MTI

Terroristákra hivatkozva mindenkit megfigyelnek Kínában

A bűncselekményekre, terrorakciókra készülő emberek kiszűrését szolgáló megfigyelőrendszer kiépítésére készül a kínai kormány a China Electronics Technology nagyvállalat műszaki segítségével - derült ki csütörtöki sajtójelentésekből.

A cég feladata olyan szoftver előállítása, amely adatokat gyűjt például az átlagpolgárok munkájával, hobbijával és fogyasztási szokásaival kapcsolatban. A megfigyelés a mobiltelefonok, a bankszámlák, a közösségi média és a köztéri kamerák adataira is kiterjedne. Az elemzések, modellezések feladata olyan összefüggések feltárása, amelyek egy esetleges terrorcselekmény bekövetkeztét valószínűsítik, a cél a megelőzés hatékonyságának növelése.

A legújabb kori kínai gyakorlat szerint a hatósági megfigyeléseket széles körben civilek is segítik, informátorok hálózata figyeli például a családtervezési törvény megsértését, vagy jelenti, ha valaki szokatlanul viselkedik. A nemzetbiztonságra hivatkozva a világháló felhasználóinak adatai törvényesen is hozzáférhetőek az ügynökségek számára. Szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy míg a nyugati államokban az egyes adatokhoz történő hozzájutást legalábbis formálisan korlátozzák, Kínában a jogi környezet ehhez különösen állambiztonsági hivatkozással lényegében szabad teret enged.


Az országnak a legfőbb gondot a népesség 99 százalékát kitevő hanok által elnyomott tibetiek és a hszincsiang-ujgur területen élő muszlimok okozzák

A China Electronics Technology a hadsereg ismert beszállítója, és egyebek között az elektronikus megfigyelés eszközeit gyártja. Az amerikai Bloomberg hírügynökség összeállításában idézte a cég Vu nevű mérnökét, aki az "egyesített információs környezet" programjáról, az úgynevezett "helyzetkövető nyilvános biztonsági megfigyelőplatformról" azt mondta, hogy képesek lesznek vele a szokatlanul, furcsán viselkedő, cselekvő emberek kiszűrésére. Példaként említett olyasvalakit, aki egy szegény faluban hirtelen meggazdagszik, vagy olyat, akinek nincsenek külföldi rokonai, de gyakori külföldi telefonhívásokat bonyolít.

A Bloomberg azt is megtudta, hogy a terrorizmus elleni program próbaverzióját először azokon a területeken fogják bevetni, ahol a kínai vezetésnek jellemzően gondot jelentenek a terrorcselekmények. Az északnyugat-kínai Hszincsiangban és Tibetben ugyanis nagyobb eredményre számítanak, mint a teljes országra kiterjesztett megfigyelés keretében. A South China Morning Post című hongkongi lap egyébként már három éve beszámolt arról, hogy Kínában az etnikai kisebbségek nyelvét is beazonosító hang- és üzenetfelismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki. Ennek célja az abban az időszakban intenzív zavargások, az erőszak megelőzése volt.

Mindettől függetlenül a terület ismerői szerint egyelőre nem áll rendelkezésre a terrorcselekményekre vonatkozó olyan bőséges adatállomány, amelyből modellezni lehetne a terrorveszélyeztetettségre utaló jeleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #8
  Tibet pl. pont ütköző zónának köllött nekik. Pont leszerják azt a pár embert aki ott él. És igen ez is az amcsik miatt van...
 • msnforever2 #7
  Le vannak maradva, nálunk ez már legalább 10 éve megy.
 • NEXUS6 #6
  Nahát, hihetetlen, hogy mit meg nem enged magának egy elnyomó szemét diktatúra!
  ;)
 • Sir Cryalot #5
  Lehet, de ha egyszer a stalkerkedős késztetés erősebb mint a konszenzusteremtő képesség akkor marad a stalkerkedés ( mo-n is jellemzően megvan , kubatov-lista és egyebek ).
 • Akva #4
  Utánozzák a rohadt USA-t!
 • Tetsuo #3
  "Terroristákra hivatkozva mindenkit megfigyelnek Kínában."
  Még jó, hogy Nyugaton ilyet nem csinálnak. Ja, de.
 • Cat #2
  A terrorizmus melegágya az önrendelkezési jogok nélküli népesség. Így volt ez Észak-Írországban, a baszkokkal Spanyolországban, a kurdokkal Törökországban, Kína pedig Tibettel és az ujgurokkal szenved. Nem egyszerűbb lenne valamilyen szinten önkormányzatiságot biztosítani nekik? Olcsóbb, nekik is jobb meg a többségnek is. Nem az a pármillió ember fog számítani az 1,3 milliárdos Kínában. (Egyébként ha nem esett volna szét a Monarchia, nekünk is lenne rengeteg terroristánk.)
 • Skylake #1
  Már volt korábban hír. Gondolom a nemzeti kreditpont rendszerhez kapcsolódó feature lenne. Mondjuk ilyen adatmennyiség esetén már éppen az adattömeg az, ami kb. feldolgozhatatlan mértékű a mai technológiai színvonalon. Másrészt, bulk adatok begyűjtése kb. semmit sem ér a nagy T ellen, idézve Bill Binney-t az NSA-tól.