrekedünk, viszont ugye egyre több energia kellene -> szívás. nagy. sokaknak.

    rengeteg megoldásra váró problémánk van:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unsolved_problems
  • Katalizátor #40
    "Ezen kivul tobbnyire szoktak lenni vezetok, bar ezekre csak kis mennyisegben lehet szukseg ha egyaltalan."

    Azok legyenek a bölcs filozófusok! :)
  • Katalizátor #39
  • Katalizátor #38
    Ezt annyira bírom! Mindenki csak beírogatja, hogy "Skynet!!!!", amikor robotikáról van szó. Azért mert volt egy Terminátor című film. Jó lenne ha visszagondolnánk, hogy ott a Skynet egy hadi célokra létrehozott szuperszámítógép volt, ami funkciójából adódóan arra a felismerésre jutott, hogy az ember a legnagyobb ellenfél. Csak attól függ ez az egész, hogy mire hozunk létre dolgokat. Ha a gépek megszabadítják az embereket az efféle unalmas munkától, abban semmi rossz nincs, csupán az a hátulütője, hogy ma dolgoznod kell a megélhetésért. Egyszerúen csak ne adj fegyvert a kezébe! Vagy változz meg jó irányba, hogy más felismerésre jusson. Ez rajtunk áll, nem a technológiai fejlődésen. Nézzetek inkább Battlestar Galactica-t gyerekek!
  • Globalmaster #37
    Egyelőre nem lesz itt szkájnet, majd csak 2018-ban!:DD

    Egyébként az általatok felvázolt jövőt már a 40-es években leírta Isaac Asimov az Alapítvány–Birodalom–Robot regényciklusában. Elképesztő, hogy milyen régen feszegetett, ma mégis mennyire aktuális társadalmi "problémákat". Érdemes elolvasni a műveit azoknak, akiket érdekel a téma.

    -->

    Pl. egy bolygón vagyunk, amelynek csak kb 20000! fős a lakossága; ők nem találkoznak, közvetlenül nem kerülnek szembe egymással [csak hologrammon keresztül(1940s!)], a másik emberrel való közvetlen találkozást undorodítónak és perverznek tartják; önállóan, egymástól elkülönülten élik az életüket hatalmas otthonaikban, élvezik a robotikában elért sikereknek köszönhető luxust; van 1-2 művész közöttük, 2-3 robotikus; tulajdonképpen egyikük sem dolgozik, a fejenkénti 15000 robot teszi ezt helyettük a saját "portáikon" (olyan világokra termel[tet]nek [velük], amelyek kevésbe vannak automatizálva)

    Ezt Asimov több, mint 70 éve írta le! Több, mint 70 éve!!!

    Egyébiránt ez az "egész" úgyis a technológiai szingularitásban fog kicsúcsosodni, így ha nem lesz szkájnet, akkor akkor (sic!) fogjuk élvezni a több százezer éves munkánknak a gyümölcsét, a beteljesült extázist.

    Tisztán az egyén szintjén példálózva: ha most abban a korban élnél, akkor azt látnád, hogy senki sem dolgozik, mégis mindenkinek mindene megvan, még neked is -habár nem tettél érte semmit... Szívesen beleülnél most egy jakuzzi kellemes hőfokú, lágyan pezső vizébe? Igen!? Akkor tessék, itt egy jakuzzi! ennyi emberek, ennyi meg egy bambi a nagy jövő... érthető voltam? nem lesz itt semmiféle adóprobléma, meg vezető uraság, meg feudalizmus meg meg meg minden pcsaszr...

    Ez ugyan fölvet egy-két etikai problémát... Például azt, hogy -skynet nélkül!- mi tulajdonképpen nem lennénk-e a mi szemünkben elvileg tudatánál nem lévő robot alávetettjei egy amolyan ember-háziállat-viszonyhoz elképesztően hasonlóan!?

    Mondd, megdolgozik a te aranyhalad a betevőjéért?

    így újra elolvasva... hát elég nagy trollos összevisszaságot sikerült összehozni, de kit érdekel:D
  • Jackal #36
    Még egy merjünk nagyo lenni cikk? :))))
    Most is csomó droidja van, ezek szerint lesz munkaerő felvétel.
    (vicccet félretéve, soká lez még ott full automata gyártás, pénz és idő miatt, egyikből sem kell hozzá kevés...)
    Önygyi rátát meg utána kellene megvizsgálni, mi lesz az elbocsájtó levelek hatása...