Berta Sándor

Kína tiltaná a külföldi domének elérését

Egy tervezet szerint csak az országban bejegyzett doméneket lehetne elérni, a tiltás megkerülők pedig komoly pénzbírságra számíthatnak.

A legfontosabb változás a jelenlegi állapotokhoz képest, hogy lehetetlenné tennék a külföldi doménekhez való hozzáféréseket - erről a The Wall Street Journal számolt be. A tervezet neve "Internet Domain Name Management Rules“ és a meghatározó az lesz, hogy az adott domént hol regisztrálták. A kínai felhasználók csak azokhoz a doménekhez férhetnek majd hozzá, amelyeket Kína területén jegyeztek be.

A kínai ipari és IT-minisztérium által nyilvánosságra hozott tervezetet április 25-ig véleményezhetik a helyi lakosok és cégek. Amennyiben a dokumentumot változatlan formában fogadják el, úgy a nagyhatalom gyakorlatilag az internet jelentős részétől elvágná magát. A Tech In Asia és a Global Times ugyanakkor rámutatott, hogy azokat, akiknek mégis sikerülne megkerülniük a blokádot, akár 30 000 jüanos (4628 dolláros) pénzbírsággal is sújthatnák.

A Tech in Asia rámutatott, hogy készülhetne egy olyan változat is, amelynél csak a .cn doméneket kellene Kínában regisztráltatni és a .com vagy a .net doménekre már nem vonatkozna a tiltás. Peking számos vállalkozás üzleti modelljét teheti tönkre. Az érintett vállalatok egyike lehet a GoDaddy, amely egész Ázsiában .cn doméneket használ, holott egyetlen kirendeltsége sincs Kínában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Ha más nem, a megfigyelés, és olyan pénzbüntetés kilátásba helyezése amit alig lehet megfizetni már elég elrettentő erejű dolog.
  • Skylake #1
    Hehe, ezek szerint a nagy tűzfal nem ér semmit?! Ez jó hír!

    Egészen abszurdnak és röhejesnek érzem már régóta ezt a kínai hatalmi elit által nyomott görcsös erőlködést, hogy egy alapvetően globális adatcserére szabott hálózat logikáját hogyan próbálják mesterségesen keretek és határok közé préselni. Láthatóan eredménytelenül.

    Nem baj, majd akkor majd az átlagkínai az okosságokhoz átszokik a darknetre.