Berta Sándor

Túl szigorú a kínai kiberbiztonsági törvény

A változtatást IT-lobbiszervezetek akarják elérni, mivel információkat blokkoló hivatalokkal nem lehet versenyképes tudásalapú társadalmat építeni.

Összesen 46 európai, egyesült államokbeli és ázsiai szakmai szervezet kereste meg Li Ko-csiang kínai miniszterelnököt, hogy módosítsa a helyi kibervédelmi törvény aktuális tervezetét. A levelet többek között a BSA, az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája, s az ausztrál, a brit, a japán és a mexikói gyártók szövetségei írták alá. A szervezetek azzal érveltek, hogy a tervezett jogszabályban szereplő dolgok alkalmasak arra, hogy károkat okozzanak a kereskedelemnek és elszigeteljék Kínát a világ többi részétől. Emellett az IT-rendszerek biztonsága is gyengülhet és a tervezet megsérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) aktuális előírásait is.

A jogszabály előírná, hogy a szolgáltatók és cégek kötelesek lennének részletesen beavatni a kínai hatóságokat a termékeik működésébe, s a helyi állampolgárok adatait Kínában kellene tárolniuk. Ezzel azonban sérülne az egyenlőség elve, hiszen csak a külföldi vállalatokra vonatkoznának ezek a szabályok, sérülne továbbá az adatbiztonság és a WTO tiltja az ilyen kereskedelmi módszerek alkalmazását. A levél aláírói azt akarják elérni, hogy Li úgy módosítsa a tervezett törvényt, hogy az a nemzetközi előírásoknak is megfeleljen.

Az országban lévő szabályozás már most is akadályozza a fejlődést, mert amiatt, hogy nem engedélyezett például a GPS-alapú helymeghatározás a mobiljátékoknál, és hogy minden új mobiljátékot engedélyeztetni kell, ezzel együtt a kreatív munkaerőt is elüldözik az országból. A kommunista rezsim léte nem egyeztethető össze a tehetséges fejlesztők tevékenységével, a szabad információáramlás hiánya komoly akadályt jelent a munkájuk során. Jó példa erre a kvázi monopolhelyzetű kereső, a Baidu, melynek majdnem felére esett a nyeresége, amióta a hirdetőknek regisztrációs engedélyre van szükségük.

Xi kínai államfő nemrég azt hangsúlyozta, hogy az egyes nemzeteknek nem lenne szabad más államok belügyeibe beavatkozniuk és sokkal több tiszteletet várnának el. Fontosabb lenne, hogy a felek együttműködjenek a kibertámadások és a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Kína többek között tiltaná a külföldi domének elérését és így csak az országban bejegyzett doménekhez lehetne hozzáférni. A tiltást megkerülők komoly, 30 000 jüanos (4628 dolláros) pénzbírságra számíthatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #2
    Ha így folytatják Kína lesz a legbiztonsâgosabb nagyhatalom, mert se ki se be, az MI lepattan a tűzfalaikról. A globalizmus veszélyforrás ha központi hatalom vezérli, nem lehet minden entitást a földön hâlózatba kötni, mert garantált lenne az összeomlás. A különbözőség adja az élet színét.
  • Skylake #1
    Ha, ha, ha, ilyen amikor egy totalitárius rezsim – amely joggal félti hatalmi monopóliumát – és egy olyan médium csörtézik egymással, amely esetében az információáramlás totális és központi kontrollja a rendszer logikájából adódóan elképzelhetetlen.

    Kardozzanak csak! Jogi szintre emelt technológialopás? Mekkora már! Persze, ha a szelfigenerációnak kell olcsón előállítani az aktuális kütyüket, lehet hogy még ez is belefér a nyugati cégeknek? Vagy, nem? De hát ez sz*pás, hiszen mindent ott állítanak elő olcsón! De értem mögötte a stájszt – ez aféle fordított COCOM lenne a kínai elvtársak részéről. Nagy ötlet, és jól meg is mutatja, hogy a nyugati fogyasztói társadalmat gründoló gazdaság milyen szinten ki is van szolgáltatva annak az államnak, ahol ezen javak jelentős részét előállítják. Túlmenően az ICT szektoron, persze.

    Sajnos a vén komcsik túlmozogják a szerepüket. Nem jutott még el a roggyant agyukig, hogy a kínai kommunizmusnak abban a formában, ahogy Mao papa kitalálta, vége. Lehet persze patch-elni, ez történik kb. a 90-es évek eleje óta, de minek. Recseg ropog az egész eszmei tákolmány mögötte. Ezért ideje megcsinálni / magasabb szintre emelni a maguk úgynevezett „rendszerváltását”, azaz politikai hatalmuk gazdaságivá konvertálását. Ehhez, meg kell csinálni az úgynevezett demokratikus intézményrendszert, aminek persze eszmeiségét tekintve tök kiüresítettnek kell lennie, hogy hatalmi monopóliumuk más formában megmaradjon. Én olyan infomókusként, aki korábban társadalomtudományi szakon tanult, garantálom, hogy társadalomtörténeti előképeik okán, a konvertálást még simábban meg fogják tudni oldani, mint egy bizonyos közép-európai országban. Ahol azért a valahai elit, és leszármazottai szerintem igazán nem panaszkodhat hatalmi kontinuitás megszűnése okán, nem volt durva elitcsere: a sok hülye „választó” ezzel szemben meg még mindig örömmel marakodik, hogy az egykutya melyik fejét tegye meg maga fölé, és melyik ad(na) neki többet.