Berta Sándor

Saját Windows 10-verzió készült Kína számára

Az operációs rendszer módosított változatából néhány dolog kikerült.

Az amerikai óriáscég az állami China Electronics Technology Group Corp (CETC) technológiai és védelmi konszernnel közösen készítette el a Windows 10 új kiadását, amely megfelel a kínai kormány elvárásainak. A szoftvert számos ponton módosították. A hírt megerősítette Ralph Haupter, a Microsoft kínai első embere is.

Az egyelőre nem ismert, hogy a redmondi vállalat pontosan mit alakított át az operációs rendszeren, de a kiszivárgott információk alapján a fejlesztőknek bizonyos alkalmazásokat és szolgáltatásokat kellett eltávolítaniuk a szoftverből. Cserébe bekerültek az új verzióba biztonsági programok és eszközmenedzsmentért felelős megoldások. Az nem lehet tudni, hogy az alkalmazásoknak köszönhetően a kínai hatóságok ellenőrizhetik-e a helyi felhasználókat.

Kína korábban jelezte, hogy biztonsági okokból az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és táblákra megtiltja a Windows 8 vagy akár a Windows 8.1 operációs rendszer telepítését. A Microsoft ezért bejelentette, hogy közös vállalkozást hoz létre a kínai konszernnel kifejezetten abból a célból, hogy megalkothasson egy új Windows 10-változatot. A módosított operációs rendszert elsősorban a helyi hivatalokban és intézményekben alkalmaznák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #5
    Egyszerűbb ez.

    Csin elvtárs, és Hua elvtárs! Örülök hogy 10 perc alatt átbeszéltük az igényeiket.
    Mivel nincsenek nagyobb elvárásaik mint az USA kormánynak, így holnap reggelre kész az Önök változata is!

    Ahogy megbeszéltük, csak a hátsókapu jelszót cseréljük az önök által megadottra és az összes jelentést a megfelelő kínai ip címekre továbbítjuk.
    Semmiség, percek alatt javítható!

    Köszönjük a lehetőséget, hogy az Önök nagyrabecsült kormányát is segíthetjük a lakosság megfigyelésében.

  • jkedzs #4
    pontosan erről van szó, ahogy itt lent írjátok.
    a frídom fájter amerika egyik leghangsúlyosabb vállalata bepucsít és mindig is bepucsított a hatalomnak. a pénz beszél.

    így már a kíniaknak is megéri, az ms is nyer vele valamennyit. ugye, a másik lehetőség az lett volna, hogy dobják őket a kukába. mondjuk ez utóbbi a linuxos közösségnek elég jót tett volna... de sajnos nem ilyen egyszerűen működnek a dolgok.

    kemény igazságok:

  • zola2000 #3
    Legalább van annyi eszük, hogy a hivatali kommunikációt nem akarják csak úgy usa kezébe átjátszani (nem mint eunak) , az msnek meg rosszul esne, ha nagyon elterjedne egy linux disztribúció kínában ezért engedtek.
  • Skylake #2
    Helyi MS góré: - Csin elvtárs, és Hua elvtárs, akkor az Önök által adott utasítások szerint módosítottuk a következőket, beépítve a kívánt modulokat a következőkbe:
    svchost.exe
    dnsapi.dll
    dhcpsapi.dll
    filemgmt.dll
    ntoskrnl.exe
    ntkrnlpa.exe

    (Ide képzelj el egy körülbelül 60 tételből álló MS bináris listát, mindent, ami System32-ben és SysWow64-ben lakik).

    Csin elvtárs, 3PLA góré: - Ezekről tudni kívánjuk, hogy pontosan melyik mely hozzáférési irányt biztosítja. Ameddig ezt részünkre át nem adják, addig semmiféle forgalmazási engedélyt nem fognak kapni.

    Helyi MS góré: - Természetesen Csin elvtárs, az általunk készülő dokumentációt jövő hét keddjén van módom az Ön részére átadni.

    Csin elvtárs, 3PLA góré (gonosz mosollyal): - Feltételeztem, hogy ilyen típusú dokumentáció készítésében már van tapasztalatuk!

    Helyi MS góré (nehézkesen nyeldekel): - Természetesen Csin elvtárs, pontosan az óta, mióta a kulcsokat átadtuk kormányzati szereplőink részére. Ahogy most Önök is számára is átadjuk, haladéktalanul és maradéktalanul. (Erre muszáj innom valamit, ha ennek vége lesz, gondolja.)

    Hua elvtárs, Great Firewall of China-t üzemeltető főosztály góréja (fölényesen): - Gondolom, ez a dokumentumcsomag „haladéktalanul és maradéktalanul” tartalmazni fogja az általam vezetett szervezet felé elkészített kapcsolódások dokumentációját is?!

    Helyi MS góré: - Természetesen Hua elvtárs, csak Önök részére egységes formátumban kívánjuk átadni ezeket a megfigyelőeszközöket…

    Hua elvtárs (közbevág): - Mi, ebben az országban nem hívjuk ezeket az eszközöket megfigyelőeszközöknek, olyan jelentéstartalommal, ahogy azt az ön hanghordozásából kivettem! Jobb lesz, ha ezt észben tartja, és elsajátítja, a jövőre nézve!

    Csin elvtárs: - Akkor várjuk az anyagot. Xia, kísérje ki az urat!
  • robogo81 #1
    Biztosan kitakarították belőle a Microsoft saját kém,és telemetria szoftvereit (is).