Berta Sándor

Részben robotok készítik az új iPhone-t

A Foxconn fontolgatja, hogy kínaiak helyett robotok szereljék az iPhone 6-ot, az iWatch karórát viszont svájciként szeretné eladni az Apple.

A tajvani konszern már 2010 őszén teljesen automatizált üzem létesítését tervezte az Amerikai Egyesült Államokban és az egymillió robot munkába állításának ötlete már 2011 augusztusában szóba került. A robotokra vonatkozó mostani hírt az IT Home szellőztette meg. E szerint Terry Gou, a Foxconn (Hon Hai Precision Industry) alapítója és vezérigazgatója a gyártó éves közgyűlésén kijelentette, hogy lezárult az automatizált gyártás utolsó tesztelési szakasza is, így az Apple elsőként veheti igénybe az új szolgáltatást. A Foxbots nevű robotok évente átlagosan 30 000 eszközt tudnak majd elkészíteni. A cél az, hogy hatékonyabbá tegyék a gyártást és csökkentsék az elmúlt években egyre inkább növekvő munkaköltségeket.


A biorobotokat igaziak váltják fel

A gyártó 2012 őszén kezdte felszerelni az első Foxbots robotokat és a terv az volt, hogy további 20 000 darabot helyeznek üzembe még abban az évben. A robotok 20 000-25 000 dollárba kerültek - ez az összeg a háromszorosa egy gyári munkás éves bérének, azaz elég gyorsan megtérül a befektetés. A The Wall Street Journal korábbi cikkében azt írta, hogy a Foxconn és a Google már tavaly óta együtt dolgoznak a robotok fejlesztése kapcsán. Gou találkozott Andy Rubin menedzserrel, az Android korábbi vezetőjével és el volt ragadtatva a Rubin által bemutatott automatizálási technikától.

A WantChinaTimesnak nyilatkozó szakember szerint műszaki szempontból nem jelent problémát a robotok munkába állítása, azonban a megoldás segítségével csak akkor lehet költségeket megtakarítani, ha hasonló termékek elkészítéséről van szó. Az okostelefonok és a táblagépek összetettebb gyártási eljárásainál viszont már közel sem ez a helyzet, így a gyártásautomatizálási tervek ellenére a Foxconn kénytelen 100 000 új dolgozót felvenni azért, hogy az iPhone 6 sorozatgyártása zökkenőmentes legyen, ráadásul a cégnek az okostelefon gyártása miatt új üzemcsarnokokat is fel kellett építenie.


Az Apple keményen dolgozik az iWatch okosóra-projekten is, már több elismert szakember is sikerült átcsábítania a csapatába. Paul Deneve, az Yves Saint Laurent és Angela Ahrendts, a Burberry menedzsere után a kaliforniai IT-óriás dolgozója lett Jean-Claude Biver, a Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) értékesítési vezetője is. Biver felelt az LVMH órarészlegéért, amihez többek között a TAG Heuer, a Dior, a Zenith és a Hublot márkák tartoznak.

Biver váltása azért érdekes, mert márciusban ő panaszkodott arról, hogy az Apple számos beszállítóval felvette a kapcsolatot, illetve szakértőket is toborzott, hogy előmozdítsa saját fejlesztéseit. Az Apple az ő cégénél is próbált toborozni, e-maileket kaptak egyes dolgozóik, de az ajánlattal - akkor - senki sem élt. Biver most azt nyilatkozta, hogy a vállalat az iWatch esetében használni akarja a "Swiss Made" jelölést, amit viszont eredetileg a klasszikus karórákhoz alkottak meg. Hivatalosan svájci órának az az eszköz számít, amelynek a gyártása helyben történik és aminek a végső ellenőrzését is az alpesi országban végzik. Emellett előírás, hogy az alkatrészek legalább felének is svájci üzemekből kell származniuk. (Ugyan svájci gyártók segítségével készülhet az Apple okosórája, viszont a cégek nem lelkesednek az ötletért, sőt, a Swatch még az iWatch név használatát is megtiltaná.)

Biver kiemelte, hogy az Apple nem lesz az LVMH közvetlen vetélytársa, éppen ezért nem érzi úgy, hogy a váltással elárulta volt az előző munkaadóját. (Korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy az okosórák tíz éven belül használhatatlanok lesznek, miközben a mechanikus órák az örökkévalóságnak készülnek, viszont elismerte, hogy az ágazat számára komoly esély rejlik az új eszközökben.) Az iWatch sorozatgyártása júliusban kezdődhet és októberben jelenhet meg a piacon. Az eddig ismert információk alapján a készüléket 2,5 hüvelykes kijelzővel szállítják majd, amit az Apple számára az LG fog elkészíteni. Az órát vezeték nélkül is fel lehet majd tölteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #12
    Jaja. Star Trekben sem kell melózni az embereknek, csak ha AKARNAK. Aki többet akar elérni, kutatni akarja a végtelent, új dolgokat kitalálni és létrehozni, fejleszteni, annak. A többiek meg élnek, mint Marci Hevesen.

    Mert ugye miután feltalálták a replikátorokat (ami gyakorlatilag transzporter technológia, energia-anyag átalakító), már nem volt szükség gyakorlatilag a hagyományos értelemben vett termelésre. Ha éhes vagy ehetsz, ha szomjas vagy ihatsz stb., csak energiára van szükség, az meg nem probléma lassan már ma sem. Viszont a bonyolultabb "új" dolgokat (pl. egy friss tervű csillaghajó) továbbra is mérnökök pakolják össze a robotok és akár hologramok (amik ugye egyben mozgó erőterek) segítségével stb., ezeket igen nehéz lenne fullra optimalizálni. Legénység azért mindig jól jön és elkél. Orvosi kutatások ugyanúgy folynak, nyelvészet az idegen fajok miatt stb. Nem beszélve az archeológiáról stb. Nomeg a mérnöki (és természettudományos, fizika stb.) kutatás az, amit nem lehet teljesen gépekre bízni csak úgy.
  • M2 #11
    Alapjövedelem és csökkentett munkaidő lesz a megoldás. Nem lesz az annyira rossz világ.

    Az alapjövedelem biztosítja, hogy nem halsz éhen és van hol laknod, kapsz egészségügyi ellátást stb.
    A csökkentett munkaidőben végzett munkával meg lehet keresni pénzt extra kiadásokra.

    Ma is lenne rá pénz akár a magyarországi rendszerben is, csak az adókat kellene átcsoportosítani. Mellesleg nagyjából abba az irányba, amerre most haladnak: nagy cégek, multik adóterheinek növelése, jövedelmek adóterheinek csökkentése.
  • dyra #10
    Bocs nem akartam kötözködni. A politika feladata lenne megoldani a problémát pl a kötelező munkaidőt lecsökkentenék 6 vagy 4 órára. Amit lassan a magas gépesítés amúgy is indokolna, ezen kívül bár ezért le szoktak kommunistázni a mostani pénz a legfontosabb és a szent profit életvitelről át kellene állni az ember a legfontosabb szemléletre. Sajnos a csökkentett munkaidővel az a gond, hogy jelenlegi pénz és pénz világnézetben egy szűk rétegnek lenne 2 vagy 3 állása lehet még nagyobb lenne a munkanélküliség.
  • Gladiator #9
    Koszonom a valaszod, sajnos semmi koze nem volt ahhoz, amit irtam. Mashogy fogalmazok: Olyan ez, mintha holnaptol nem lenne vonat, kamion, repulo, hajo, es minden arut kezben kellene eljuttatni a vilag egyik pontjarol a masikra. Mig eddig eleg volt egy repulo 2-3 fos szemelyzettel, hogy eljusson az iPhone Kinabol Europaba (tudom, hajoval es kamionnal hozzak leginkabb), addig a te tokeletes vilagod szerint, fogjunk meg 80.000 kinait, es kuldjuk el oket gyalog Budapestre. Jobb megoldas? Nem. Olcsobb? Nem. Akkor miert ne hasznalnank gepeket? A gepeket is meg kell valakinek epitenie, majd azok, akik eddig a zsebukben hurcoltak Europaba az iPhone-t, most repuloket fognak epiteni. Et voila! Mindenki elobb kapja meg az iPhonet, ami igy olcsobb is, porog a gazdasag, fejlodik a technologia, mindenki boldog.

    Csak remelni tudom, hogy erted mire celzok es nem kotsz bele valami aprosagba. Ez egy eroltetett pelda, mivel az elso kommentemben valo magyarazat nem igazan jott at.
  • Tetsuo #8
    :-D Szerintem ébredj fel és nézz szét a világban. ;-)
    Sajnos az élet nem habostorta és csak rosszabb lesz!
  • thsanyi5 #7
    Az emberek szépen lassan eltűnnek majd a fizikai munka területéről és mindenki tervezni, gondolkodni fog. Vagy nem, és akkor munkanélküli lesz. A fejlődést nem lehet ilyen érvvel megállítani, hogy ha nem mi robotolunk akkor munkanélküliség lesz. Ha mindent a gépek gyártanak majd azt úgy kell felfogni, mintha minden ingyen lenne. A kérdés az, hogy hogyan oldjuk meg társadalmilag, hogy mindenkinek legyen haszna amiből a beavatkozás nélkül létrejövő termékekhez hozzá fér.
  • dyra #6
    Nem tudom hol élsz, itt Magyarországon van vagy 30% munkanélküliség, mindenfajta trükkel el lett tüntetve kb 20% de még így is 10% körüli. De ha csak Magyarországon lenne ez a helyzet, néhány szerencsésebb országot nem számolva mindenhol igen magas a munkanélküliség. Az embereknek nincsen munkájuk, miközben azért látható mekkora pénztömegek mozdulnak a világban. Siralmas..
  • Gladiator #5
    O, az emberi naivitas es mindenben keressuk a rosszat hozzaallas. Szerinted a robotokat ki a pocsom gyartja? Masik robotok? Lehet. De azokat a robotokat kik gyartjak? Masik robotok? Ott talan meg nem tartunk.
  • flashpointer2 #4
    Mintha a biorobotok annyi iphonet vennének :D
  • Dizson #3
    Sajnos most már egyre több helyen így lesz, a munkanélküliség pedig nőni fog.