Berta Sándor

A svájci posta is teszteli a csomagszállító robotot

A járművet éles körülmények között próbálják majd ki.

A Svájci Posta bejelentette, hogy szeptembertől kezdi tesztelni a Starship Technologies önállóan közlekedő csomagszállító robotját, amely legfeljebb 10 kiló hasznos terhet tud szállítani. A jármű 6,5 kilométer/órás sebességgel közlekedik, ellátták 9 kamerával, GPS-rendszerrel, valamint saját fejlesztésű térkép- és navigációs technológiával, hogy felismerje az útjába kerülő akadályokat és személyeket.

Amennyiben a próbák sikeresek lesznek, úgy a tervek alapján a robotok a kisebb postai küldemények és a különböző csomagok kiszállításában kaphatnak komoly szerepet. Igaz, a feladatot ezentúl sem kizárólag ilyen járművekkel oldanák meg, azok csupán kiegészítő megoldások lennének. A használatuk csupán azt jelentené, hogy az alpesi ország postája egy olyan területen is megjelenik, ahol eddig nem volt jelen.

A posta álláspontja szerint a robotok az egyszerűbb küldemények kézbesítésekor lehetnek majd hasznosak, ezeket a csomagokat ugyanis a helyi környezetben rugalmasan, gyorsan és olcsón kell eljuttatni a címzettekhez. Ilyen szolgáltatások lehetnek az étel- vagy a gyógyszerkiszállítások. A hivatal egyébként úgy vélte, hogy a szeptemberi tesztektől függetlenül az első éles alkalmazásra legkorábban három éven belül kerülhet sor.

A teszteket Bernben, Könizben és Biberistben hajtják majd végre. Azért esett a választás erre a három településre, hogy különböző helyzetekben és környezetekben lehessen tapasztalatokat gyűjteni. A robotok előnye, hogy minden út során tanulnak valamit és a tapasztalatoknak köszönhetően egyre önállóbbá válnak. A svájci posta kézbesítéseikor minden alkalommal egy személy is el fogja kísérni a robotokat, hogy minél több információt lehessen gyűjteni az éles helyzetben való működésükről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #5
  A budai hegyvidéken esetleg. Csak kérdés hogy birkózna meg a tereppel.
 • Jawarider #4
  Nálunk 10m-t tudna megtenni maximum :)
 • kvp #3
  Aranyos es egy olyan orszagban (lasd: Svajc) ahol nem lopjak el a lelakatolatlan bicikliket vagy akar a jaro motorral otthagyott autokat sem van is jovoje. Nallunk meg a lanctalpas 4 tonnas valtozatnak se lenne sok eselye hogy visszajut a kozpontba.
 • fonak #2
  Ha jól gondolom, ez egy mobil változata lenne a nálunk is már létező automata csomagátvevő helyeknek (webox stb.)