• kvp
    #11
    "Érdekes amit írsz, de szerinted ki fogja megvenni azt a sokmillió sz@rt, amit a robotokkal gyártatnak a nagytőkések?"

    Kevesebbet gyartanak. Boven eleg ha a robotok robotokat gyartanak es annyi elelmiszert/termeket amennyire a gazdagoknak szukseguk van. Az okor ota a termeles nagy resze is arra megy el, hogy a munkasokat biologia uton reprodukalja a vezeto reteg, mig ok a kvazi foloslegbol elnek.

    "És ezt mégis embereknél hogy gondolod? Kötelező sterilizáció és a feleslegesnek vagy nem kívánatosnak ítéltek kiirtása?"

    En sehogy, mert mernok vagyok ugyan, de ugyanugy a munkasosztaly resze, mint mindenki aki nem a tokejovedelmebol el. Viszont negy megoldast latok:
    -a modern tarsadalom termeszetes fogyasa (lasd pl. Japan vagy Magyarorszag)
    -kulso eroszak (terrorizmus, haboruk, eroszakos kisebbsegek/nincstelenek/kulfoldiek)
    -rendori intezkedes a masodik pontban emlitett szegenyek ellen (ertsd 'megvedik' a kozeposztalyt toluk)
    -katonai lepes a 3. vilag szegenyei ellen (ha nem irtjak ki egymast maguktol, ezzel 'vedik' a civilizalt tarsadalmat a haboruk elol menekuloktol miutan kiderul hogy nem tudunk ellatni mindenkit)

    Nem azt mondom, hogy tudatosan ezt celozna jelenleg barmilyen nagytokes csoport, csak egy lehetseges es gazdasagilag mukodokepes, a nemzetkozi liberalis kapitalista jogrend szerint elfogadhato jovokep es gazdasagi modell.

    Jelenleg a kulonbozo eltero tarsadalmi es gazdasagi modellt koveto allamok gazdasagi es neha katonai kuzdelme akadalyozza meg, mivel ha csak a bolygo egy reszen vezetnek be, akkor szinte biztosan egy masik fel nyerne, meg akkor is ha az katonai diktaturat es szemelyi kultuszt iger, egyszeruen azert mert legalabb eletben hagyja a lakossagot. Vilagkormany eseten nincs masik fel, kb. olyan mintha a nacik ugy indultak volna elmeleteket gyartani es kivitelezni, hogy rajtuk kivul mar nincs mas kormany ami esetleg szembeszallhat veluk.

    Amennyiben a demokracia meg mukodik annyira a nyugati vilagban, hogy kepesek legyenek az atlag emberek szembeszallni a nagytokesekkel, akkor letrejohet sok helyen egy kvazi szocialista rendszer, amirol tudjuk hogy nem mukodik jol, de legalabb nem halnak ehen az emberek. Alternativ lehetoseg hogy a fejlett nyugat hagyja ehenhalni a fejlodo orszagokat es probal bezarkozva belul demokracia maradni, erre jo pelda Izrael es Delafrika az apartheid alatt. Az utobbi bedolt, az elobbi modelljet probalja most lemasolni sok orszag, pl. Magyarorszag is, pedig lehet nem is stabil hosszu tavon.

    Jo megoldast nem tudok, mivel mar jelenleg is tobben vagyunk a Foldon mint amennyi realis lenne a jelen atlag technikai szerinten. Azt meghuzni, hogy csak az afrikai ehezok vagy a magyarorszagi generaciok ota nem dolgozo kisebbseg, esetleg az egyetemi kepzesre nem alkalmas butabb lakossag a folosleges pedig nem igazan lehet. Ha azt varjuk, hogy valahogy kialakuljon, akkor eloszor az afrikai szegenyeket, aztan az europai/azsiai szegenyeket, majd egy ido utan mar az europai szegenyeket fogjak elvnni vagy kiiktatni es a lakossag maradek resze meg csak nezi. (anno eloszor a politikiaiakat vittek el, aztan a zsidokat es a ciganyokat, aztan ha a nacik nyernek egy ido utan jottek volna a magyarok is, persze csak ha mar nem maradt egy szlav se a kornyeken, kozben mindenki akit meg nem vittek eppen meg csak nezte)

    A gond abbol ered, hogy ha nem tudunk nagyon rovid ido alatt a technika fejlodesevel parhuzamosan eleg energiat, nyersanyagot es eletteret szerezni egy joleti civilizacio szamara, akkor a folosleges lakossag megszunesevel jaro folyamatok fognak elindulni, az aktualis ideig-oraig nyertesek legnagyobb tamogatasaval. Ennek a vege lehet egy alacsony lakossagu bolygo, ahol szinte mindenki aki meg letezik magas szintu luxusban elhet, mert eleg eroforras all rendelkezesere. (a bolygonak ez a minimalis ipari tevekenyseg akar meg jo is lehet, a kihalt tomegeknek kevesbe es persze a folyamat meg menet kozben tonkrevaghatja a bolygo bioszferajat)