Berta Sándor

Évente 488 millió propaganda­üzenet kerül a világhálóra Kínában

A kínai kormány meglehetősen nagy energiát fordít arra, hogy összezavarja az állampolgárait.

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a kínai kabinet megbízásából dolgozó felhasználók évente 488 millió kormányt dicsérő bejegyzést és üzenetet jelentetnek meg a különböző honlapokon és közösségi portálokon. Az online propagandistákat gyakran "50 Cent Party" jelzővel is illetik, utalva arra a pletykára, hogy ezek a személyek üzenetenként ennyit kapnak. (A jüan váltópénze a jiao, 10 jiao egy jüan, egy jüan kb. 42 forint.)

A szakemberek rámutattak, hogy a bejegyzéseket elsősorban a Weibón és a Baidu online fórumaiban jelentetik meg. Az elemzések forrásául összesen 2341 belső e-mail és azok mellékletei szolgáltak, amelyek a Zhanggong nevű internetes propagandahivatal rendszeréből szivárogtak ki 2013-ban és 2014-ben. Az archívumot az egyetem munkatársai egy általuk készített szoftverrel elemezték, a program automatikusan végezte a feladatát. Az elektronikus levelekből számos propagandafiók online személyazonosságát lehetett megállapítani, így azok tevékenységét pontosan nyomon lehetett követni.

A kínaiak véleményével ellentétben a propagandisták nem folynak bele a vitákba, sokkal inkább az a feladatuk, hogy eltereljék a figyelmet a politikailag kényes témákról. Dicsérik a kormányt vagy felhívják a figyelmet a párt sikeres történetére. A propagandisták egyébként nem egyszerű állampolgárok, hanem kormányhivatalnokok, például az adóhivatal és a bíróságok munkatársai. Arra nem sikerült bizonyítékot találni, hogy a tevékenységükért pénzt kapnak-e, sokkal inkább arról lehet szó, hogy ez a tevékenység is a feladataik közé tartozik.

Az üzenetek és bejegyzések fele kormányzati oldalakon jelent meg, a többi a közösségi portálokon. A propagandisták mindig akkor válnak aktívvá, amikor olyan témák bukkannak fel az interneten, amelyek képesek lehetnek nyugtalanságot kiváltani az emberek körében. Ekkor árasztják el a platformokat érdekes tartalmakkal, amelyeknek semmi közük nincs a korábbi témákhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #10
    mintha itthon nem így lenne..
    itthon. nyugaton is vannak digitális megmondó, elterelő emberek.. forumokon, facebookon.. mindenhol

    még az sg forumain is trollkodnak sokszor.. ezt már tudjuk mióta

    agymosás ezerrel.
    méghogy nincs agymosás, a történelem számos példával áll elő erre vonatkozólag
  • Tetsuo #9
    A propagandát Nyugat tolja a legmagasabb szinten (a demokratúrában), ehhez kétség sem fér.
  • Tetsuo #8
    Na nem, mintha kommunizmus lenne. :-D
  • Archenemy #7
    " gond már igazából ott van, ha a társadalom hatalmi elitje maga akar legitimálni minden témát a közbeszédben"

    Igen, pl. hogy a menekült az kizárólag sírós szemű kisgyerek / agysebész szír orvos, és aki mást állít (vagy csak gondol), az fasiszta.
  • Skylake #6
    Hát tudod, a kommunikáció már csak ilyen, a klasszika filológia mellett folyik kommunikáció egy társadalomban arról is, hogy hogyan lehet többszólamban hangosan böfögni, illetve milyen a jó recsegős f*ng. A gond már igazából ott van, ha a társadalom hatalmi elitje maga akar legitimálni minden témát a közbeszédben. Az ilyen keletre nyitó országok, mint Mo. esetében ez az igény nagyrészt érvényesítve van, tőlünk keletebbre, például a nagy (tűz)fal mögött meg kizárólagos és teljes körű.
  • Skylake #5
    Digitálkommunizmusban digitális a propaganda is. Ha Kádár alatt jött volna be ide az internet és a webkettő, itt is épp így menne. De egyébként itt sincs máshogy, tekintve a magyar médiumok legfőbb értékét, az un. "pártatlanságot".
  • bdzsana #4
    Azért azt nem mondanám. Természetesen ők is dolgoznak rajta ezerrel, de ami Kínában van az egy másik szint. Nyomatják a propagandát és aki propaganda tartalmával nem ért egyet, vagy cáfolja és ezt megírja azt gyakorlatilag le is tartóztatják.
  • gforce9 #3
    A nyugati világ Kína elleni propagandacikkét olvashattuk. :)
  • Akva #2
    "A kínai kormány meglehetősen nagy energiát fordít arra, hogy összezavarja az állampolgárait."

    Mondjuk az USA vagy Magyarország még sokkal nagyobbat!
  • gombabácsi #1
    a nyugati világ értelmisége önként árasztja el a netet mocskolódással és hülyeségekkel