• kvp
    #7
    Miert gondolja mindenki azt, hogy a jelenlegi munkasosztalyt (es a munkanelkulieket) el kell tartaniuk a nagytokeseknek? Ha az automatizacio eleg magas szintu, akkor a robotok nyugodtan termelhetnek csak a nagytokesek szamara es a folosleges munkasokkal ugyanaz tortenhet mint anno a foloslegesse valt igavono lovakkal. Megtartottak parat versenyzesi celra meg a turistaknak, de a tobbseguk eltunt. A munkasok eseten is elfordulhat, hogy megtartanak belolunk parat mernoknek, orvosnak, muvesznek, meg szolganak, de a tobbsegtol meg lehet szabadulni bekesen, kihalasos alapon vagy eroszakosabban robotok segitsegevel, persze szigoruan csak ha mar ehseglazadasok vannak, mert akkor kvazi 'jogos' az eroszak hasznalata.

    A fenti tarsadalommodell nem utkozik a jelenlegi globalista kapitalizmus szabalyaiba vagy jogrendszerebe, persze az emberiseg jelentos reszenek kihalasaval jarna. A nagytokesek pedig sokkal tobb eroforrast tudnak a sajat jobb letukre forditani. Jelenleg csak az egymassal versengo kormanyok tudjak ezt a folyamatot akadalyozni, mivel nekik erdekuk a sajat rendszeruk fenttartasa, de egy vilagkormany letrejotte eseten (amennyiben a globalis nagytoke iranyitana azt) mar siman elkepzelheto, hogy konkurencia hijan egyszeruen kiirtjak a robotok altal foloslegesse tett szegenyebb lakossagot.

    Mondjuk alternativa se sok van, mert nemsokara a legtobb csak ember altal vegezheto munka mar olyan magas szakkepzettseget fog igenyelni, hogy egyre kevesebb ember lesz ra kepes, hogy a szukseges tudast elsajatitsa, azaz egyre kevesebb ember tud majd hasznos munkat vegezni.

    Az alapjovedelem es a folos idot lefoglalo alibi kozmunka egy leheteges alternativa, de ilyet egyetlen global kapitalista allam se merne bevezetni, mivel az anyagi eroforrasok pazarlasanak tekintik, meg a megelhetesi szint alatti alapjovedelmet is. (mondjon valaki egy peldat olyan orszagra, ahol az osszes munkanelkulinek valami alibi munkara adnak fix alapjovedelmet...)